“Adalet ilkesi ile bağdaşmıyor”

Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerinde 23 ilçe, 59 belde, 682 köye ve yaklaşık 900 bin abone üzerinden de 1,5 milyon vatandaşa elektrik dağıtma tekeline sahip olan TREDAŞ’, son uygulamaları ile kamunun genel kullan

Çerkezköy 7.03.2012 20:32:00 0
“Adalet ilkesi ile bağdaşmıyor”
Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerinde 23 ilçe, 59 belde, 682  köye ve yaklaşık 900 bin abone üzerinden de 1,5 milyon vatandaşa elektrik dağıtma tekeline sahip olan TREDAŞ’, son uygulamaları ile kamunun genel kullanımındaki meydan, bulvar, cadde ve sokakların aydınlatılmasında kısıtlamaya gitme kararı aldığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
TRAKYA, EN YÜKSEK TAHSİLAT YAPILAN BÖLGE
4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 17. Maddesinde, “ dağıtım  şirketi, dağıtım bölgesinde ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde otoyollar hariç, kamunun genel kullanıma yönelik cadde ve sokak aydınlatmasından ve bunlara ait gerekli ölçüm sistemlerinin  tesis edilmesi ve işletilmesinden sorumludur” denildiğini ve Aydınlatma yönetmeliğinin geçici 1. Maddesinde de “kamunun genel kullanımına yönelik  meydan, bulvar, cadde ve  sokakların aydınlatılması ile trafik sinyalizasyonlarına ait tüketim giderlerinin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı Hazine Müsteşarlığı bütçesinden karşılanacağı” ifadelerinin yer aldığını belirten Emre Köprülü, “Trakya bölgesi Türkiye’de en düşük kaçak kullanım oranının ve en yüksek tahsilat oranının olduğu bölgedir. Bununla orantılı bir yatırım yapılmazken bu kez köy, kasaba ve şehirlerimizde aydınlatmaların tasarruf amaçlı vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde kaldırılması hem sorumlulukla hem de adalet ilkesiyle bağdaşmaz” dedi.
KAÇ AYDINLATMA SÖKÜLDÜ?
Köprülü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız tarafından yanıtlanması istemiyle sunduğu soru önergesinde şu soruları yöneltti: “Trakya bölgesine elektrik dağıtmakla yükümlü TREDAŞ tarafından sırf tasarruf amaçlı başlatılan sokak, cadde, meydan aydınlatmalarının sökülmesi yönünde alınan karar ne zaman ve hangi gerekçeyle uygulamaya sokulmuştur? TREDAŞ, il, ilçe ve köy olarak kaç tane mevcut aydınlatmayı sökmüştür? Bölgenin kaçak elektrik kullanımının sadece yüzde 7 olduğu ve tahsilat oranının da yüzde 100’e yakın olduğu belirtilirken bölge halkının karanlıkta bırakılmasını doğru buluyor musunuz? Aydınlatmanın olmadığı ya da yetersiz kaldığı alanlarda vatandaşın can ve mal güvenliğini koruyacak ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

Haber / Cem BÜLBÜL 


0282 726 91 91
0282 747 65 10