“Alkol ve sigara pişmanlıktır”

Çerkezköy Belediye Nikah Salonu’nda Yeşilay Haftası dolayısıyla Fen Dershanesi öğrencilerine yönelik düzenlenen seminerde konuşan Özel Çerkezköy Hastanesi Dahiliye Uzmanı Ömer Özel, sigara ve a

Çerkezköy 14.03.2012 18:40:00 0
“Alkol ve sigara pişmanlıktır”

Özel Çerkezköy Hastanesi Dahiliye Uzmanı Ömer Özel, Yeşilay Haftası dolayısıyla Fem Dershanesi öğrencilerine yönelik sigara ve alkolün zararları konulu seminer verdi.

 

İÇİNDE 3 BİN 700 ZEHİRLİ MADDE VAR

 

Önceki akşam saat 19.30’da Çerkezköy Belediye Nikah Salonu’nda düzenlenen seminerde konuşan Ömer Özel, öğrenciler arasında ve genelde sigara kullanımının yaygınlaştığını belirtti. Sigaranın zararlarından bahseden Özel, sigara içen erkeklerin yüzde 40’ının emeklilik yaşına gelmeden sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini söyledi. Sigaranın içinde, çoğunluğu kanserojen olan 3 bin 700 zehirli maddenin bulunduğunu söyledi. Sigaranın kalp, akciğer ve damar hastalıklarında önemli bir faktör olduğunu ifade eden Özel “Sigaradan her 10 saniyede bir kişi hayatını kaybediyor. Dünyada her yıl 2.5 milyon insan sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor” dedi.

 

SİGARANIN ZARARLARINI ANLATTI

 

Gelişmiş ülkelerde sigara kullanımının azalmasına rağmen, gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde sigara kullanımının giderek arttığını ifade eden Özel, “Sigara kullanımı diş eti hastalıklarına, diş çürüklerine, çabuk yaşlanmaya yol açar. Sigara güzelliğin başlıca düşmanıdır. Astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara neden olur” diye konuştu. Çerkezköy’de de astım ve kronik bronşit hastalığında artış meydana geldiğini ifade eden Özel Çerkezköy Hastanesi Dahiliye Uzmanı Ömer Özel, “çiftlerden biri sigara kullanıyorsa, çocuklarının olmama ihtimali 3 kat artıyor. Sigara erkeklerde ve kadınlarda kısırlığa yol açabiliyor. Kadınlarda rahim kanserine yol açabiliyor. Hamile kadınların sigara kullanması küçük ve sağlıksız bebeklerin dünyaya gelmesine ya da düşüklere yol açabiliyor. Sigaranın mide üzerinde de olumsuz etkileri var” diye konuştu.

 

PİŞMAN OLACAĞIMIZ DAVRANIŞLARA YOL AÇAR

 

Alkol kullanımının zararlarından da bahseden Özel, alkol alışkanlık haline geldiğinde karaciğer, kalp, böbrek, sinir sistemi üzerinde ciddi zararlarının olduğunu ifade ederek “Alkol kullanmak yavaş yavaş intihar etmek demektir” dedi. Cinayetlerin yüzde 85’i, tecavüz olaylarının yüzde 50’si, şiddetin yüzde 50’si, trafik kazalarının yüzde 65’i alkolden kaynaklanıyor. Eşini döven erkeklerin yüzde 70’i de alkol nedeniyle böyle bir davranış sergiliyor. Akıl hastalıklarının yüzde 60’ının sebebi de yine alkol” dedi. Alkolün beyin hasarına yol açtığını ifade eden Ömer Özel, “alkol kullanımı mide rahatsızlıklarına da yol açıyor. Alkol sonradan utanacağınız, utanmaya bile fırsat bulamayacağımız davranışlara yol açabilir” dedi. Konferansın ardından Fem Dershanesi Müdür Yardımcısı Ercan Şirin, katılımından dolayı Ömer Özel’e çiçek takdim etti.

 

Haber / Gülveren VATANSEVER  
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10