Halkın günlük hayatına dokunan değişimler yaptık

Lider Ülke Türkiye II projesi kapsamında bu yıl ilk kez Çerkezköy’de düzenlenen Siyaset Akademisi’nin dünkü konuğu Sağlık Bakanı Recep Akdağ oldu.

Çerkezköy 22.04.2012 21:52:00 0
Halkın günlük hayatına dokunan değişimler yaptık

Lider Ülke Türkiye II projesi kapsamında bu yıl ilk kez Çerkezköy’de düzenlenen Siyaset Akademisi’nin dünkü konuğu Sağlık Bakanı Recep Akdağ oldu.

 

BAŞARI İLE MOTİVASYON DOĞRU ORANTILI

 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda saat 13.00’da başlayan programda ilk olarak Yönetim Danışmanı ve Kişisel Gelişim Uzmanı Handan Öztürk tarafından eğitim verdi. Motivasyon, güven duygusu, kişisel güven, empati, iletişim gibi konular hakkında bilgiler veren Öztürk, kişilerin başarısının motivasyonu ile doğru orantılı olduğunu belirterek “İyi bir motivasyon başarıya giden yolda olmazsa olmazlardandır. Motivasyon beraberinde güven duygusunu tetikler. İyi yönde motive edilmiş kişinin kendine olan güveni artarken, aksi durumda kişi kendine güvensiz, risk almaktan korkan ve başarısız bir birey olma yoluna yönelecektir” dedi.

 

NE ANLATTIĞINIZDAN ÇOK NE KADAR ANLAŞILIR OLDUĞU ÖNEMLİ

 

İletişimde kişinin ne anlattığından çok ne kadar anlaşılabilir anlatabildiğinin önemli olduğunu ifade eden Öztürk, bir iletişimcinin asıl amacının aktarmak istediklerini en sade ve doğru şekilde karşı tarafa aktarabilmesi olduğunu belirtti. İletişimin anlamak ve anlaşılmak olmak üzere ikiye ayrıldığını kaydeden Handan Öztürk, sahneye çıkardığı 8 katılımcıyla bir oyun oynadı. Oyunda katılımcıların beden dilini kullanma becerilerini ölçen Handan Öztürk, “Burada 8 kişi vardı. Her biri bir diğerini karşı taraftan anladığı kadarını anlatmaya çalıştı. Sonunda görüldü ki anlatılmak istenen ile sonuncu kişinin anladığı çok farklı oldu. Birebir iletişimler diğer iletişim türlerine göre daha güvenilir ve doğru oluyor” dedi.

 

İKTİDAR KADAR MUHALEFET PARTİLERİ DE GEREKLİ

 

Handan Öztürk tarafından verilen eğitimin ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ da kişisel deneyim ve tecrübelerini paylaşarak ‘Sağlıkta AK Parti Farkı’ başlıklı bir konuşma yaptı. Siyasetin, şartların değerlendirilmesi şeklindeki alışkanlık olduğu anlayışın AK Parti ile değiştiğini ifade eden Bakan Akdağ, iktidar kadar muhalefet partilerinin de gerekli olduğunu belirtti. Söz konusu muhalefetin ülkemizde olmadığını belirten Recep Akdağ, siyaseti önemli bir hizmet aracı olarak gördüklerini ve siyasetin, siyaset yapanlarla buluşması için bu akademilerin düzenlendiğini kaydetti.

 

İNSANA HİZMETİ ESAS ALIYORUZ

 

Recep Akdağ, sağlıkta yapılan uygulamaların, AK Parti çalışmaları ve niyeti hakkında ip uçları verdiğini ifade ederken, insan odaklı çalışmalar yürütüldüğünü belirterek “AK Parti Allah’ın yarattığı en şerefli mahluk olan insana hizmeti esas alan bir partidir. Öncelikle insanlara hizmet etmek için evden çıkarmaya niyet etmek gerekiyor. Sağlıkta da biz bunu yaptık. Önce niyet ettik. Sonra birçok sağlık dönüşümü gerçekleştirdik. Elimizde Turgut Özal döneminde yapılmış teorik çalışmalar vardı. İngiltere, Fransa, Belçika, ABD, Çekoslovakya, Danimarka gibi ülkelerde incelemeler yaptık ve bir sistem oluşturduk. Bu sistemle de bugünlere geldik. 2002’de yaptığımız gibi bir kere daha çekmeceleri döktük ve incelemeler yapmaya başladık. Sistemimizi geliştirmek ve kalıcılığı sağlamak için uygulamaları değerlendirerek yolumuza devam ediyoruz. Tekirdağ’a da bu uygulamalar çerçevesinde değerlendirmelerde bulunmaya geldik” dedi.

 

SAĞLIKTA YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI

 

İnsanın öğrenerek yoluna devam ettiğini belirten Recep Akdağ, “Ben öğrendim diye bir şey yoktur. Etkili, kaliteli ve ulaşılabilir bir sistem kurduk. Sovyet Rusya dağıldığında bazı ülkeler hızla gelişirken bazıları geriledi. Hızlı ve birbirine paralel reformlar yapan ülkeler hızla gelişti. Bir ülkeyi kalkındıracak reformlar yapmak istiyorsanız, bunu hızlı bir şekilde yapmalısınız. Hız çok önemli. Biz bunu başardık. Sigorta sistemimizi değiştirdik. Bizim başardığımız reformu birçok ülke 20 yıldır yapmaya çalışıyor. Sağlık sitemini değiştirmek için yıllardır uğraşıyorlar fakat başaramıyorlar. Biz bunları kısa sürede başardık” diye konuştu.

 

HIZLI DEĞİŞİMLER YAPTIK

 

Teori ile vakit geçirmek yerine vatandaşın günlük hayatına dokunan hızlı değişimler yaptıklarını söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ “Böylece vatandaşımızı da arkamıza almış olduk. Sağlık finansmanı çok parçalı bir yapıdaydı ve adaletsizlikler söz konusuydu. Kayıt dışılık çok fazlaydı ve israf vardı. Bazı bölgelerde yüksek hizmet açığı vardı. Çerkezköy’ün nüfusu 180 bin ve 70 uzman hekim var. Ağrı’nın nüfusu 550 bin ve biz göreve geldiğimizde 20 uzman hekim vardı. Atama ve nakillerde haksızlıklar, ilaç fiyatlarının sürekli artması gibi birçok adaletsizlik vardı ve bunların hepsi için reformlar gerçekleştirdik. Mardin’de yanan ikizler için ambulans uçaklar kaldırılır hale geldi. AK Partili olmak, AK Parti’de siyaset yapmak için bu vizyonu devam ettirmek gerekiyor” dedi.  

 

BİZ DUALARIN PEŞİNDEYİZ

 

Herkesin bir aile hekimi olduğunu ifade eden Bakan Akdağ, ilk göreve geldiği zaman ‘Hastanelerde rehin kalmak yok’ diye bir genelge yayınlattığını belirterek “Hastanede bebeği ölen ve parası olmadığı için cenazesini alamayan insanlar vardı. Tedavi olan yakınını hastaneden çıkaramayan hasta yakınları vardı. Bu günleri yaşadık. Anayasa buna müsaade etmiyordu. Ben yaptım oldu anlayışı vardı. Bazen işleri düzeltmek için kanun yapmak, bazen kanun değiştirmek, bazen de karar vermek, gereğini yerine getirmek için kararlı olmak gerekiyor. Kararlı olursanız, milletin hayrına işler yaparsanız hem milletin oylarını alır ve hizmete devam edersiniz. Bir yandan da dua alırsınız. Biz bu duaların peşinde olan insanlarız” ifadesini kullandı. Türkiye’de ilaç fiyatlarının değişme sürecinden de bahseden Akdağ “Önceden bir kişi ortalama 3 kez doktora ulaşabiliyordu. Şimdi 8 kez ulaşır oldu. 2 senede 18 milyon çocuğumuzu aşıladık ve kızamık hastalığının kökünü kazıdık. Çocuk felcini 3 sene önce bitirdik. Önceden biz Avrupa’yı takip ediyorduk, şimdi Avrupa bizi takip ediyor” diye konuştu.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET UYGULANMAMALI

 

5 bin ulusal medikal kurtarma ekibi üyesine sahip olduklarını kaydeden Akdağ “Bunlar çok iyi eğittiğimiz gönüllü sağlık çalışanları. İftihar edebileceğimiz vatan evlatları. Başka hiçbir ülkede böylesine büyük ve hızlı mobilize olabilen bir ekip yok. Bu sadece eğitim ve donanımla sağlanmıyor, gönül işi. Muhalefet partileri bu çalışmaları AK Parti ve başbakan aleyhine kullanmaya da çalıştı. BDP’li bir vekil geçtiğimiz gün bir doktorumuzu dövmeye kalktı. Yarın öbür gün de mecliste ‘Bunlar AK Parti çalışmaları yüzünden’ diyecekler. Allah size insaf versin. Bu büyük yükü sırtına alan sağlık çalışanlarına karşı saygılı ve sevgili olmamız lazım. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulanmamalı. Hastanelere doktor ve yargıç resmi koyacağız ve ‘Tedavi olmak için geldinse buyur doktorumuz sizi tedavi etsin. Yok küfretmeye, doktor dövmeye geldiysen seni diğer tarafa alalım’ diyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

8 Milyon 334 BİN KİŞİYE DOLGU YAPILDI

 

Kamu hastanelerinde 371 bin kişiye dolgu yapıldığını ve bunun da ortalama günde 500 kişi anlamına geldiğini söyleyen Akdağ “2011’de 8 milyon 334 bin kişiye dolgu yapıldı. Kaç kat fazla olduğunu siz hesaplayın” dedi. Telefonla anında randevu sistemi de kurduklarını söyleyen Akdağ, telefon ederek randevu aldı. AK Parti öncesi sağlık hizmetlerinde insanların muayene olmak için sabah erken saatlerde sıralarda beklediğini, şanslı ise o gün geç saatlerde muayene olabildiğini belirten Akdağ, “Şimdi bir telefonla, istediğimiz yerde istediğimiz hastanede istediğimiz doktordan randevu alabiliyoruz” dedi.

 

BU NASIL YOLSUZLUK?

 

AK Parti’nin yolsuzluk yaptığını iddia eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da seslenen Bakan Akdağ, “Gözüne dizine dursun. Bu nasıl yolsuzluktur. Bugüne kadar akşam yatıp sabah kalktığında darbe yapmayı düşünenlerle nasıl mücadele ettiysek, çetelerle nasıl mücadele ettiysek, vesayet gücün etkisi altındaki yargı ile nasıl mücadele ettiysek, sağlıkta da öyle mücadele ettik ve Allah’ın izniyle muvaffak olduk” dedi. Her ilaç kutusunun üstünde kare kodlar olduğunu ve bunların ilaçların park izi olduğunu söyleyen Akdağ “İlaç kutusu fabrikadan satışa çıkmadan önce bir elektronik düzenekten geçiyor. Damgalanıyor. Her kutunun üstünde ayrı bir parmak izi koyuluyor ve sağlık bakanlığı sistemine giriyor. Böylece ilaç sahteciliğinin önüne geçiliyor. Olası yan etki durumunda hangi ilacın nerede olduğu belli olduğundan toplanması kolay oluyor. Birçok Avrupa ülkesi bu sistemimizi inceleyerek kendilerine monte etme çabası içine girdiler” şeklinde konuştu.

 

800 ANNEYİ KURTARMAK İÇİN ÇABALAMAYA DEĞMEZ Mİ?

 

“Muhalefet bize kara çaldıkça bizim oy potansiyelimiz arttı. Tüm yapılanların karanlık olduğunu iddia ediyorlar. Bu anlattıklarımızı milletimiz zaten yaşıyor. Yaşadığı için sandıktaki rakamlarda oy sayımız her geçen gün artıyor. Halbuki hak ettiğimiz takdiri bize gösterseler belki de böyle olmayacaktı. Türkiye’de AK Parti geldiğinde bin anne hamileyken hayatını kaybediyordu. Bu sayı 200’e düştü. Şimdi bu sayıyı nasıl 150’nin altına düşürürüz çalışması içerisindeyiz. 800 annenin hayatını kurtarmak için çabalamaya değmez mi?” diyen Bakan Akdağ, asayişte de memnuniyetin yüzde 58’den yüzde 79’a çıktığını söyledi. 

 

BAŞARIDAKİ EN BÜYÜK PAY SAĞLIK ÇALIŞANLARININ

 

Sağlık Bakanlığı’ndan memnuniyet oranının da yüzde 39.5’ten yüzde 76’ya, eğitimde memnuniyet oranının yüzde 48’den yüzde 64’e çıktığını belirten Akdağ “Dünya Sağlık Örgütü, afetler konusunda Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanılması gerektiğini söylüyor. Şehir hastane kampusleri, tıbbi ürün ve hizmetler, serbest sağlık bölgeleri çalışmaları içerisindeyiz. Bu başarılarda en büyük pay sahibi de sağlık çalışanlarıdır” dedi. Program Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın konuşmasının ardından soru cevap ile son buldu. Çerkezköy Siyaset Akademisi’nin 3. haftasındaki programa AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri T.Ziyaeddin Akbulut, Özlem Yemişçi,  Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Habip Bilgin ve Gökhan İnce, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Demir, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekimi Necati Karaoğlu, Özel Çerkezköy Hastanesi Başhekimi Ahmet Türker, Çerkezköy Sağlık Grup Başkanı Olcay Palak, AK Parti Tekirdağ İl Yönetim Kurulu Üyesi Sait Yazı, Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Ayhan Arslan da katıldı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10