“Halkın çağrıları neden dikkate alınmıyor?”

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu’ya kurulması planlanan katı atık tesisini, sunduğu soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

Çerkezköy 5.04.2012 19:22:00 0
“Halkın çağrıları neden dikkate alınmıyor?”
Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu’ya kurulması planlanan katı atık tesisini, sunduğu soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.
ATIK TESİSİ MECLİSİN GÜNDEMİNDE
 
Ekolojik Enerji AŞ. tarafından Çorlu'da kurulmak istenen Katı Atık Bertaraf Tesisine Çorlu Belediye Meclisi’nin kararıyla onay verilmediğini hatırlatan Yüceer, “Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye dayanarak belediye meclisinin almış olduğu karan hiçe saymıştır. Bakanlığın bu tutumu ve imar alanlarına 400 metre mesafede tehlikeli atıkların depolanıp ayrıştırılmasının yapılacağı Katı Atık Bertaraf Tesisinin kurulmasının Ergene'yi Koruma Eylem Planının içine alınması Çorlu'da bulunan sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, sendikalar, il genel meclisi üyeleri, belediye meclisi üyeleri ve duyarlı vatandaşların tepkisine neden olmuştur. Yıllık 860 bin ton atık bertaraf edecek olan tesisin tarım ve yaşam alanlarını yok edeceğine ve zaten son zamanlarda yapılan araştırmalarla ciddi boyutlara ulaşan kanser oranlarım daha da arttıracağına dikkat çekilmektedir. Tesisin kapasitesi Türkiye'deki katı atıkların toplamından çok fazladır. Bu kadar kapasiteli bir tesis yalnızca Trakya'nın ve Türkiye'nin değil tüm Avrupa'nın zehirli atıkların depolanıp işlenmesi için kurulmaktadır. Tesisi kurmak isteyen Ekolojik Enerji AŞ. daha öncede İstanbul'un önemli su kaynaklarının bulunduğu Kemerburgaz'da aynı özellikleri taşıyan bir tesisi bulunmakta, tesisin faaliyetlerinin durdurulması için alınan tüm kararları yok sayarak, faaliyetlerine yıllardır devam etmektedir” dedi.
 
BAKAN BAYRAKTAR’A SORDU
CHP Milletvekili Candan Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde “Ekolojik Enerji Aş.'ye ait Kemerburgaz'daki tesisin kapatılarak Çorlu'ya kurulacağı doğru mudur? Çorlu'ya Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulması için Belediye Meclisinden onay çıkmamışken ısrarla bu tesisin kurulmak istenmesindeki asıl amaç nedir? Trakya bölgesinin tarımsal koruma alanı içerisine alınması gerekirken, özellikle tarıma ve insan sağlığına oldukça büyük zararlar verecek tesislerin Bakanlığınızın onayıyla kuruluyor olması başında bulunduğunuz kurumun adına yakışmakta mıdır? Çorlu’ya kurulacak olan tesisin ilçenin hatta tüm Trakya'nın kapasitesinden çok fazla olmasının Özel nedeni var mıdır? Türk tarımına önemli katkıları olan Trakya'nın verimli topraklarına tarım alanlarına ve su kaynaklarına zarar verecek böyle bir tesis neden kurulmak istenmektedir? Tüm karşı çıkmalara karşın Çorlu'ya Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulmasına izin verilirken Kemerburgaz'daki tesisin çevreye verdiği zarar neden göz ardı edilmiştir? Tesisin insanlara ve çevreye vereceği zararlarla ilgili Belediye Meclisi, Çorlu Ergene İnisiyatifi, Çorlu Eğitim Sen Temsilciliği, Tekirdağ Barosu, Tekirdağ Tabipler Odası, Çorlu inşaat ve Mimarlar Odası Temsilcilikleri, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası ve halkın çağrıları neden dikkate alınmamaktadır?” sorularını yöneltti.
 

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10