Yüceer’den organ nakli önerisi

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kadavradan organ nakillerinin artırılması, beyin ölümü tespiti ve organizasyonu yapan organ nakli koordinatörlüğünün her kurum için zorunlu hale getiril

Çerkezköy 17.11.2011 22:09:00 0
Yüceer’den organ nakli önerisi
MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ 
Türkiye'de yoğun olarak böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyaliz tedavisi gören hasta sayısının 54 bin kişi civarında olduğunu ve buna her yıl 4 bin kişinin eklendiğini söyleyen Yüceer, TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi sundu. Böbrek ve karaciğer yetmezliği nedeniyle organ nakledilmesini bekleyen yurttaşlar açısından kadavra nakillerinin büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Yüceer, "Böbrek yetmezliği sonucunda beş yıllık ortalama yaşam oranı yüzde 33 iken aynı hastaya böbrek nakli uygulaması yapılırsa beş yıllık ortalama yaşam oranı yüzde 90'a ulaşmaktadır. Bu tedaviyle hem hasta yaşam kalitesi artmakta hem de belirgin olarak uzamaktadır, yani nakil yaşamak, diyaliz ise ölmemeye çalışmaktır. Fakat, ülkemizde ne yazık ki nakillerin yalnızca dörtte biri kadavradandır. Avrupa ülkelerinde ise organ nakillerinin yüzde 80'i kadavradandır. Bugüne kadar çok sayıda hasta, organ vericisi bulunamaması nedeniyle hayatını kaybetmiştir" dedi.
 
"BORCU İÇİN ORGANLARINI İNTERNETTEN SATANLARIN SAYISI ARTIYOR"

Türkiye'de çok sayıda organ nakli merkezi ve birçok organ nakli cerrahı olmasına rağmen, kadavradan nakil olmadığı için yeterli sayıda organ nakli gerçekleştirilemediğini belirten Yüceer “Bunun diğer önemli nedeni ise beyin ölüm vakalarının bildirilmemesidir. Bu nedenle çok sayıda yurttaşımız organ nakli sıralarında hayatlarını kaybetmektedir" dedi. Borcu nedeniyle internet üzerinden çeşitli organlarını satanların ve toplu halde böbreklerini satışa çıkaran insanların sayısının gün geçtikçe artmakta olduğuna dikkat çeken Yüceer, “Bu nedenle beyin ölümü olgularının kullanılması ve bunların bildirilmesi hem nakil listelerinde bekleyenlerin hayatlarını kurtarmak hem de organ ticaretinin önüne geçilmesi açısından önem taşımaktadır" ifadesini kullandı.  


0282 726 91 91
0282 747 65 10