“Çerkezköy, Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasını en çok kullanan bölgeler arasında ilk 5’te”

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Paneli düzenlendi.

30.04.2024 16:18:00 0
“Çerkezköy, Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasını en çok kullanan bölgeler arasında ilk 5’te”

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk Reasürans iş birliğinde düzenlenen panel,  Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Konferans Salonu’nda Salı günü saat 11.00’de gerçekleştirildi. 

 

 

 

EN ÖN SIRALARDA YER ALIYOR 

 

Moderatörlüğünü Noyan Doğan’ın yaptığı panele konuşmacı olarak; Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin ve Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal katıldı. Panele ÇOSB Yönetim Kurulu Üyeleri, ÇTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, sanayiciler ve iş insanları katılım sağladı. Panelde ilk konuşmayı yapan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'deki 400 organize sanayi bölgesi arasında en ön sıralarda yer alıyor. Bizim yaklaşık 4,2 milyar dolar ihracatımız ve 21 milyar dolar gibi bir üretim ciromuz var. Bildiğiniz gibi 2023 yılında 256 milyar dolar gibi bir ihracat rakamımız vardı, bunun da 12,5 milyar doları Tekirdağ ilinden 5. sırada yapıldı. Bunun da önemli bir kısmı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nden karşılandı. Şu anda mevcut 295 tane firmamız var. Bunların 44 tanesi yabancı sermayeli şirketlerimiz ve 81 bine yakın da çalışanımız var. Bunun yaklaşık yüzde 20'si de mavi ve beyaz yakalı” ifadelerini kullandı. 

 

“ÇOSB’UN DOLULUK ORANI YÜZDE 92’YE ULAŞTI”

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nin alan olarak doluluk oranının yüzde 92 olduğunu, yüzde 8 alanlarının kaldığını kaydeden Sözdinler, katma değeri yüksek üretim yapan firmalar olduğunu söyledi. Yoğun bir ilaç kümelenmesi olduğunu ifade eden Sözdinler, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde 18 tane ilaç firması olduğunu dile getirdi.  Türkiye’nin ilaç ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sinin bölgeden karşılandığını da sözlerine ekleyen Eyüp Sözdinler, “Bunun dışında kanser ilaçları üretiliyor ki bunun da aynı şekilde yüzde 50'si bölgemizden karşılıyor. Bunun dışında beyaz eşya, elektronik, otomotiv sanayi var. Karma bir yapıya sahibiz. Biz başlangıçta tekstil ağırlıklı bir bölgeydik. Ama şu anda karma” şeklinde konuştu.  

 

“6 BİN 950 CİVARINDA ÜYEMİZ MEVCUT”

 

Daha sonra konuşanÇerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın 1994 yılında kurulduğunu söyledi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak sanayicilere, KOBİ’lere ve ticaret erbabına destek verdiklerini dile getiren Çetin, “Yaklaşık olarak odamıza bağlı 6 bin 950 civarında üyemiz mevcut. Büyük ölçekli, orta ölçekli ve KOBİ düzeyinde küçük ölçekli üyelerimiz mevcut. Üyelerimizin farklı alanlarda olmasından dolayı Türkiye'nin en büyük üretim üslerinden biri olan bölgemizde aynı zamanda ticaretin de gelişmesi için sanayiyi desteklemekteyiz” ifadelerini kullandı. 

 

“DÖRT ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE 141 BİN SGK'LI ÇALIŞAN MEVCUT”

 

Çetin, “Dört organize sanayi bölgesinde 141 bin SGK'lı çalışan mevcut. Türkiye'de de nüfus oranına bağlı olarak en fazla SGK'lı çalışan sayısı bölgemizde mevcuttur. Bunların yaklaşık olarak 85 bini Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde, diğerleri de Kapaklı Organize Sanayi Bölgesi, Yalıboyu Organize Sanayi Bölgesi ve Veliköy Organize Sanayi Bölgesi’nde. Yine sanayi olarak Saray’daki sanayi kuruluşlarımıza istihdam olanakları sağlıyoruz” dedi.  

 

DEVLET DESTEKLİ TİCARİ ALACAK SİGORTASI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin’in ardından konuşan Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası hakkında bilgi verdi. 

 

“TİCARETİ VE SANAYİYİ BERABER GÖTÜREN BÖLGELERDEN BİRİSİ”

 

Çerkezköy’ün alacak sigortasıyla aslında çok uzun yıllar evvel tanıştığını ticareti ve sanayiyi beraber götüren bölgelerden birisi olduğunu kaydeden Canal, “Özellikle KOBİ alanında, KOBİ vasfını taşıyan şirketlere Ticari Alacak Sigortası çok uzun yıllardır inemiyor. 2018 yılında bu sıkıntıyı gören devlet, bir sistem yarattı ve sadece KOBİ’lere özel, KOBİ vasfı taşıyan şirketlerin yurt içi alacakları için bir alacak sigortası sistemi oluşturdu. Burada da bu tamamen fiyatlaması, teminatla yapılandırılması vs. tebliğiyle belirlenen bir sistem oluştu. Tabi 2019 yılı itibariyle bu sistem başladı, 5. yılını doldurdu. Geldiğimiz noktada çok büyük değişikliklere ve çok büyük gelişimlere sebebiyet verdi. İlk kurulduğu zaman sadece mikro ve küçük dediğimiz işletmelere hizmet verebilirken, 2020’nin Nisan ayında, tam pandemi başlarken bunu orta büyüklüğe de çıkartarak, bütün KOBİ vasfını taşıyan işletmelere sumaya başladı. Özellikle pandemi dönemini işletmelerimizin daha rahat, sıkıntısız ve sorunsuz geçirmesine sebebiyet verdi” dedi. 

 

 

“CİDDİ BİR FAYDA SAĞLADIK”

 

Pandemi döneminde sıkıntılar yaşandığını ifade eden Canal, “Özellikle pandemi döneminde bizim hem sigortalılarımıza hem de teminat verdiğimiz alıcılara çok büyük bir katma değer sağladık. Sıkıntı yaşayan işletmelere; sigortalı olsun, teminat altındaki alıcı olsun fark etmeksizin tamamen işlerini yaparaktan o borçlarını ödemelerinin yolunu açtık. Protokoller yaptık kendileriyle. Onların çalışarak bu borcu ödemelerini sağladık ve bu yaptığımız hareketle çok ciddi bir fayda sağladık. Bugün işlerine devam edebiliyorlar” ifadelerini kullandı. 

 

“İLK ÖNCE DEVLET İMDADA YETİŞTİ” 

 

Canal, “Pandemi sonrasında özellikle tek taraftan hareketlenen sanayide ve ticarette biz şunu da gördük; yaşanan enflasyonist döneminde de cirolar çok hızlı bir şekilde arttı. Şirketler, çok hızlı bir şekilde KOBİ vasfından çıkmaya başladı. Özellikle bizim ürünümüzü kullanan, devlet destekli alacak sigortasını kullanan KOBİ'ler hızlı bir şekilde KOBİ üstü segmente çıktı. Burada ilk önce tabii yine devlet imdada yetişti. KOBİ tanımlarını arttırdı. İlk önce 250 milyonu yükseltti. Çok kısa bir süre sonra hemen 500 milyonu yükseltti. Biz de devlet destekli alacak sigortası tebliğinde bu değişiklikleri hızlı bir şekilde Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ile beraber yaparaktan ayak uydurmaya çalıştık ama hala görüyoruz ki özellikle hem ihracat hem yurtdışı satışı yapan şirketlerimizin ciroları çok hızlı şekilde büyüyor. Dolayısıyla onlar hızlı bir şekilde KOBİ üstüne çıkmaya başladı” şeklinde konuştu.  

 

“ÇERKEZKÖY’ÜN İLK 5’TE OLMASI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

 

Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, “Çerkezköy bizim ilk 5’imiz içerisinde olan bir bölge. Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasını en çok kullanan bölgeler arasında ilk 5’te hem sigortalı açısından hem de teminat verdiğimiz alıcılar açısından. Burada KOBİ'ler özellikle sanayiye çok iş yaptıkları için iç içeler. Hem alıcı olarak hem de sigortalı olarak çok müşterimiz vardır. Alacak sigortası daha gelişmekte, çok yolu var. Çerkezköy’ün ilk 5’te olması bizim için çok önemli. Çerkezköy ölçeğine baktığınız zaman çok küçük bir kısım olarak değerlendirilebilir” dedi.  

 

“EN BÜYÜK SEBEPLERİNDEN BİRİSİ EYT”

 

Canal’ın bilgilendirmesinin ardından konuşan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, ara eleman bulmanın çok zor olduğunu söyledi. Ciddi bir istihdam ihtiyacı olduğunu ve bunu karşılayamadıklarını söyleyen Sözdinler, “Bunun en büyük sebeplerinden birisi EYT. Benim işletmem 300 kişilikti, işletmemde yaklaşık 100 kişiye EYT çıktı. Yani yüzde 30’luk kısım. Bunların çoğu da zaten kalifiye elemanlardı, yıllarca yetiştirdiğimiz insanlar. Kala kala 17 kalifiyeli eleman kaldı. Yani büyük bir istihdam kaybına uğramış olduk. Bunların yerini doldurmak çok kolay değil. Yani bu sırf bana mahsus değil, tüm fabrikalarda bu sorun yaşandı” dedi. 

 

“EYT SANAYİCİYE BÜYÜK BİR DARBE VURDU” 

 

EYT’nin sanayiciye büyük bir darbe vurduğunu dile getiren Sözdinler, “Eleman sıkıntısının ana unsurlarından bir tanesi bu. Zaten kalifiye eleman sorunu, Türkiye'nin genel bir sorunu. Bizim bunun için çabalarımız var, kalifiye eleman konusunda. Bizim bir endüstri meslek lisemiz var, bin 200 kapasiteli. Örnek bir okul. Her yıl 200 tane teknisyen kazandırıyoruz sektöre” ifadelerini kullandı. 

 

 

“TÜRKİYE'NİN BU KADAR ÇOK ÜNİVERSİTE MEZUNU ÇOCUĞA İHTİYACI YOK”

 

Hem meslek lisesinden hem normal liselerden mezun olan öğrencileri illa da üniversiteye yönlendirmeyi yanlış bulduğunu söyleyen Sözdinler, “Çünkü Türkiye'nin bu kadar çok üniversite mezunu çocuğa ihtiyacı yok. Bugün bizim en büyük sıkıntımız ara yani daha doğrusu aranan eleman dediğimiz mavi yaka teknisyen çocuklarımızın çok az olması. Bu açıdan da yani eğitim politikamızın bir yönde tekrar bir gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi. 

 

“VASIFSIZ ELEMANI DA ÇOK ZOR BULUYORUZ”

 

Sözdinler, “Vasıfsız elemanı da çok zor buluyoruz ki biz Çerkezköy olarak Türkiye'nin en fazla göç alan ilçelerinden bir tanesiyiz. Yaklaşık yılda yüzde 8-10 arasında göç alıyoruz. Bu göçün sebebi de tabii ki sanayinin gelişmekte olması ama buna rağmen biz hala ihtiyacımızı karşılamış durumda değiliz” şeklinde konuştu. 

 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN  

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10