Eğitim-İş, 4+4+4’lük düzenlemeyi eleştirdi

Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Çerkezköy Temsilciliği yetkilileri bir açıklama yaparak eğitim sisteminde yapılan son düzenlemeleri eleştirerek “Cumhuriyet’in en stratejik kuru

Çerkezköy 4.03.2012 18:22:00 0
Eğitim-İş, 4+4+4’lük düzenlemeyi eleştirdi

Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Çerkezköy Temsilciliği tarafından, önceki gün saat 14.30’da Eğitim İş Çerkezköy Şubesi Ofisi’nde basın açıklama yapıldı. Eğitim İş Çerkezköy Şubesi Başkanı Sertay Yayla’nın, eğitim işleri nedeniyle Van’da olması dolayısıyla katılamadığı açıklamada Eğitim İş Çerkezköy Şube Sekreteri Tahsin Agay, üyeler Sinan Aksözek, Celal Taş ve Ömer Aydemir hazır bulundu. Ulusal Bayramların kutlanmasının yasaklandığını belirten Eğitim-İş yetkilileri, 12 yıla çıkan zorunlu eğitimin kademelendirilerek sulandırma girişiminde bulunulduğunu savundu.

 

ÜMMET TOPLUMU YERİNE MODERN ULUS

 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyetin en önemli devrimlerinden biri olan Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun (Öğretim Birliği Yasası) kabul edilmesinden sonraki süreci anlatan sendika yöneticileri “Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Cumhuriyet’in en önemli devrimlerinden biri, 3 Mart 1924’te gerçekleştirildi. Bu tarihte Halifelik, Şeriye ve Evkaf Vekaleti ile Erkan-ı Harbiye Vekaleti kaldırıldı, Osmanlı hanedanı mensupları yurtdışına çıkarıldı ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu kabul edildi. Söz konusu devrim yasaları ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal, laik ve bilimsel temellere dayanan çağdaş bir devlet olarak yapılanması sağlandı. Ulusal egemenlik ile bağdaşmayan ve toplumsal gelişmenin önünde engel olan çağdışı kurumlar kaldırıldı, devletin ve toplumsal düzenin akla ve bilime dayalı ilkelerce düzenlenmesinin yolu açıldı. Böylece ‘sultanın kulu’nun yerini cumhuriyetin özgür yurttaşı, ‘ümmet toplumu’nun yerini ise ‘modern ulus’ aldı” dedi.

 

FİKRİ HÜR CUMHURİYET KUŞAĞI

 

Çağ dışı eğitim kurumlarının, Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile kapatıldığını belirten Eğitim İş Çerkezköy Temsilciliği yöneticileri, bütün eğitim kurumlarının da bu sayede Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandığını ifade etti. Her zaman gıpta ile bakılan “fikri hür, vicdanı hür” Cumhuriyet kuşaklarının bu şekilde yetiştiğini belirten Eğitim İş yetkilileri, “Bir devletin kültür ve genel eğitim siyasetinde, ulusun düşünce ve duygu yönünden birliğini sağlamak için, öğretimin birleştirilmesi, en doğru, en bilimsel, en çağdaş, her yerde faydalı ve iyiliği görülmüş bir ilkedir. Bir ulus bireyleri ancak bir eğitim görebilir; iki türlü eğitim bir memlekette iki türlü insan yetiştirir. Bu ise duygu ve düşünce birliğine ve dayanışma amaçlarına tamamen aykırıdır” dedi.

 

ULUSAL KİMLİĞİMİZ SORGULANMAKTA

 

Eğitim İş Çerkezköy Şubesi, 88 yıl sonra, eğitim alanında yapılan uygulamaların, Cumhuriyet atılımlarını tasfiye etmeye, eğitimin temel niteliklerini değiştirmeye yönelik olduğunu savunurken, içinde bulunulan eğitim sistemi programları ve kitaplarının, bilimsellikten uzak, çağdaş ve laik ölçütlerden yoksun olduğunu, ayrıca eğitim yönetimi kadrolarının da bu anlayışla oluşturulduğunu iddia etti. Dünya sorunlarını ve bunların çözüm yollarını kavramadan yetiştirilen bir gençliğin oluştuğunu belirten Eğitim İş yetkilileri, “İçinde bulunduğumuz eğitimle yetiştirilen gençlerimiz din bezirganlarının hurafeleriyle, olsa olsa tarikat şeyhlerine mürit olur. Egemen güçlerin, siyasi erki elinde bulunduranların ve ülkemizi sömürgeleştirmek isteyen emperyalistlerin de isteği budur. Bilinçli, özgür düşünüp karar veren, haksızlığa ve zulme karşı duran, aklı ve yüreği ile bu ulusun geleceğine sahip çıkan bir gençlik istenmemektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerinin yanı sıra ulusal kimliğimiz de ortadan kaldırılmak üzere sorgulanır duruma düşürüldü” diye konuştu.

 

MİLLİ EĞİTİM LAİK VE BİLİMSEL OLMALI

 

Eğitim İş Çerkezköy Şubesi yetkilileri, “Cumhuriyet’in en stratejik kurumlarından biri de Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Bu kurum ulusal, laik, bilimsel olmak zorundadır. Ulusal bayramlarımızın kutlanmasını yasaklamak endişe verici bir durumdur. Bir yasa teklifi ile zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarıyormuş görünerek zorunlu temel eğitimi kademelendirerek sulandırma girişimi, ulusal ve laik eğitimin içini boşaltma çabaları geleceğimiz açısından olumsuz bir durumdur” diye konuştu.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 
 
 

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10