Köprülü’nün gündemi ‘deprem’

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sunan Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprü

Tekirdağ 19.11.2011 00:57:00 0
Köprülü’nün gündemi ‘deprem’
Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle TBMM başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde deprem konusunu gündeme getirdi.
 
TEKİRDAĞ UNUTULAN ŞEHİR
Dünyanın en aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan tarihi, büyük depremler ve can kayıplarıyla dolu olan Türkiye’nin kısa bir süre önce de Van’da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremle sarsıldığını, bu son depremin ardından gözlerin deprem riski altında olan diğer şehirlere çevrildiğini söyleyen Köprülü, deprem kuşağı üzerinde yer alan Tekirdağ’ın da deprem konusunda hazırlıklarının eksik olduğunu ve unutulan şehirler arasında yer aldığını savundu.
 
4 AYRI DEPREM KUŞAĞININ ÜZERİNDE
Tekirdağ’ın 4 ayrı deprem kuşağının üzerinde bulunduğunu vurgulayan Milletvekili Köprülü, “Ayrıca Tekirdağ, sanayi kenti olması, fabrikaların bulunması ve nüfus yoğunluğuyla deprem için ciddi önlemlerin alınması gereken bir şehir olarak dikkat çekmektedir” dedi. Deprem öncesi ve sonrasında önemli bir işleve sahip olan Sivil Savunma Müdürlükleri’nin 2009 yılında AK Parti hükümeti tarafından kapatıldığını ifade eden Emre Köprülü “Yaklaşık 70 yıllık tarihi geçmişiyle önemli bir yere sahip olan Sivil Savunma Teşkilatları il ve ilçelerde bulunurken yeni düzenlemeyle kapatıldı, tek elde toplandı. Yüzlerce ilçenin deprem kuşağı üzerinde yer aldığı dikkate alınırsa bu müdürlüklerin kaldırılmasıyla depreme karşı hassas olan ve il merkezine uzak olan ilçeler de, yeterince tedbir alınamayacak ve çok büyük zarar ve kayıplar yaşanacaktır” dedi.
 
ALT YAPI MEVCUT MU?
Yoğun sanayi kuruluşlarının olduğu bölgelerde, deprem, yangın, arama-kurtarma konusunda Sivil Savunma Müdürlüklerinin görevini üstlenecek merkezlerin oluşturulması gerektiğini ifade eden Milletvekili Köprülü şu soruları yöneltti: “70 yıllık tarihi bir öneme ve işleve sahip Sivil Savunma Müdürlükleri,  deprem başta olmak üzere, yangın, sel gibi doğal afetlerde halkın can ve mal güvenliğini korumak, tedbirleri hızlı almak üzere il ve ilçe merkezlerinde kurulmuştur. Sivil Savunma Müdürlüklerini ilçe merkezlerinde kaldırarak hiç istemediğimiz ama olası bir deprem anında vatandaşlarımızın çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacaklarının can ve mal güvenliklerinin tehlikeye gireceğinin farkında mısınız? Ganos dağının altında olduğu tespit edilen ve Tekirdağ Merkez, Mürefte-Şarköy boyunca uzanan Ganos Fayı yıkıcı depremler yaratmış aktif bir faydır. Bunun gibi Tekirdağ da başka yıkıcı faylarda bulunmaktadır. Tekirdağ’ın birinci derecede deprem kuşağında yer aldığı söylenirken uzmanların acilen deprem haritalarının güncellenmesi önerisini ve Tekirdağ özelinde ciddi tedbirlerin bir an önce alınması yönündeki önerilerini hayata geçirmeyi düşünüyor musunuz? Türkiye için önemli bir sanayi kenti olan Tekirdağ’da sanayinin ve fabrikaların yoğun olduğu yerlerde binlerce çalışanın olduğu göz önüne alınarak buralarda ve yine eğitim kurumları ile toplu yaşam alanlarının olduğu yerlerde denetimler ve deprem tatbikatları yapılmakta mıdır? Başta Tekirdağ merkez olmak üzere tek tek her ilçede olası bir deprem için yeterli düzeyde arama kurtarma ekibi, çadır, battaniye gibi ihtiyaçları karşılayacak bir koordinasyon ve alt yapı mevcut mudur?”
 

Haber / Gülveren VATANSEVER 


0282 726 91 91
0282 747 65 10