Görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak özel baston

Kırklareli Üniversitesi Elektronik teknolojisi 2.sınıf öğrencisi Tuncay Çamyar, görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir projeye imza atıyor. Görme engelliler için özel baston tasarlayacak olan Ç

Çerkezköy 10.12.2011 16:02:00 0
Görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak özel baston
 Kırklareli Üniversitesi Elektronik Teknolojisi 2.sınıf öğrencisi Tuncay Çamyar, proje ödevi olarak, görme engelliler için baston yapacak.
GÖRME ENGELLİLER İÇİN BASTON YAPACAK
Uzun süredir projesine sponsor arayan Tuncay Çamyar’a Çerkezköy esnaflarından Çağrı Mimarlık’ın sahibi Salih Çelik sponsor oldu. Önceki gün Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı hayrettin Çetinkaya ile birlikte Salih Çelik’i ziyaret eden Tuncay Çamyar, projesiyle ilgili bilgi verdi.
TEHLİKENİN GELDİĞİ YERDE TİTREŞİM YAYACAK
Bu seneki proje ödevi kapsamında görme engelli vatandaşlara için baston hazırlayacağını belirten Çamyar, bastonda beş yüzük şeklinde aparatlar olacağını söyledi. Görme engelli vatandaşlar parmaklarını bastona geçirdiklerinde hangi bölgeden tehlike geliyorsa o yöndeki parmağının titreyeceğini ifade eden Elektronik Teknolojisi Bölümü Öğrencisi Tuncay Çamyar, projede 3 ayarlanabilir mesafe sensörü, bir ultrasonik sensör, bir açı sensörü, bir renk sensörü, 5 şaftsız titreşim motoru, bir lipo pil, bir şarj aleti ve bir sahoş tekerlek kullanacağını belirtti. 
RENK SENSÖRÜ DE OLACAK
Bastonda bulunacak renk sensörü ile görme engellilerin renkleri de görmeden öğrenebileceğini ifade eden Tuncay Çamyar, 2012 Ocak ayında bastonun mekanik kısmının tamamlanmasının hedeflediklerini, Mayıs ayında da yazılımının tamamlanacağını söyledi. Bu projenin engelliler için çok önemli olduğunu belirten Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya da, projeden dolayı Tuncay Çamyar’a teşekkür ederken, projenin sponsorluğunu üstlenen Salih Çelik de görme engelliler için oluşturulacak bu projeye sonuna kadar destek vereceklerini söyledi.

Haber / Gülveren VATANSEVER 


0282 726 91 91
0282 747 65 10