Dikkat! Dolandırıcıların son oyunu bu

Çeşitli yöntemlerle binlerce kişiyi tuzaklarına düşüren dolandırıcılar, şimdi de 'hukuk bürosu' adı altında gönderilen SMS'lerde ‘ceza dosyası’ yalanıyla vatandaşları ağına düşürüyor.

27.04.2024 19:20:00 0
Dikkat! Dolandırıcıların son oyunu bu

Kişilerin isim soy isimlerine düzenlenen ceza dosyası SMS’lerini bir bağlantı linki ve numara ile gönderen dolandırıcıların son oyunu pes dedirtti. Sahte belge ve mesajlarla vatandaşları çarpmaya çalışan uyanıkların maskesini gazetemiz Çerkezköy Haber Gazetesi kamera kaydına alarak düşürdü

 

Cep telefonlarına gelen ‘Ceza dosyanızın son günüdür. Mağdur olmamak için kontrol ediniz’ mesajına eklenen linke tıklayan vatandaşlar normal UYAP sitesinin birebir kopyasına giriyor. Gönderilen link üzerinden vatandaşların adına yazılan sahte kararlarla karşılaşıyorlar. Kararda da ‘Şu IBAN’a şu kişi adına şu para gönderildiği takdirde bu ceza dosyası düşecektir’ ifadeleri yer alıyor. 

 

 

CEZADA İNDİRİM UYGULANACAĞI SÖYLENİYOR

 

SMS’in altında bulunan numarayı aradığınız takdirde ise sahte bir hukuk bürosu ve avukatlar vatandaşları karşılıyor. Telefonun diğer ucundaki sahte avukatın vatandaşları ısrarcı bir şekilde SMS‘te gönderilen linke tıklamayı yönlendirdiği ayrıca kesilen cezayı son gün ödedikleri takdirde bir indirim uygulanacağı söyleniyor.  Profesyonel çalışan dolandırıcılar İstanbul Hukuk Bürosu’na kayıtlı olduklarını iddia ederek sicil numaralarını da vatandaşlar ile paylaşarak güven veriyor. 

 

ASLA LİNKLERİ AÇMAYIN 

 

Uzmanlar bu tür dolandırıcılara karşı vatandaşları uyararak böyle bir mesaj aldıklarında öncelikle e –devlet dışında hiçbir link üzerinden UYAP’a girilmemesini tavsiye etti. Gönderilen linklerin asla açılmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “Çünkü bu sizin hem kandırılmanıza hem de kimlik bilgilerinizin bu şahısların eline geçmesine sebep olacaktır. Hiçbir zaman mahkemem ya da savcılık telefonla sizi arayarak ya da mesaj atarak IBAN numarası vermek kaydıyla sizden ödeme talep etöez. Mutlak surette size ya bir resmi tebligat ya da sizi savcılığa veya mahkemeye davet eder” diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu. 

 

GAZETECİ KARDEŞ’İ DE AĞLARINA DÜŞÜRMEK İSTEDİLER 

 

Sahte belge ve mesajlarla vatandaşları çarpmaya çalışan uyanıkların maskesini gazetemiz Çerkezköy Haber Gazetesi kamera kaydına alarak düşürdü. Gazeteci Şaban Kardeş’te kendisine bu yöntemle gelen mesajda bulunan telefon numarasını ararken, gazeteci Şaban Kardeş’in dolandırıcılar ile yaptığı telefon görüşmesindeki diyaloglar kayıtlara yansıdı. Sözde avukatın çaylak tavırları dikkatlerden kaçmazken, Kardeş’in kendisini gazeteci olarak tanıtmasının ardından dolandırıcı telefonu kapattı. Vatandaşları dolandırıcılık yöntemleri karşısında uyaran gazeteci Şaban Kardeş, “Halkımızın mağdur olmaması için bu kaydı yaptık. Siz siz olun böyle tuzaklara düşmeyiniz” dedi. 

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10