Şaban Kardeş


Çerkezköy Belediye Başkanlığını kim kazanır?

Bu sorunun cevabını seçimlere 33 gün kala bugünden vermek belki çok zor ama tahmin etmek zor olmasa gerek. 2014 Mahalli İdareler Seçimlerinde göreve gelen ve 10 yıldır Çerkezköy Belediyesi’ni yöneten Vahap Akay, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından 3. dönem için de aday olarak gösterilirken, 10 yıl önce CHP'ye kaptırdığı belediye başkanlığını bir türlü alamayan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin adayı ise bu defa beklenenin aksine Abdullah Öğe oldu.


        ‘Peki Abdullah Öğe'yi diğer aday adaylarından farklı kılan, onu öne çıkaran neydi sizce?’ sorusunun cevabını tabii ki ben değil AK Parti Genel Merkez yetkilileri verecek. 2014 seçimlerinde olduğu gibi AK Parti'ye seçim kaybettiren, o dönem Büyük Birlik Partisi’nden aday olarak sahaya çıkan Faruk Korkmaz'ı hatırlayan var mı bilmem. 2019 seçimlerinde AK Parti'nin belediye başkan adayı Süleyman Kozuva Vahap Akay'ın karşısında yarışırken, Abdullah Öğe sahalarda yoktu. Çerkezköy siyasetini farklı bir pencereden seyrediyordu. Bugün de Vahap Akay'ın karşısında AK Parti'nin adayı olarak Abdullah Öğe yarışı yarışırken, bu kez de Süleyman Kozuva sahalarda yok ama Çerkezköy siyasetini bir yerlerden seyrettiğinden şüphemiz yok. 

 

 

 

        Dedim ya seçimi kim kazanır bunu bugünden kestirmek belki çok zor ama, ‘seçimi yüzde 99.9 Vahap Akay kazanır’ desem herhalde bugünden bana kızarsınız, taraf mı dersiniz. Hani derler ya görünen köy kılavuz istemez. İşte benim baktığım pencereden gördüğüm bu. Çerkezköy Belediye Başkanlığı yarışında sayısal olarak iki parti ön plana çıkmış olsa da, Cumhur ittifakının ayakta duruyor olması AK Parti'nin elini güçlendiriyor gibi gözüküyor. 

       Öte yandan 2019 seçimlerinde Akay'a tam destek veren İYİ Parti'nin adayı Yasemin Altın Erseçkin’in Akay'ın karşısında yarışacak olması ve millet ittifakına giden oyların bir kısmını koruyacak olması göz önüne alındığında, Büyük Birlik Partisi’nden bu defa İl Başkanı Turan Demircan'ın yarışacak olması en azından Cumhur İttifakı'na gitmesi beklenen parti oylarını koruyacağını gösteriyor. 

 

 

      Geçen dönem AK Parti kadrolarından Çerkezköy Belediye Meclisine giren Ahmet Yıldız'ın bağımsız aday olarak çıkmasının özellikle Kızılpınar’da Cumhur ittifakı adayı Abdullah Öğe’den hatırı sayılır bir oranda oy götüreceğini gösteriyor. 

        İki dönem üst üste seçimi kazanan Akay’ın Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için son mermisine kadar verdiği mücadeleyi değil Tekirdağ'da, Ankara'da bilmeyen yok ama sonuç olarak sayın Akay Midyat'a pirince giderken neredeyse eldeki bulgurdan olacaktı ki tüm pazarlıklara ve dayatmalara rağmen Cumhuriyet Halk Partisi bir kez daha Çerkezköy'deki en güçlü ismin Vahap Akay olduğu gerçeğiyle hareket ederek Akay'ı Candan Yüceer'in tüm dayatmalarına rağmen Çerkezköy Belediye Başkan Adayı olarak ilan etti. Buraya kadar yaşananlar aday adaylığı sürecinde Çerkezköy siyasetinin pek de tanık olmadığı bir şekilde gelişti. Ama esas kavga kapalı kapılar ardında meclis adayları ve meclis sıralamasında yaşanırken hem CHP'de hem de AK Parti'de kırgınlar, kızgınlar ve küskünler grupları oluştu. 

 

 

       Vahap Akay'ın 25 Şubat 2024 Pazar günü Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlediği 2024 proje lansmanına katılımın yoğunluğu kadar katılımcılardaki coşku da dikkat çekiciydi. Vahap Akay 10 yıllık deneyimi, birikimi ve mevcut belediye başkanlığının vermiş olduğu rahatlık, avantaj ve özgüvenle her zamanki gibi kitleleri coşturmayı ve onları umutlandırmayı başardı. Aynı başarıyı sandığa yansıtacak mı bunu bugünden bilemem ama 25 Şubat 2024 Pazarından 31 Mart 2024 Pazar akşamını 3’üncü dönem için kestirmek çok da zor olmasa gerek. 

 

      CHP’deki demeyeceğim, Vahap Akay'daki profesyonellik, organizasyon yetisi maalesef diğer adaylarda yok. Pazar günü salonu dolduran yüzlerce kişi genellikle gençler ve kadınlardan oluşuyordu. Çerkezköy belediye başkan aday adayı olarak çıkan Funda Serfiçe’nin salona gelenler arasında yer alması dikkatlerden kaçmazken, İlçe Başkanı Ayfer Dönmez bu defa heyecanını kontrol ederek 10 yıllık siyasi süreci kısa bir konuşma yaparak anlattı. Selamlama konuşmasına heyecanla başlayan İl Başkanı Şenol Özgür Taşmerdivenli, konuşmasında “Bu yolda ayağımıza taş değmesin” diyerek Vahap Akay’a çıktığı bu yolda başarılar diledi. Vahap Akay'ın yeni dönem tanıtımı yine klip ve müziklerle ışık ve lazer show'la salondaki yüzlerce kişiyi coşturup heyecanlandıran anons ve ardından Akay’ın kendi sesi ile okuduğu dizelerin de yer aldığı “Kazanacağız usta” şarkısı ile kürsüye gelişini, salondakiler alkışlarla ayakta karşıladı. 

 

       “Birlikte başardık, birlikte yaptık” vurgusu yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, gençlik kollarına, parti üyelerine ve sevenlerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında “10 yıl önce ‘değişim senin elinde Çerkezköy’ diyerek vatandaşlarımızın huzuruna çıkmıştık. Bugün sizin karşınızda bir kez daha olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyorum” dedi. Yeraltı otoparkı dahil yaptıkları ve yapamadıkları, görünen ve görünmeyen tüm çalışmaları art arda sıralayan Akay, ‘Bu memleketin önemli markalarının, önemli fabrikalarının bu topraklarda üretim yapan fabrikalarında sendika temsilciliğini yapanlar, sizi bugün buradan uyarıyorum. Çalıştığınız fabrikanın adlarıyla sizin adlarınız ile bağlı bulunduğunuz sendikanın adı ile şanı ile, sizleri millete anlatmadan evvel uyarıyorum. Aldığınız talimatlar ile o çalıştığınız fabrikalarda alın teri ile çalışan o çalışanlara yapmaya çalıştığınız baskılardan vazgeçin. Şunu bilin ki, ne bu memleket sahipsizdir, ne de orada çalışan işçiler sahipsizdir. Bunu da buradan son kez ifade etmiş olayım’ ifadeleri ile üstü örtülü Türk Metal Sendikası’na göndermede bulundu. 

 

 

        Çerkezköy'e dayatılan termik santral ihanetini de konuşmasının ardına serpiştiren Çerkezköy Belediye Başkanı ve 3. dönem belediye başkan adayı Vahap Akay, yeni dönemde her biri birbirinden özel fikir ve projelerini ardı ardına sıraladığı konuşmasında “Başımız dik, çıktığımız bu yolda önümüzdeki 5 yılda Çerkezköy'de çok şey değişecek. Önümüzdeki 5 yılda Çerkezköy'de değişmeyecek tek şey Çerkezköy'ün hakkını da hukukunu korumamız olacak” dedi. Akay, bir saat 40 dakikalık programda Akay yaklaşık 1 saat 20 dakika sahnede kalıp 10 yılda yaptıklarını ve önümüzdeki 5 yılda yapacaklarını ardı ardına sıraladı. 

 

       Zaman zaman terini silen Akay, su dahi içmeden 1 saat 20 dakika boyunca Çerkezköy için hayallerini ve projelerini sıralarken, salonda da Trakya ezgileriyle ‘Bir daha bir daha Çerkezköy'de bir daha, Vahap başkan yeniden haydi bir daha’ sözleri yankılandı. Halk ekmek ile başladığı projelere yeni dönemde halk simit, halk süt ve halk et ile devam edeceklerini söyleyen Akay, yeni dönemde yerel üreticilerin destekleneceği ve Çerkezköy halkının eti daha ucuza yiyeceği müjdesini verdi. Çerkezköy'de eksik bıraktığı yeraltı meydan altı otoparkının yerine aralarında Amfi Tiyatro’nun yerinin de bulunduğu alanlara yapacakları 6 otoparkla Çerkezköy'ün otopark sorununa çözüm getireceğini beyan eden Akay, Atatürk Caddesi'ndeki uzun süreli parklanmayı da ortadan kaldıracağını ifade etti. 

 

 

     Çerkezköy'e açık hava sahnesi, çocuklar için Çerkezland çocuk oyun köyü yapacaklarını, Çerkezköy Kızılpınar ve Veliköy’deki su sorununu ve altyapı sorununu çözeceklerini ifade eden Akay, LGS ve YKS’ye hazırlanan 8. ve 12. sınıflar öğrencilerine yeni dönemde de Akademi Çerkezköy'de hizmet vermeye devam edeceklerini ifade etti. 

 

        Çocuk akademileri, mahalle ve taziye evleri, Kızılpınar'a ilerisinde iletişim merkezi, atölye ve dersliklerin olduğu yeni bir ek  hizmet binası, Ambardere'ye ve Kızılpıunar’ düğün salonları yapacaklarını, kent ormanı ikinci etabını açacaklarını ifade eden Akay, “Fatih Mahallesi'nde yaşam ve destekleme merkezi, odalar yerleşkesi yaparak tüm odaları bir yerde toplayacağız, fiziki imkanlar sağlayacağız. Kent restaurantlar kuracağız. Afet koordinasyon merkezi, cezaevi kavşağına yeni otogar, modern hayvan rehabilitasyon merkezi yapacağız. İstasyon tren garında bulunan hangara Çerkezköy Müzesi kuracağız. Kızılay'ın istasyonundaki yerini restore edip istasyonu tarihine uygun cazibe merkezi haline getirerek burada yeni bir sosyal çekim alanı oluşturacağız” dedi. Cengiz Topel Caddesi'ne Çerkezköy Belediyesi kültür tesisi, kent cafe, Kızılpınar kent merkezi, yaya ve bisiklet yolu, Atatürk Kültür Merkezi ile Kentpark’ı birbirine bağlayacak olan yaya üst geçidi, Fatih, Veliköy ve Kızılpınar Mahallelerine yapacakları kapalı pazar yerleri, pazarı kurulduğu günlerde ücretsiz ulaşım, gezici ikram aracı, Kızılpınar Kapalı Spor Salonu, Bağlık Mahallesi semt sahası, Pınarça deresinin ıslahı, yeni Küçük Sanayi Sitesi projelerine de değinen Akay, Küçük Sanayi Sitesi’nin taşınamayışı nedeniyle mahcubiyetini de dile getirerek bunu bakanlığın 4 yıl boyunca yazıya cevap vermemesine dayandırdı. 

 

 

       Yeni dönemde Küçük Sanayi Sitesi’nin yeni yerinde olacağının sözünü de veren Akay, “Küçük Sanayi Sitesi'nde bunun aleyhine siyaset yapan arkadaşları uyarıyorum. Bu, birilerinin sorunu değil bu Çerkezköy'ün sorunudur, bu esnafın sorunudur. Bugün sizler siyaset yapmaya başlarsanız ben de bayramlık ağzımı açarım diyerek” diyerek mesaj göndermeyi de ihmal etmedi. “4 yıl önce yazdığım yazının cevabını almak için o bakanlığın kapısında gidip yatacağım o cevabı alacağım” diyen Akay, Atatürk Kültür Merkezi'nin altındaki bodrumu da çocuklar için bilim merkezine çevirme sözü verdi. 

 

 

        Gençlere de evlilik desteği vaadinde bulunan Akay, Halit Tokuç Köprüsü'ne yaya yolu, Bağlık ve Veliköy'e üst geçit projesi, Veliköy Hürriyet meydanı sözünü de verdi. Dere ve demir yolunun ikiye ayırdığı Çerkezköy için yeni trafik çözümleriyle Çerkezköy'ün trafiğini rahatlatacaklarının müjdesini veren Akay, Veliköy'e 100. Yıl Parkı ve trafik parkı, Kızılpınar'a Cemevi, Yıldırım Beyazıt Mahallesi'ne taziye evi, Cumhuriyet Mahallesi'ne dört kent ormanı, otopark alanı müjdesini de verdi. 

 

 

          Yeni umutlarla yeni 5 yıla çıkacaklarını söyleyen Akay, meclis üyesi adayı arkadaşlarını tek tek sahneye çağırıp partililere ve davetlilere takdim etti. Akay, eski yeni tüm yol arkadaşlarına teşekkür etti. Ben köşe yazmak için bu notları alırken salonda bulunan bir arkadaş aynen şu ifadeyi kullandı “Vahap Akay bu saydıklarından dördünü yaparsa ben Vahap Akay’a oy veririm.” Kaçını yapar kaçını yapmaz bilemem ama bildiğim ve gördüğüm bir şey var. Dünkü tanıtıma Cumhuriyet Halk Partisi'nden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Dr. Candan Yüceer yine gelmedi. Bu projelerle ve bu avantajlarla Vahap Akay 3. dönemi kazanır mı sorusuna bu kadar yıllık tecrübemle şimdiden saha avantajını da göz önünde bulundurarak %99.9 kazanır diyebilirim. Ama aynı şeyi büyükşehir için söylemem çok zor. Çünkü Candan Yüceer’in desteği olmadan Vahap Akay Çerkezköy Belediyesi’ni 3. kez kazanabilir ama Çerkezköy'ün ve Vahap Akay’ın desteği olmadan Candan Hanım'ın Tekirdağ büyükşehir belediye başkanlığını kazanması zor, hem de çok zor. Hep derim ‘dostlarıyla dalaşanlar düşmanlarıyla savaşamazlar.’ İşte bu iki partili maalesef yıllardır birbiriyle dalaşıp duruyorlar. En son dalaşmaları ise büyükşehir belediye başkanlığı aday adaylığı sürecinde yaşanmıştı ve sonrasında Vahap Akay'ın yeniden Çerkezköy Belediye Başkan Adayı olarak açıklanmasıyla ortam gerilmişti, son olarak meclis üyeliklerindeki sıralamalarla devam eden dalaş anlayacağınız sürüyor. Aslında Cumartesi günü Vahap Akay’ın Candan anlamlıydı. Aynı nezaketi Candan hanımın Yüceer’in seçim ofisi açılışına gitmesi son derece önemli ve göstermemesi ise düşündürücüydü. Akay’ın eli tutup kaldırılmaz ise Büyükşehirde Candan hanımın da eli havada kalabilir. Atatürk Kültür Merkezi'ne nezaketen 10 dakika uğramış ya da bir çelenk göndermiş olsaydı hem Candan Yüceer’in hem de Vahap Akay'ın elleri çok rahatlayacaktı. Ama bu olmadı. 

 

 

 

        Anlayacağınız önümüzdeki 33 gün boyunca Vahap Akay içeride, Candan Yüceer dışarıda AK Parti ile yarışmaya devam edecek. Ha bu arada yazının başında belirtmiştim seçimi kim kazanır kim kaybeder diye bence bu soruya siz cevap verin, ama seçimi kime kimlerin kazandırıp kimlerin kaybettireceğini peşinen söyleyebilirim. Büyük Birlik Partisi adayı Turan Demircan'ın alacağı oylar, Vahap Akay’a kızgınlığıyla çıktığı yolda Bağımsız Belediye Başkan Adayı olan eski meclis üyelerinden Aktaş Güler’in alacağı oylar ve Çerkezköy bağımsız belediye başkan adayı Ahmet Yıldız'ın totalde alacakları oy birilerine kaybettirirken birilerine kazandıracak. Sizce bu üç adayın alacakları oylar kime kaybettirip kime kazandıracak? Bunu ben mi söyleyeyim, siz mi söylersiniz?

0282 726 91 91
0282 747 65 10