Avrupa’ya doğalgaz Türkiye üzerinden gidecek

İran-Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı projesinin (ITE), Türkiye sınırları içindeki Tekirdağ bölümü çevresel etki değerlendirilmesi toplantısı Şarköy’de yapıldı.

Çerkezköy 5.03.2012 19:53:00 0
Avrupa’ya doğalgaz Türkiye üzerinden gidecek
İran-Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı projesinin (ITE), Türkiye sınırları içindeki Tekirdağ bölümü çevresel etki değerlendirilmesi toplantısı Şarköy’de yapıldı.
İRAN SINIRINDAN BAŞLAYIP YUNANİSTAN’A UZANACAK
Toplantıda konuşan Sebat Proje Mühendislik Şirketi proje mühendisi Bülent Sönmez, ITE Doğalgaz projesinin, Türkiye'nin İran sınırındaki Gürbulak sınır kapısından başlayarak, sırasıyla Ağrı, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve İpsala-Edirne üzerinden Yunanistan sınırına kadar uzayacağını söyledi.
DAHA GÜÇLÜ OLACAK
Bu proje ile Türkiye’nin, doğu-batı arasındaki enerji koridorunda daha güçlü bir konuma sahip olacağını belirten Sönmez, bu sayede ekonomik alanda büyüme, politik ve siyasi alanda daha güçlü bir Türkiye ortaya çıkacağını ifade etti. Bu projenin AB üyelik sürecinde Türkiye'nin rekabet ve pazarlık gücünü de arttıracağını söyleyen Bülent Sönmez “İhtiyaç duyulması halinde hattan doğalgaz temin etmesi Türkiye'ye gaz ithalatında rahat bir hareket alanı sağlayacak, gaz fiyatlarının belirlenmesindeki süreci olumlu yönde etkileyecek” dedi. .
15 BİN İSTİHDAM

Doğalgaz boru hattı yapım çalışmalarına bu yıl başlamak için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Sönmez, bu boru hattı güzergahının Türkiye içindeki uzunluğunun deniz geçişi ile birlikte yaklaşık 1769 kilometre olacağını, hattın 17 kilometrelik bölümünün Çanakkale boğazında deniz tabanında yer alacağını belirtti. Botu hattının inşası aşamasında 15 bine yakın, işletim aşamasında da 500’e yakın işgücünün istihdam edileceğini söyleyen Sönmez “Bu proje bittiğinde Avrupa’ya yılda 35 milyar metreküp doğalgaz taşınacak” dedi. Toplantıda Çevre mühendisleri Ebru Güllü ve Emre Öztoprak ile harita mühendisi Zülal Şenel de, projenin geçeceği alanlarda yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.  


0282 726 91 91
0282 747 65 10