Türkiye’nin 3 fay hattı var

Bu yıl Çerkezköy’de düzenlenen Siyaset Akademisi’nin ikinci dersinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, deneyimlerini paylaştı. Siyasetin farklı alanlarla iç içe olan bir kavram olduğun

Çerkezköy 16.04.2012 00:04:00 0
Türkiye’nin 3 fay hattı var

AK Parti’nin ‘Lider Ülke Türkiye 3’ projesi kapsamında bu sene Çerkezköy’de de düzenlediği Siyaset Akademisi’nin ikinci ders programı önceki gün saat 13.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşti.

 

DENEMEÇ DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI

 

Siyaset Akademisi ile ilgili slayt gösterisi ile başlayan programda AK Parti AR-GE’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, katılımcılarla deneyimlerini paylaştı. Siyasetin vatandaşa bir dönem kötü bir şey olarak lanse edildiğini ifade eden Reha Denemeç, siyasetin yanlış yönlendirildiğinde en güçlü ülkeyi bile batağa sürükleyebileceğini, doğru yönetildiği takdir de ise güzel yarınlara taşıyabileceğini kaydetti. Akademi ile siyasetin insanlar tarafından doğru algılanılmasını ve öğrenilmesini amaçladıklarını belirten Denemeç, parti olarak her zaman genç beyinlere fırsat verdiklerini ifade ederek, “İlk meclise girdiğimiz 363 kişiden bugün yalnız 75 isim devam etmekte. AK Parti bünyesinde hızlı bir değişim ve gelişim söz konusudur” dedi.

 

SİYASET, FARKLI ALANLARLA İÇ İÇEDİR

 

Konuşmasında AK Parti’nin neler yaptığıyla alakalı değil, siyaseti etkileyen olaylarla alakalı anlatımlara yer vereceğini belirten Reha Denemeç, “Siyaset Bilimi dediğimiz olay, farklı alanlarla iç içe olan bir kavramdır. Uluslar arası İlişkiler, Sosyoloji, Felsefe, Teknoloji, Din, Tarih, Ekonomi gibi alanlar siyaseti hep etkilemiştir” dedi. AK Parti’nin 10 yıllık geçmişinin iyi anlaşılabilmesi için siyasette biraz geriye gitmek gerektiğini kaydeden Denemeç, “1453 İstanbul’un fethi ile başlayalım. Orta Çağ kapandı, Yeni Çağ başladı. Bunun sonucu Rönesans ve Reform hareketleri Avrupa’da boy göstermeye başladı. Coğrafi keşifler başladı. O dönemki Osmanlı sınırları içinde bugün 29 bağımsız ülke yer alıyor. Yönetimi oldukça güç büyüklükte bir İmparatorluk idi. Üstelik değişik milletlerden oluşan bir yapıya sahipti. Dönemin en önemli geçim kaynağı tarımdı. Fakat tarım daha sonra yerini yavaş yavaş sanayiye bırakmaya başladı” diye konuştu.

 

FRANSIZ İHTİLALİ MİLLİYETÇİLİK AKIMINI TETİKLEDİ

 

Sanayi Devrimi ile Avrupa ülkelerinin sömürge arayışına girdiğini kaydeden Denemeç, birçok Afrika ve Asya ülkesinin sömürge ülke haline geldiğini ve yıllarca sömürüldüğünü ifade etti. Akabinde İzlanda’da bir yanardağın patladığını ve dünyanın 10 yıl boyunca bundan olumsuz etkilendiğini söyleyen Reha Denemeç, “Daha sonra Fransız İhtilalı başladı. Bu olay milliyetçilik akımının tetiklenmesine yol açtı. Bu durumdan en fazla imparatorluklar zarar gördü” dedi. Daha sonra Osmanlı’da Tanzimat Fermanı’nın yayınlandığını belirten Denemeç, “Fermana göre vatandaşlar arasında dil, din ayrımı gözetilmeyecek, mahkeme kararı olmadan padişah idam kararı veremeyecek, şeklinde kararlar alındı” dedi.

 

EĞİTİME SAVUNMADAN DAHA FAZLA PAY AYIRIYOR

 

1876’da I. Meşrutiyet’in ilanı ile Osmanlı Meclisi’nin kurulduğunu ifade eden Reha Denemeç, daha sonra meclisin padişah tarafından kapatıldığını belirterek, bazı olayların zamanın şartlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Dönemim padişahı Sultan Abdulhamit Han’ın oldukça ileri görüşlü bir padişah olduğunu kaydeden Denemeç, “PTT, Telefon, Telgraf hatlarını kurdurdu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ilk adımları bu dönem atılıyor. Dönemin Japon hükümdarı Meiji’de oldukça ileri görüşlüydü. Bugünkü güçlü Japonya’nın temelleri onun döneminde atılıyor. Öyle ki 1900’lerin başında Osmanlı’da okuma yazma oranı yüzde 10 iken Japonya’da yüzde 90’dı. Eğitime önem verilmesi gerektiği buradan da anlaşılabiliyor. AK Parti bu yüzden sağlığa ve eğitime savunmadan daha fazla pay ayırıyor. Zorunlu eğitim bu sebeple 12 yıla çıkarılıyor” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN 3 FAY HATTI VAR

 

Her partinin kurulduğu dönemin özelliklerini taşıdığını söyleyen Denemeç, “1899’da Osmanlı’da İttihattı Terakki Partisi kuruldu. Anlamı birlik ve beraberlik partisi idi. Sonrasında Cumhuriyet Partisi, anlamı adından da anlaşılıyor. Demokrat parti, çok partili hayata geçişin sembolüdür. Adalet Partisi, olmadığına inanılan adaleti temsil ediyor. Adalet ve Kalkınma Partisi ise, bir şiir okuduğu için hapse giren Başbakanımızı temsil ediyor ve 2001 krizinden kurtulmak için kuruluyor” dedi. “Ülkede ne zaman işler iyi gitmeye başlasa hemen çıkarılan olaylarla önü kapatıldı. Bunlar Yargı-Ordu-Cumhurbaşkanı-Aydınlar ve Medya’dan oluşan Veyaset Güç tarafından yapılıyordu” diyen Denemeç, Türkiye’nin 3 fay hattı olduğunu ve bunların Alevi-Sünni çatışması, Kürt-Türk çatışması ve Laik-İrticacı çatışması olduğunu kaydetti.

 

BU ZAMANA KADAR HİÇBİR HÜKÜMET 5 YIL GÖREV YAPAMAMIŞTI

 

1999’da yüzde 53’lük oy oranı ile MHP-DSP-ANAP hükümetinin kurulduğunu ve hemen akabinde de ülkenin krize girdiğini ifade eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, “2001’de AK Parti kuruldu. Recep Tayyip Erdoğan o gün ‘Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ demişti. AK Parti siyasetin tam merkezinde yer alacak dedi. İdeoloji partisi değil icraat partisi olacak demişti. AK Parti bir dünya markası olacak demişti. 11 Eylül’de ikiz kulelere saldırı oldu ve 7 Ekim’de de Amerika Irak’a girdi. 2002’de AK Parti 364 vekille birinci parti oldu. Başbakana yasak kondu. Yasağın kalkması için kanunun değişmesi bunun için de 370 oy gerekiyordu. Dönemin CHP’li vekili Zülfü Livaneli, ‘Büyük bir ekonomik sıkıntı olduğu ve AK Parti’nin tecrübesinin olmadığı konuşuluyordu CHP’de. Fakat bir şey eksikti onlara göre. Bu başarısızlık tablosunun içinde Tayyip Erdoğan da olmalıydı. Bu sebeple yasa değişikliğini desteklediler. Fakat işler hiç de düşündükleri gibi olmadı ve ekonomi iyileşmeye başladı, Türkiye AB müzakerelerine başladı. Bu zamana kadar hiçbir hükümet 5 yıl görev yapamamıştı” dedi.2008’in ilk 4 ayında Türkiye ekonomisinin yüzde 3 oranında büyüme gösterdiğini kaydeden Denemeç, “Aynı tarihlerde süper güç ABD’de mortgage krizi baş gösterdi. AK Parti’nin en önemli başarılarından biri de Vesayet Gücü yok etti” dedi. Sunumunun ardından Denemeç, katılımcıların sorularını yanıtladı.  

 

ÇOK SAYIDA KATILIMCI YER ALDI

 

Ticaret Sanayi Odasının konferans salonunda düzenlenen Siyaset Akademisi programında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Demir, Kızılpınar Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Günay, Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekimi Necati Karaoğlu, Özel Çerkezköy Hastanesi Başhekimi Ahmet Türker, Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Ayhan Arslan, İl Genel Meclis Üyesi Hasan Karaca, ÇTSO Yönetim Kurulu üyesi Rahmi Yılmaz, AK Parti İlçe eski Başkanı Sait Yazı,  AK Parti İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, AK Parti Belde Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda katılımcı yer aldı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10