651 yıl önce fethedildi

Edirne'nin fethinin 651'nci yıldönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı'nda Genelkurmay Başkanlığı'nın Mehteran Bölüğü'nün de katıldığı tören düzenlendi. Anıta çelenklerin konulmasÄ

Bölgede Gündem 7.05.2012 10:45:00 0
651 yıl önce fethedildi

Edirne'nin fethedilmesinin 651'nci yıldönümü Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törenlerle başladı. Törene Edirne Valisi Gökhan Sözer, Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile çok sayıda kişi katıldı. Vali Sözer ve diğer protokol üyeleri Atatürk Anıtı'na çelenk bırakırken, Edirne Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, Edirne'nin 1'inci Murat tarafından fethedildiğini ve İstanbul'un alınışına kadar 92 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin başkenti olduğunu söyledi. Özcan, tarihlerin çalışmaları sonucu fetih tarihinin 5 Mayıs 1361 olarak belirlendiğini belirtti.

 

AVRUPA’YA KESİN OLARAK YERLEŞTİ

 

Edirne ve Doğu Trakya'nın fethinin, Osmanlıların Avrupa'ya kesin olarak yerleştiklerini gösteren bir olay olduğunu ifade eden Özcan “Bu Anadolu Türk tarihi için olduğu kadar Balkanlar ve buna bağlı olarak Avrupa içinde bir dönüm noktası olmuştur. Zira Osmanlılar sayesinde Avrupa, dini, müsamaha, insana saygı ve hukuka riayet gibi kavramlarla tanışmışlardır. Edirne'nin fetih yıldönümlerinin hak ettiği şekilde daha görkemli kutlanması için bütün kurumların konuya hassasiyetle yaklaşması gerekiyor. Öncelikle ecdadımıza bir vefa borcu olarak Edirne fatihi Murat Hüdavendigar'ın Edirnelilerle ve gelecek nesillere daha anlamlı bir şekilde buluşması için I.Murat ismiyle bir meydanın hazırlanması, fetih anlam ve öneminin daha kapsamlı bir şekilde işlenmesi gerekiyor” dedi.

 

MEHTERAN BÖLÜĞÜ KONSER VERDİ

 

Konuşmaların ardından Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölümü mini bir konser verdi. Mehteran konseri sırasında Atatürk Anıtı'nın Güneşli olması nedeniyle Edirne Valisi Gökhan Sözer ve diğer protokol üyeleri konseri, alanın alt kısmında bulunan gölgelik bir alanda dinlemeyi tercih etti. Konseri izleyenler mehteranı cep telefonlarına kaydederken, bazıları da hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10