Köprülü; 245 milyon TL israf edildi

Referandum öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 245 Milyon TL yatırım yapılarak açılan Muratlı-Tekirdağ Demiryolu seferlerinin, 22 Aralık’tan itibaren süresiz olarak iptal edildiğini belirten CHP

Çerkezköy 28.03.2012 19:14:00 0
Köprülü; 245 milyon TL israf edildi

Referandum öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 245 Milyon TL yatırım yapılarak açılan Muratlı-Tekirdağ Demiryolu seferlerinin, 22 Aralık’tan itibaren süresiz olarak iptal edildiğini belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü,  konuyla ilgili Aralık ayında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunmuştu.

 

BAKAN YILDIRIM CEVAPLADI

 

Muratlı-Tekirdağ Demiryolu seferlerinin ne zaman tarifeli bir şekilde başlatılacağını, bu seferlere ihtiyaç olmadığı ve halkın bu hattı tercih etmediği değerlendiriliyorsa 245 milyon TL (trilyon) harcanarak yapılan Tekirdağ-Muratlı hattının bir kamu israfı olarak mı görüleceğini sordu. Milyonlar harcanıp daha sonra iptal edilen kaç demiryolu seferi olduğunu merak ettiğini söyleyen Köprülü, Tekirdağ- Muratlı Demiryolu hattını inşa eden firmanın Fransız menşeli olduğu iddialarının ne derece doğru olduğunu ve şu anda Fransızlar tarafından yapılan ve yapımı süren kaç demiryolu hattı inşaatı bulunduğunu soran Köprülü’ye Bakan Yıldırım’dan cevap geldi.

 

YETERLİ TALEP OLMADI

 

Köprülü’nün soru önergesine cevap veren Bakan Binali Yıldırım, Tekirdağ-Muratlı-Tekirdağ arasında 1 Eylül 2010 tarihinde günde 12 yolcu treni seferi konulduğunu, talebin az olması nedeniyle 29 Ağustos 2011 tarihinde günlük sefer sayısının 6’ya indirildiğini belirterek “Geçen süre içerisinde üretim değerleri incelendiğinde sefer başına yüzde 2 doluluk elde edilmiştir. Mevcut güzergahın karayolu ulaşımı iyi durumda olduğundan yolcu tren talebi olmamış, 2011 yılı tren başına yolcu sayısı 8.3 olarak gerçekleşmiştir. Sözkonusu demiryolu hattının yapılma amacı yük taşımacılığı olup, yolcu taşımacılığına da açılmıştır. Ancak talep olmadığından yolcu tren seferleri iptal edilmişti” dedi.

 

“İSRAFI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ”

 

Bakan Yıldırım’ın soru önergesine verdiği cevabı değerlendiren CHP Milletvekili Köprülü, “Soru önergesine verilen cevap, nasıl kamu israfı yapıldığını gözler önüne serdi. Referandum öncesi Başbakan Erdoğan tarafından büyük bir törenle açılan Muratlı-Tekirdağ  demiryolu seferi,  o dönemde sırf seçim yatırımı olarak görülmüş, kamuoyu yoklaması yapılmadan böyle bir ihtiyaç olup olmadığı araştırılmadan milyonlarca liraya mal edilmişti” dedi.


0282 726 91 91
0282 747 65 10