‘Evinizde ikiden fazla LPG tüp bulundurmayın’

Çerkezköy Belediyesi İtfaiye Müdürü Hayrettin Sönmez, evlerde, özellikle ocak ve şofbende kullanılan LPG tüplerinin kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Evlerde ikiden fazla tüp bulundurulmaması ve tü

Çerkezköy 2.01.2012 18:50:00 0
‘Evinizde ikiden fazla LPG tüp bulundurmayın’
Çerkezköy Belediyesi İtfaiye Müdürü Hayrettin Sönmez, evlerde LPG tüp kullanımı ve perakende LPG satış yerleri dikkat edilmesi gerekenler konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.
 
‘TÜPLER YATAY DEĞİL, DİK DURMALI’
Evlerde ikiden fazla LPG tüpü bulundurulmaması ve LPG tüplerin dik konumda olması gerektiğini belirten İtfaiye Müdürü Hayrettin Sönmez, “Tüp ile ocak, şofben, kombi ve katalitik gibi cihazlar arasında hortum kullanılması gerektiğinde, en fazla 150 santimetre uzunluğunda ve ilgili standartlara uygun eksiz hortum kullanılması ve bağlantıların kelepçe ile sıkılması gerekir” dedi. Vatandaşlara “tüplerinizi balkonda bulundurun” tavsiyesinde bulunan Sönmez, “Kapalı veya az havalanan bir yerde tüp bulundurulacak ise bu bölümün havalandırılması gerekir. Tüplerin konulduğu yerin doğrudan doğruya güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekir, ayrıca radyatörler, soba ve benzeri ısıtıcıların yakınına da tüp konulmaz” ifadesini kullandı.
 
‘GAZ UYARI CİHAZI ŞART’
LPG kullanılan sanayi tipi büyük mutfaklarda gaz kaçağını tespit eden ve sesli olarak uyaran gaz uyarı cihazının bulundurulmasının mecburi olduğunu kaydeden Hayrettin Sönmez, işyeri veya topluma açık her türlü binada zemin seviyesinin altında kalan tam bodrum katlarında LPG tüpü bulundurulamayacağını belirtti. “Tüpler ve bunlarla birlikte kullanılan cihazlar, uyuma mahallerinde bulundurulamaz” diyen Sönmez, “Bina dışındaki tüplerden bina içindeki tesisata yapılacak bağlantıların, çelik çekme veya bakır borular ile rekor kullanılmadan kaynaklı olması gerekir. Ana bağlantı borusuna kolay görülen ve kolay açılan bir ana açıp kapama valfı takılır. Tesisat duvar içerisinden geçirilemez” açıklamasını yaptı.
 
‘TÜPLER İÇİN ÖZEL BÖLME YAPILMALI’
 LPG’nin tavlama ve kesme gibi işlemler için kullanıldığında, iş sonuçlanır sonuçlanmaz tüplerin depolama yerlerine kaldırılması gerektiğini söyleyen İtfaiye Müdürü Sönmez, “Sanayi tesisleri içersinde LPG kullanıldığında, tüpler bina içinde depolanacaksa; tesisten özel bölmelerle ayrılmış, depolama kurallarına uygun, havalandırılması sağlanan özel bir yere konulur” dedi.
 
‘GAZ KAÇAĞINI KONTROL İÇİN SABUN KULLANIN’
Tüplerin değiştirilmesi ve değişim sırasında yapılması gerekenler ile ilgili de bilgi veren Hayrettin Sönmez, “Tüplerin değiştirilmesinde gaz kaçaklarının kontrolü için bol köpürtülmüş sabundan faydalanılır. Ateş ile kontrol yapılmaz. Ev tipi ve sanayi tipi tüplerin değiştirilmeleri, tüpleri satan bayilerin eğitilmiş elemanları tarafından bayilerin sorumluluğu altında yapılır. Kesme, kaynak ve tavlama gibi ısıya bağlı işlemler sırasında, oksijen tüplerinin ve beraberinde kullanılan LPG tüplerinin bağlantılarında alev tutucu emniyet valflerinin takılı olması gerekir” bilgisini verdi.
 
PERAKENDE SATIŞ YERLERİ İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Evlerde tüp kullanımının yanı sıra perakende tip satış yerlerde uyulması gerekenlerle ilgili de tavsiyelerde bulunan Sönmez, perakende satış yerlerinde en çok 500 kilogram LPG bulundurulabileceğini belirtti. “LPG bayilerine ait özel depolar varsa, 750 kilogram daha LPG bulundurulabilir” diyen Hayrettin Sönmez, “Perakende satış yerlerinin kapalı mahallerinde ticari propan tüpü bulundurulamaz. Perakende satış yerleri, tercihen tek katlı ahşap olmayan binalarda, bunun mümkün olmaması halinde, çok katlı ahşap olmayan binaların zemin katında bulunabilir” bilgisini verdi.
 
SATIŞ YERLERİNİN NEREDE OLDUĞU ÖNEMLİ
Perakende satış yerlerinin başka bir işyeri veya mesken ile kapı veya pencere ile bağlantısının bulunmamasının önemli olduğunu kaydeden İtfaiye Müdürü Hayrettin Sönmez, LPG perakende satış yerlerinin, iş hanları, oteller, eğlence yerleri, pansiyonlar ve kahvehaneler gibi topluma açık yerler ile kolay yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddeler ile benzeri maddelerin depo ve satış yerlerinin altında, üstünde ve bitişiğinde bulunamayacağını belirtti.
 
‘YANGINA DAYANIKLI MALZEME KULLANILMALI’
Perakende satış yerlerinin itfaiye ve cankurtaran araçlarının kolayca girip çıkabilecekleri cadde ve sokaklar üzerinde olması gerektiğinin altını çizen Sönmez, “Perakende satış yerleri bodrumlarda, zemin üstü asma katlarda veya halkın rahatlıkla tahliyesine imkan verecek genişlikte çıkışı olmayan yerlerde tesis edilemez. Perakende satış yerleri, en az 120 dakika yangına dayanıklı binalarda kurulur ve bir başka işyeri veya konut ve benzeri yerlere ahşap kapı veya ahşap veya madeni çerçeveli camekan bölme ile irtibatı olamaz” dedi. Sönmez, bölmenin gerekli olduğu durumda ise bölmenin, en az 90 dakika yangına dayanıklı malzemeden yapılmasının şart olduğunu vurguladı.
 
‘BİNALAR TEHLİKE ANI DÜŞÜNÜLEREK İNŞA EDİLMELİ’
Çerkezköy İtfaiye Müdürü Hayrettin Sönmez’in verdiği bilgiye göre, binalardaki giriş ve çıkış kapılarının, pencerelerin ve panjurların basınç karşısında dışarıya doğru açılması ve tehlike anında bina içinde bulunanların kolayca kaçabilmelerini veya tahliye edilebilmelerini sağlayacak biçimde yapılması gerekiyor. Özel bina ve odaların çatısında ve sokak, cadde, bahçe ve benzeri cephe duvarlarında, kesit alanı kapalı hacmin her üç metreküp için en az 0.2 metrekare esasına göre hesaplanmış patlama panellerine göre inşa edilmesi güvenlik açısından önem arz ediyor.
 

Çerkezköy Haber / Kader BİLGEN 


0282 726 91 91
0282 747 65 10