Kardeşliğin temelinde sevgi vardır

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında önceki akşam Yanıkağıl Köyü’nde bir program düzenlendi. Katılımcılara “İslam”da kardeşlik” konulu bir konferans veren İstanbul Üniver

Çerkezköy 15.04.2012 23:35:00 0
Kardeşliğin temelinde sevgi vardır

Çerkezköy Müftülüğü, Yanıkağıl Köyü muhtarlığı ve iş adamları tarafından Yanıkağıl köyünde ilk kez Kutlu Doğum Haftası programı gerçekleşti.

 

ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI

 

Önceki akşam saat 20.30’da gerçekleşen programa Karaağaç Belediye Başkanı Dr.Özkan Yücel, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, CHP İlçe Başkanı Vahap Akay, İl Genel Meclis Üyeleri Abddurahman Çiçek ve Hasan Karaca, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Ayfer Dönmez,  Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin, İlçe Tarım Müdürü Recep Demirbağ, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Şükrü Dumanlar ile çok sayıda davetli katıldı.

 

YANIKAĞIL’DA İLK KEZ DÜZENLENDİ

 

Bayanların da yoğun ilgi gösterdiği program İstiklal Marşı'nın okunması ile başlarken, Veliköy Merkez Cami İmamı Ahmet Baksı’nın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından konuşma yapan Yanıkağıl Köyü Muhtarı Yücel Başaran “Köyümüzde ilk kez kutlu doğum programı gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz. Bizler iyiyi kötüden ayırmayı, sevmeyi, paylaşmayı, yardımlaşmayı, hoşgörünün en mükemmelini, saygı, sevgi ve şefkati, her şeyin en iyisini Peygamberimiz Hz. Muhammed'den öğrendik” diyerek bu programın birliğe, beraberliğe ve hidayete vesile olmasını diledi.  

 

KUR'AN BİR YERİN BEREKETİDİR

 

Salondaki durumdan çok etkilendiğini ifade eden Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin de “Bu gece bize iki ilki yaşattılar. Yanıkağıl köyünde konferans olacak dediğimiz zaman kutlu doğum haftasının ilk etkinliğine kim iştirak edecek ve köyle olur mu dediler. Bugün gelen halkımız bunu ispatladı. İkincisi ise muhtarımızın önderliğinde köyümüzde Kur'an Kursu açıldı. 30 kişilik kursumuza 60 bayanımız katıldı. Emeklerinden ötürü ve katılımlarından ötürü hepsine teşekkür ediyorum. Kur'an bir yerin bereketidir. Bir yere rahmet inmesinin vesilesidir. Kur'an kursu sayesinde inşallah burası bereket ve rahmet ile dolacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. 

 

ANMAKTAN ÇOK ANLAMAK İÇİN BURADAYIZ

 

Programa katılan herkesin Hz. Muhammed'e sevgi duyduğu, muhabbet beslediği için burada olduğunu belirten Emin, "Kutlu Doğum Haftaları bizim bir araya gelmemize vesile oluyor. O'nu anlamaya ve sünnetini yaşamaya çalıştığımız bir hafta oluyor" diyerek Hazreti Muhammed Sellelahü Aleyhi Vesselem'in anılmasında katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

 

Her yıl farklı tema ile kutlanan Kutlu Doğum Haftası’nın bu yılki temasının Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “İslam da kardeşlik hukuku ve ahlakı” olarak belirlendiğini belirten Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin “Van’da yaşanan depremden sonra tüm halkımız depremzedelerimize kucak açtı. Bu bir kardeşliktir. Bugün burada peygamberi anmaktan çok anlamak için buradayız. Bu da Allah’ın müjdesidir” diye konuştu.

 

İLAHİ KASİDELER RENK KATTI

 

Müftü Mahmut Emin’in konuşmasının ardından İstanbul Eyüp Sultan imamı Davut Şensoy, Mustafa Duman, İstanbul Cerrahpaşa Camii Baş müezzini Mustafa Duman da ilahi ve kasideler okuyarak programa renk kattı. Programda Yanıkağıl İlköğretim Okulu öğrencisi Beyza Pek “Sevgili Peygamberim” adlı şiirini okudu.

 

KADINLARI TABAKA OLARAK GÖRÜYORLARDI

 

İlahi ve kasidelerin ardından İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Mehmet Mahfuz Söylemez, "İslam”da kardeşlik " konulu bir konferans verdi. 1989 yılından itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kutlanan kutlu doğum haftasında bu yıl İslam kardeşliğini işlendiğini ifade eden Söylemez “Tarih halkalardan oluşuyor. İslam kardeşliğini öğrenmemiz için geçmişimize bakmamız lazım. Peygamber efendimiz olmadan İslam kardeşliği kendi arasında gruplara ayrılıyordu. Kısaca bu toplum içersinde kadınları bir toplumsal tabaka olarak görüyorlardı. Kadınların hakkı yoktu, mal sahibi olamıyorlardı. Şahitlik yapamamakla birlikte meclise bile giremiyorlardı” dedi.

 

KARDEŞLİĞİN TEMELİ SEVGİ

 

O dönemde bir kadının değerli bir varlık görülebilmesi için en az iki tane erkek evlat doğurması gerektiğini ifade eden Söylemez “O zaman kadınlar kıymetli varlık olarak kabul ediliyorlardı. O zamanki toplumda kadınlar diri diri toprağa gömülüyorlardı. İşte böyle bir topluma peygamber efendimiz gönderildi. Peygamber efendimiz cenneti kadınlarımızın ayakları altına yerleştirmiştir. Peygamber Efendimizin gözünde kardeşlik "Sizden biriniz kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe gerçek manada iman etmiş olamaz prensibine sıkı sıkıya bağlı olan bir kardeşliktir” diye konuştu. Kardeşliğin temelinin sevgi olduğunu kaydeden Söylemez “Sevgi, saygı eksik olduğu zaman kardeşlik yok olur. Toplumlarda kardeşlik günden güne azalıyor” diye konuştu.

 

Haber / Faik Onur KAYA
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10