Bir engel de siz koymayın

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen ‘Eğitim Her Engeli Aşar’ kampanyasının tanıtım toplantısı dün gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter

Çerkezköy 16.03.2012 19:02:00 0
Bir engel de siz koymayın

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen ‘Eğitim Her Engeli Aşar’ kampanyası kapsamında dün saat 14.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

 

BÜYÜK İLERLEME KAYDEDİLDİ

 

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlülerden Sorumlu Devlet Bakanlığı desteği ve Türkiye Beyazay Derneği kontrolünde gerçekleşen ‘Eğitim Her Engeli Aşar’ kampanyası için düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Türkiye Beyazay Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Nurettin Konar, kampanya kapsamında Türkiye’nin geldiği noktanın çok önemli bir yer olduğunu söyledi. Engelli eğitimi konusunda ülke olarak büyük bir ilerleme kaydedildiğini belirten Konar, “Engelli dediğimizde aklımıza bedensel, görsel, zihinsel ve işitsel engelli olmak üzere 4 genel engel grubu gelir. Fakat bir de görünmeyen engelliler var. Kronik hastalıklar grubu da engelli grubuna dahildir” dedi.

 

2 SENEDE YÜZDE 109 BAŞARI

 

Türkiye nüfusunun yüzde 12.29’unun engelli vatandaşlardan oluştuğunu ifade eden Nurettin Konar, “Kendimize sormamız gereken en önemli sorulardan biri ‘neden bu kampanyaya gerek duyuldu’ sorusudur. Çünkü biz eğitimsiz bir tane bile engelli vatandaşımız kalmasın istiyoruz. Eğitim kapsamında 3 yılda eğitim gören engelli sayısını yüzde 50 arttırmayı hedefledik. Biz bunu ilk 2 senede yüzde 109 oranında bir artış sağlayarak çoktan başardık. Engellileri, engelli ailelerini ve herkesi kampanyadan haberdar etmeliyiz. Ulaşılmadık bir engelli bile kalmamalı” diyerek, tüm engelliler adına daha güzel bir Türkiye ve daha güzel bir dünya temennisinde bulundu.

 

3. YILI KUTLANACAK

 

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkan Yardımcısı Halis Kuralay da kampanyanın 2009 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül önderliğinde Türkiye Beyazay Derneği koordinatörlüğünde gerçekleştiğini ifade etti. Kampanyanın 1 ay sonra üçüncü yılını tamamlayacağını kaydeden Kuralay, “3. yıl finalimiz İstanbul Lütfü Kırdar’da yapılacak” dedi. Engellilerin ayrı bir dünyası olmaması gerektiğini söyleyen Kuralay, engellilerin, fırsat verilmesi ve eğitim imkanı sunulması halinde her şeyi başarabileceklerini ifade etti.

 

HER EVE ULAŞTIK

 

Engelliler için başlatılan ‘Eğitim Her Engeli Aşar’ kampanyası hedeflerinin çoktan üstüne çıkıldığını söyleyen Türkiye Beyazay Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Fevzi Durmuş da ilk yıl yüzde 35’lik bir başarı sağladıklarını belirtti.

 

AYDINLAN AYDINLAT PROJESİNDEN DE BAHSETTİ

 

Beyazay Derneği’nin çalışmalarından biri olan ‘Aydınlan Aydınlat’ kampanyasından da bahseden Fevzi Durmuş, “Kampanya Tekirdağ F Tipi Ceza Evlerinde başlatıldı. Sesi güzel olan mahkumlara kitap okutuldu ve sesleri kaydedildi. Bu sayede görme engelli vatandaşlar oluşturulan sesli kitaplardan faydalanabilecekler. Tekirdağ’da Vali Zübeyir Kemelek’in eşi Zehra Kemelek hamiliğinde 391 engelli talebenin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan atanan birer öğretmen hamisi var. Kampanya kapsamında cezaevinde kitapları seslendiren mahkumların yakınlarına da birer teşekkür plaketi verilecek” dedi.

 

ÇALIŞMALARIN DESTEKÇİSİ OLACAĞIZ

 

Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce de yaptığı çalışmalardan dolayı Beyazay Derneği’ni kutladı. Çerkezköy’de Beyazay Derneği’nin yaptığı Büro Yönetimi ve Sekreterlik kursu ile Bilgisayar kursları çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyleyen Gökhan İnce, yapılacak olan tüm çalışmalara belediyenin de destekçi olacağını belirtti.

 

ÖZÜR İNSANIN KAFASINDADIR

 

Toplantıda konuşan Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Halis İşler de insanlar içinde, menfaat beklemeksizin bir başkasını seven grupların başında zihinsel engellilerin geldiğini kaydetti. Eğitim kampanyasının içerisinde olmaktan şeref duyduğunu söyleyen İşler, “Almanya’da  Augsburg’ta bütün engelliler istihdam edilmiş. Aynı şeyin Tekirdağ’da da olması için elimizden geleni yapacağız. Bunun için de bu gibi eğitimlerin artması gerekiyor. Eğer bize 30-40 dönümlük bir arazi tahsis edilirse burada engelliler için özel eğitim alanı oluşturabiliriz” dedi. Şuanda Tekirdağ’da 30 okulda özel eğitim sınıfı bulunduğunu kaydeden Halis İşler, “Beşiktaş’ta bir ilköğretim okulunda 2 sınıf öğrencileri velilerinden 100’e yakın dilekçe aldım. Veliler 2 engelli öğrenciyi çocuklarının sınıfında istemediler. Sınıfa gidip çocuklara arkadaşlarının sınıflarından alınmasının istendiğini söylediğimde son derece üzüldüler ve bu duruma karşı çıktılar. Özür insanın kafasındadır. Önce kafalardaki özürden kurtulmamız gerekiyor. Unutmayalım ki hepimiz birer özürlü adayıyız” diye konuştu.

 

ÖNYARGILARDAN KURTULMAK GEREK

 

AK Parti Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut da konuşmasında çağdaş bir toplum olarak engellilere sahip çıkılması gerektiğini ve onları ötekileştirmeden önyargılardan kurtulmak gerektiğini ifade etti. Yaratılanı yaratandan ötürü sevmek gerektiğini söyleyen Akbulut, “Kimseyi dışlama hakkına sahip değiliz. Önemli olan insanı sevmek, saygı duymak ve onlara yardımcı olmaktır” dedi.

 

BİR ENGEL DE SİZ KOYMAYIN

 

Toplantıda son olarak konuşan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alparslan ise kampanya ile engellilerin eğitim görebilecekleri bir çalışmaya başlandığını belirtti. Engelli vatandaşlar için neler yapılabileceğinin araştırıldığını söyleyen Alparslan, “Türkiye genelinde 150 bin olan eğitim gören engelli sayısını 316 bine çıkardık” dedi. Herkesin kampanyaya sahip çıktığını ifade eden Nadir Alparslan, “Dünyada göremeyen, duyamayan fakat çok önemli mevkilerde olan birçok insan var. Bu gibi eğitim kampanyaları ile Türkiye’de de bu sayıyı daha da arttıracak ve daha uygar bir Türkiye yaratacağız” dedi ve Hayrünnisa Gül’ün engelli ailelerine yönelik şu sözlerini katılımcılarla paylaştı: “Engelli çocuklarınızı evinize hapsederek koruyamazsınız. Aksine gün gelip sizden ayrı kaldıklarında çaresiz bırakırsınız. Çocuklarınıza güvenin. Hayata dört elle sarılmaları için onları teşvik edin. Bırakın okusunlar. Sosyal hayata katılsınlar. Başarılarıyla sizi gururlandırsınlar. Çocuklarınızın önüne bir engel de siz çıkartmayın. Unutmayın eğitim her engeli aşar”

 

PLAKET VERDİ

 

Nadir Alparslan, konuşmasının ardından Tekirdağ Valisi’nin eşi Zehra Kemelek’e ve Çerkezköy’de engelliler için okul yaptıran hayırsever Serkan Karagöz’e birer plaket verdi. Toplantıya Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alparslan, AK Parti Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut’un yanı sıra Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek ve eşi Zehra Kemelek,  İl Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Rıfkı Ayan, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Rüştü Eryılmaz, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Halis İşler, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkan Yardımcısı Halis Kuralay, Türkiye Beyazay Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nurettin Konar, Türkiye Beyazay Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Fevzi Durmuş, Tekirdağ İşkur Müdürü Şerafettin Kurt, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy İlçe Mili Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Çerkezköy Sağlık Grup Başkanı Olcay Palak, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin, Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ayhan Arslan, okul müdürleri, engelliler ve engelli yakınları katıldı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ - Bahar İMAMOĞLU    
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10