CHP Kapaklı’dan kadınlara kapsamlı kutlama

“Ezilenin de ezebildiği tek kesim kadınlar”

Çerkezköy 12.03.2012 17:50:00 0
CHP Kapaklı’dan kadınlara kapsamlı kutlama

Cumhuriyet Halk Partisi Kapaklı Belde Yönetimi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

 

KADINLAR GÜNÜ PROGRAMI DÜZENLENDİ

 

Önceki gün saat 14.30’da Kapaklı Ege Düğün Salonu’nda düzenlenen programa CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Vahap Akay, İlçe Kadın Kolları Başkanı Ayfer Dönmez, Kapaklı Belde Başkanı Kenan Seçkin, Çerkezköy Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Mehmet Ali Bizöltekin, Cemevi Başkanı Müslime Çakan, İl genel meclis üyesi Sami İkizler, Kapaklı CHP’li belediye meclis üyeleri Erol Özkan ve Nedim Yılancı, CHP Çerkezköy İlçe Başkan Adayı Metin Dönmez, CHP Tekirdağ Milletvekili Adayı Gülferah Güral, Kapaklı Gümüşhacı Köyü Derneği Başkanı Hayati Çakan, Deri-İş Sendikası Başkanı Ali Soydan ve çok sayıda partili katıldı.

 

KADINLARIN MÜCADELESİ ANLATILDI

 

Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu ve Tiyatro Sanatçısı Sibel Topaloğlu’nun sunduğu “Mücadelenin Adı Kadın” isim tiyatral anlatısı ile başlayan programda, sahneye serilen Türkiye haritası üzerinde şiddete uğrayan kadınlar temsil edilerek kadınların mücadelesi anlatıldı. Gösterinin ardından programın ilk konuşmasını CHP Kapaklı Kadın Kolları Başkanı Şahika Çalışkan yaptı. Atatürk’ün Türk kadınına verdiği önemi dile getiren Çalışkan, son günlerde Türkiye gündeminde yoğun bir şekilde yer alan eğitim sistemindeki 4+4+4 uygulamasını da eleştirerek “Bu uygulama kafaları karıştırmaktadır, kadınlara evde otur kaderine razı ol demektedir” dedi. Eğitimin olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Çalışkan “8 yıllık eğitimin nesi vardı, neden değiştiriyorsunuz? Seviyesi, başarısı mı düştü? Halk sistemle ilgili bilgi sahibi değil. Eğitimi 12 yıla çıkarıyoruz diyorsunuz ama 4 yıla indiriyorsunuz. Önemli olan eğitimin sürekli verilmesi. Bu uygulama çocuk gelinlerin sayısını artıracaktır. Kızların, kadınların geri kalmasına yol açacaktır. Çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları neden hala ülkemizin acı gerçeği? AKP eğitim sistemini başta aşağıya değiştirmeye çalışıyor. Eğitimin kalitesi düşecek, eşitsizlik artacak. Kadınlara çok büyük görevler düşüyor. Çocuklarımız üzeriden siyaset yapılmasına izin vermeyelim” dedi. CHP Kapaklı Belde Başkanı Kenan Seçkin de tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

 

DİNDAR VE KİNDAR NESİLLERİN TOHUMLARINI ATMAYI HEDEFLİYORLAR

 

Kadın sorunlarının diğer insani sorunlardan ayrı tutulamayacağını belirten CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Ayfer Dönmez de “Kadınların inkâr edilemez boyutlarda toplum dışına itilmekte olduğu, şiddete ve hatta cinayetlere kurban edildiği resmi kayıtlarla kanıtlanırken, "Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı" çerçevesinde kısıtlı da olsa kadınlar üstünde kamusal korumayı çağrıştıran bakanlık da kaldırılarak, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı"na dönüştürülmüş ve kadın, birey olarak değil, aile içindeki konumu ile varlık kazanabilmesi, dünden çok daha geri bir statüye düşürülmüş durumdadır. Mevcut iktidar, bir yandan "Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Yasası" hazırlıkları ile, kadınların pozitif ayırımcılığını kamuoyunda göklere çıkarırken, öte yandan da eğitimde "büyük reform" nidaları arasında 4+4+4 formülü ile toplumumuzda kanayan bir yara olan "çocuk gelinler" kervanının genişletilmesine olanak sağlanarak, Başbakanımızın açık ifadesiyle "dindar ve kindar" yeni nesillerin tohumlarını atmaya hizmet edecek bir eğitim sistemini topluma dayatmaktadır” dedi.

 

ZÜBEYDE HANIM’I UNUTMADI

 

CHP’nin 4. Kurultayında kadın kotasının yüzde 33’e çıkarıldığının ve bunun da CHP’nin kadına verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirten Dönmez, Ulu Önder Mustafa Kemal’i yetiştiren annesi Zübeyde Hanım’ı da rahmetle andı.

 

EN AĞIR FATURAYI KADINLAR ÖDÜYOR

 

CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Vahap Akay da haksızlığa, eşitsizliğe, ayrımcı uygulamalara karşı duran kadınların mücadelesine saygı duyduğunu belirtti. 2012 Türkiyesi’nde işsizliğin, yoksulluğun, ayrımcılığın en ağır faturasını kadınların ödediğini ifade eden Akay, “Kadınlar çağdaş yaşamın dışına itilmek isteniyor. Hedefimiz, kadınları birey olarak güçlendirerek toplumu güçlendirmek olmalıdır. Karanlığı yine kadınlarımızın aydınlatacağına, laik Türkiye’ye sahip çıkacaklarına olan inancım tamdır” dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınına dünya ülkelerinden çok önce seçme ve seçilme hakkını vererek kadının önemini ortaya koyduğunu ifade eden Akay, “CHP 26 Şubat 2012’deki kurultayda yüzde 33 cinsiyet kotası koydu. Artık kadınlar siyasette de daha etkin rol alabilecek” dedi. Programa katılan Gülcan Diril de çalışan kadınlar adına bir konuşma yaparak kadınların iş yaşamında karşılaştıkları sıkıntıları anlattı.

 

TÜRKİYE’DE KADININ ADI YOK

 

Konuşmaların ardından program Yazar Zeynep Aliye’nin söyleşisi ile devam etti. Atatürk döneminde kadınlara çok önem verildiğini belirten Aliye, kadınların kendilerine verilen ve kazandıkları hakları kaybetmemeleri gerektiğini ifade etti. 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde CHP’den Tekirdağ Milletvekili Adayı olan Gülferah Güral Türkiye’de kadın sorunlarının can acıtıcı boyutlarda olduğunu söyledi. Türkiye’de kadının adının olmadığını ifade eden Güral, Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya da değinerek “Yapılan araştırmaya göre dünyadaki işlerin yüzde 66’sını kadınlar yapıyor. Dünyadaki toplam gelirin sadece yüzde 10’unu kadınlar elde ediyor ve dünyadaki mal varlıklarının sadece yüzde 1’i kadınların üzerine. Türkiye’de kadının adı gerçekten yok” dedi.

 

EZİLENİN DE EZEBİLDİĞİ TEK KESİM KADINLAR

 

Eğitimden yoksun bırakılan, eve mahkum edilen, çalışma hayatında haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaşan kadınların şiddetin de ilk hedefinde olduğunu ifade eden Güral “Türkiye’de kadınların yüzde 42’si şiddet görüyor. Kadınlar eşitlik isterken, ayrımcılığı, şiddeti ve ölümü fazlasıyla görüyor. Ezilenin de ezebileceği tek kesim ne yazık ki kadınlar. Bizleri görmek istemeseniz de biz varız ve olmamız gereken her yerde var olacağız. Cumhuriyetin kazanımlarını korumak için, baskıya, 4+4+4’e karşı olduğumuz için, çocuklarımıza daha güzel, barış içinde bir dünya bırakmak için mücadelede edeceğiz ve kazanacağız” diye konuştu.

 

GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİLER

 

Konuşmaların ardından CHP ile yönetimi tarafından Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu ve Yazar Zeynep Aliye’ye plaket verildi. Plaket töreninin ardından programa katılanlar, çalan müzik eşliğinde gönüllerince eğlendi.

 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10