İBAN numarasına kanmayın! Esnafı işte böyle dolandırıyorlar!

Son zamanlarda kredi kartı komisyonlarının fazla olması ve IBAN’a havale yaparak ödemenin yaygınlaşması ile ortaya yeni bir dolandırıcılık yöntemi çıktı.

Çerkezköy 2.05.2024 10:05:00 0
İBAN numarasına kanmayın! Esnafı işte böyle dolandırıyorlar!

 

Ödemeyi IBAN üzerinden yapacaklarını söyleyen dolandırıcılar, ileri bir tarihe EFT yapıp telefon ekranından havale dekontunu göstererek ürünleri alıp işletmeleri dolandırırken, Çerkezköy’de bir kişi gözüne kestirdiği büfelerde karton karton sigara alıp aynı yöntemle onlarca esnafı dolandırdı.  

 

Dolandırıcılar her geçen gün bir başka numara geliştirerek, insanların canını yakmaya devam ediyor. IBAN’a havale yoluyla alışverişin yaygınlaşması ile dolandırıcılar yeni bir yolla esnafı dolandırmaya başladı.

 

 

ESNAFI DOLANDIRIYORLAR

 

Kredi kartı komisyonlarının yüksek olması nedeniyle, esnafın ödemede tercih ettiği yöntemlerden olan; alışveriş sırasında hesaba havale suiistimal edilebiliyor. IBAN’a havale yapılması garanti bir yöntem gibi görülse de, dolandırıcılar bu yöntemin de bir açığını buldu. Özellikle işyerinde tek başına duran işletmeleri gözlerine kestiren dolandırıcılar, alışveriş yapıp alacakları ürünleri seçiyorlar. Sıra ödemeye geldiğinde ise IBAN’a havale yapmak istediklerini söylüyorlar. Ödemeyi IBAN üzerinden yapacaklarını söyleyen dolandırıcılar, ileri bir tarihe EFT yapıp telefon ekranından havale dekontunu göstererek ürünleri alıyorlar. Esnaf paranın hesabına geçmediğini fark etse bile, “birazdan hesaba düşer” diye oyalayarak aldatıyorlar. İş yerinden çıktıktan sonra ileri tarihli EFT’yi iptal eden dolandırıcılar daha sonra kayıplara karışıyor.

 

 

ESNAF SOLUĞU EMNİYETTE ALDI

 

Çerkezköy’de yaklaşık 10 büfeden onlarca sigara alan şahıs, her iş yerine aynı taktiği uyguladı. Alışveriş bedellerini İBAN hesabı üzerinden ödeme işlemini bir sonraki güne yapan şahıs, iş yeri sahibinin dalgınlığından faydalanarak ödeme emri dekontunu da iş yeri sahibine gösterip binlerce liralık alışveriş yapıp kayıplara karıştı. Paranın bir süre sonra hesaplarına yatmaması üzerine dolandırıldıklarını anlayan esnaf soluğu Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğünde alırken, “Bu olaydan ders aldık. Bir daha kimsenin hesabımıza para göndermesine müsaade etmeyeceğiz. Buradan tüm esnaf arkadaşımızı uyarıyoruz. İBAN yöntemi ile alışverişlere izin vermesinler” diyerek, diğer esnafları bu durumu yaşamamaları konusunda uyardılar. Öte yandan onlarca işyerini aynı yöntemle dolandıran şüpheli şahsın alışveriş anı, rahat tavrı güvenlik kameralarına an be an yansırken, şüphelinin yakalanması için polis ekipleri soruşturma başlattı. 
 


0282 747 65 10