Amaç para kazanmak değil, düzen sağlamak

İlçede yaşanan park sorunları ve çözüm önerileri çerçevesinde Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve Trafik Tescil ve Denetleme Şube MüdürlüÄ?

Çerkezköy 23.03.2012 20:40:00 0
Amaç para kazanmak değil, düzen sağlamak

Çerkezköy’de yaşanan park sorunları ve bu sorunlar kapsamında oluşturulabilecek çözüm önerileri çerçevesinde Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve Trafik Şube Müdürlüğü tarafından dün saat 14.30’da Meclis Toplantı Salonu’nda bir toplantı düzenlendi. 

 

ULAŞIM PLANLAMA ÇALIŞMALARI YAPILMALI

 

Çerkezköy’de ulaşım sorunlarının her geçen gün büyüdüğünü söyleyen Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş, bu sorunların çözümü için ulaşım sistemleri ve altyapısının geliştirilmesine yönelik uzun vadeli ve kapsamlı ulaşım planlama çalışmaları yapılması gerektiğini kaydetti. Sorunların çözümü için ayrıca yatırımlar da yapılması gerektiğini kaydeden Gümüş, bunların yanı sıra mevcut yapının iyileştirilerek yolcu ve araç hareketleri açısından daha verimli kullanıma yönelik önlemleri içeren, kısa sürede uygulanabilecek, düşük maliyetli ‘Trafik Düzenleme Projeleri’ hazırlanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Kemal Gümüş ayrıca, ‘Kent Genelinde Yol, Kavşak İyileştirme ve Trafik Düzenleme Projeleri’ ile ‘Park Yerleri Tespiti’nin yapılmasının amaçlandığını söyledi.

 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ BELİRTİLDİ

 

Sorunların çözümüne ilişkin yapılabilecekler konusunda katılımcıları bilgilendiren Kemal Gümüş, yol standartlarının iyileştirilmesi ve verimli kullanımının sağlanmasının yanı sıra, yolcu süresinin, trafik yoğunluğunun ve ulaşım maliyetlerinin azaltılması gerektiğini ifade ederek “Toplu taşıma hizmet düzeyinin yükseltilmesi gerekiyor. Kazaların azaltılması için gerekli çalışmalar yapılmalı. Daha güvenli yaya dolaşımı sağlanmalı. Park yerleri tespit edilmeli. Projelendirilmeli ve Parkomat cihaz yerleri tespit edilmeli. Otobüs, minibüs ve durak yerleri projede gösterilmeli. Parkomat makineleri ana merkezlere kurulmalı, devreye alınmalı ve işletilmesine başlanılmalıdır” dedi.

 

2011’DE 2 BİN 276 ARACA CEZA YAZILDI

 

İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amiri Necmi Arpacı ise 2011 ve 2012 yılının ilk 3 ayında uygulanan cezalarla ilgili bilgi verdi. 2011 yılında servis araçlarının güzergah terki sebebi ile 577 araca, uygunsuz parklar sebebi ile bin 452 araca ve ilçe merkezinde park eden toplam 247 çekici, kamyon ve otobüse cezai işlem uygulandığını söyleyen Arpacı, 2012 yılının ilk 3 ayında ise güzergahını terk eden 259 servis aracına, uygunsuz park eden 437 araca ve ilçe merkezinde park eden 137 çekici, kamyon ve otobüse cezai işlem uygulandığını söyledi. Trafik Büro Amirliği olarak vatandaşa ceza yazmak istemediklerini söyleyen Necmi Arpacı, amaçlarının trafik düzenini sağlamak olduğunu ifade ederken, en kısa zamanda ücretli park sistemine geçilmesi gerektiğini ifade etti.

 

SORUNUN YÜZDE 80’İ ESNAF ARAÇLARINDAN KAYNAKLANIYOR

 

Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Kadir Yırtar da mevcut düzende park yerlerinin oto pazarı olarak kullanıldığını belirti. Üzerinde satılık ilanı bulunan araçların gün boyu park yerini işgal ettiğini söyleyen Yırtar, vatandaşın mecburen ikinci bir park sırası oluşturduğunu ifade etti. 3 yıl boyunca Almanya’da yaşadığını belirten İlçe Emniyet Müdürü Yırtar, “Ben oradayken kendi evimin önüne bile aracımı park etmek için ücret ödüyordum. Çerkezköy’de de trafik akışını sağlamak adına bu tür uygulamaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. İlçemizde park sorunlarının yüzde 80’i esnaf araçlarının gün boyu park yerini işgal etmesinden kaynaklanıyor” dedi.

 

AMACIMIZ TRAFİK AKIŞINI SAĞLAMAK

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem de asıl amaçlarının park sorunu olan güzergahlarda trafik akışını sağlamak olduğunu belirterek “Bu ancak sürekli kontrollerle yapılabilir. İlçe Trafik Büro Amirliği gün boyu orada bekletebileceği sayıda ekibe sahip değil. Bu kontrolü yapacak bir işletme gerekiyor. İlçede katlı otopark yapılması gerektiği doğru, fakat mevcut düzende ana arterlerde ve ana caddelerde katlı otopark yapabileceğimiz bir alan yok. Bize tavsiye edildiği söylenen yerlerde zaten bir park sıkıntısı yaşanmıyor. Şimdi gitsek orası boştur. Oralar zaten açık otopark yeri olarak kullanılıyor. O bölgelerde yapılacak katlı otopark sorunları çözmez” dedi. Ali Ertem ayrıca, geçen yıl Güven Sokak üzerinde katlı otopark yapımı için proje hazırladıklarını fakat bir şekilde projenin kabul edilmediğini söyledi. AMACIMIZ PARA KAZANMAK DEĞİL

 

Ücretli park sisteminin birçok merkezi ve modern şehirde kullanıldığını söyleyen Ali Ertem, “Bizim merkez nüfusumuz 80 bin. Alan itibari ile İstanbul’un Fatih semtinden bir farkımız yok. Orada da katlı otopark sistemi yok ve ücretli park sistemi kullanılmakta” dedi. Belediyenin bu projeden para kazanma gibi bir düşüncesinin olmadığını kaydeden Ertem, söz konusu projenin geçen yıl da gündeme geldiğini fakat bazı meclis üyelerinin sıcak bakmaması üzerine ertelendiğini kaydetti. Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan da benzer bir uygulamanın Eskişehir’de yapıldığına tanık olduğunu belirterek, “Lüzum görülmesi halinde Eskişehir’de uygulanan çalışmanın örnek alınabileceğini ifade etti.

 

SORUN VE ÇÖZÜMLER GÖRÜŞÜLDÜ

 

İlçedeki park sorunlarının ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıya Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, İlçe Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, İlçe Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amiri Necmi Arpacı, Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce, AK Parti İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, CHP İlçe Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Minibüsçüler ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatif Başkanı İlhami Yörük, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Vekili Vahdettin Sargın, belediye meclis üyeleri, Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş ve Zabıta Müdürü Kenan Erez katıldı. 

 

Haber / Ahmet KARDEŞ 

 
 
 
 
 

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10