Akreditifler, dönülemez düzenlemelerdir

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu tarafından dün 09.30-17.00 saatleri arasında ‘Dış Ticarette Teslim/Ödeme Şek

Çerkezköy 20.04.2012 12:10:00 0
Akreditifler, dönülemez düzenlemelerdir
Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu tarafından dün 09.30-17.00 saatleri arasında eğitim semineri verildi.
EĞİTİM SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim seminerine yaklaşık 20 kişilik bir grup katıldı. Seminere eğitmen olarak katılan Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşenur Topçuoğlu, “Dış Ticarette Teslim Şekilleri, Dış Ticaret’in Fiyatlandırılması, Dış Ticarette Ödeme Şekilleri ve Bankacılık İşlemleri, Dış Ticarette Ödeme Şekilleri ve Risk, Akreditif Analizi ve Kabul Kredili-Karşılıklı Ticaret” konuları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
EN AZ BİR ASLI İBRAZ EDİLMELİDİR
İlk olarak Akreditif konusundan bahseden Yrd. Doç. Dr. Ayşenur Topçuoğlu, “Akreditif, amir bankanın uygun bir ibrazı karşılayacağına ilişkin kesin yükümlülüğünü oluşturan dönülemez nitelikte herhangi bir düzenleme anlamına gelir. Doğası itibariyle bir akreditif, dayandırılabilecekleri satış sözleşmesinden veya diğer bir sözleşmeden ayrı bir işlemdir. Akreditifte ibrazı şart koşulan her bir belgenin en az bir aslı ibraz edilmelidir Bir akreditifin devredilebilir olduğunun belirtilmemesi lehtarın o akreditif altında hak veya elde edebileceği fonları uygulanabilir yasa hükümleri uyarınca temlik etme hakkını etkilemeyecektir” dedi.
EN ÖNEMLİSİ GERİ ÖDEMEME RİSKİDİR
Risk Yönetimi konusuna da değinen Ayşenur Topçuoğlu, “Finansal varlıkları ellerinde bulunduran kişi ve kurumlar çeşitli risklerle karşı karşıya kalırlar. Bunların içinde en önemlisi geri ödememe riskidir. Karşı karşıya kalınan risklerden bir tanesi de faiz oranları değiştikçe finansal varlığın piyasa değerinde gözlenen dalgalanma riskidir. Faiz oranı riskini sınırlandırabilmek için çeşitli stratejiler uygulanabilir. Faiz oranı riskini sınırlandırabilmek için kullanılabilecek ilk yöntem portföyünüzde kısa vadeli finansal varlıkların ağırlık taşımasıdır. Bir diğer risk türlerinden olan döviz riski ise bir finansal kuruluşun mevcut kar marjının, işleme konu olan yabancı paraların fiyatlarında meydana gelen değişmeler sonucu azalması olasılığıdır” diye konuştu.
BANKA GARANTİSİ ŞART KOŞULABİLİR
Programda daha sonra Dış Ticaretten bahseden Yrd. Doç. Dr. Ayşenur Topçuoğlu, dış ticaretin ‘Dış Mevzuat’ ev ‘İç Mevzuat’ olmak üzere iki aşamada incelenmesi gerektiğini ifade etti. Ülkelerarası farklılıklar nedeniyle oluşan Dış Ticarete ilişkin sorunların, ticari kural ve kavramların yeknesak hale getirilmesi ile giderilebileceğini söyleyen Topçuoğlu, daha sonra Uluslararası Ticarette İç Mevzuat kapsamında İhracat, Gümrük Tarifesi konularında katılımcıları bilgilendirdi. Peşin ödemelerin uygun şartlarda yapıldığında bir yandan alıcıya iskonto yaptırabilme öte yandan da değişik satıcılar arasında tercih yapma olanağı sağladığını söyleyen Topçuoğlu, “Eğer alıcı ile satıcı peşin ödeme konusunda anlaşmışlar ve fakat alıcı ödeyeceği meblağı riske atmak istemiyorsa, satıcının kendisine bir banka garantisi sağlamasını şart koşabilir” dedi.
MADDEN VE MANEN MÜMKÜN DEĞİL
Dış ticarette mal hareketlerinin her şeyden önce alıcı ve satıcıların sayesinde oluştuğunu belirten Topçuoğlu, birbirlerini tanımayan iki firmanın, alış-veriş yapabilmeleri için birbirlerinin ülkelerine giderek istihbarat yapmalarının ve birbirlerine güvenmeleri için gerekli hususları temin etmelerinin hem manen hem de madden mümkün olmadığını kaydetti. Ayşenur Topçuoğlu, “İşte akreditif işlemlerinde ithalat ve ihracat yapmak isteyen ticaret erbabının yerine bir süre için bankalar geçerek, her iki ticaret erbabının arasında aracılık rolü oynamaktadır. Başka bir deyimle, ticaretle uğraşan gerçek ve tüzel kişilerin itibarları yerine bankalar kendi itibarlarını sunmuş olmaktadır” ifadesini kullandı. .

Haber / Ahmet KARDEŞ 


0282 726 91 91
0282 747 65 10