Uzmanlar, obezite’nin çağın en önemli hastalığı olduğunu söylüyor: “Avrupa Obezite Günü” Çerkezköy’de de hatırlandı

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde 22 Mayıs Avrupa Obezite Günü dolayısıyla bir seminer düzenlendi. Seminerde Namık Kemal Üniversitesi AraÅ?

Çerkezköy 22.05.2012 21:03:00 0
Uzmanlar, obezite’nin çağın en önemli hastalığı olduğunu söylüyor:  “Avrupa Obezite Günü” Çerkezköy’de de hatırlandı

 Çerkezköy Haber- Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde 22 Mayıs Avrupa Obezite Günü dolayısıyla bir seminer düzenlendi. Seminerde Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yılmaz, obezitenin çağın en önemli hastalığı olduğuna dikkat çekti.

Önceki gün Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde saat 14.00’da başlayan seminerde konuşan Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yılmaz, obezitenin, günlük besinlerden alınan kalorinin fiziksel aktivite ile harcanan kaloriden az olması sonucu vücutta aşırı yağ birikmesi olduğunu belirterek “Yetişkin erkek için normal vücut yağ yüzdesi %15-20, kadınlar için bu değer % 25-30 arasındadır. Vücut yağ yüzdesinin hesaplanması bazı özel hesaplama yöntemleri ve araç-gereçler gerektirdiği için uygulaması ondan daha kolay olan BKİ (Beden Kitle İndeksi) hesaplaması, obezite (şişmanlık) tespitinde kullanılmaktadır” dedi.

OBEZLİK ÇOCUKLUKTAN İTİBAREN BAŞLIYOR

Obezitenin çocukluktan itibaren görülmeye başlanan, uzun süreli bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Murat Yılmaz, “Eskisi kadar oyun alanı kalmadığı için çocuklar bilgisayar başında saatlerce hareketsiz oyunlarla vakit geçiriyorlar. Yakmaları gereken günlük kaloriyi yakamadıkları için, bu onlarda kiloya ve tembelliğe sebep oluyor. Bu durum çalışan ebeveynler için de adeta bir fırsat haline geliyor. İşten yorgun gelen anne baba için bilgisayar başında sessizce oturan bir çocuk bulunmaz bir nimet haline gelmiş durumda. Fakat aslında bu durum çocuğun geleceği için çok sakıncalıdır. Her gün saatlerce sosyal paylaşım sitelerinde vakit geçiren bireyler aslında gittikçe yalnızlaşmaktadır” dedi.

DENGESİZ BESLENMEYE DİKKAT

Obezitenin revaçta bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yılmaz şunları hatırlattı: “Dengesiz beslenme, yetersiz fiziksel aktiviteler şişmanlamaya sebep olur. Hormonal ve metabolik hastalıklar ve psikolojik sorunlar, obezitenin nedenleri arasında yer alır. Yeterli fiziksel aktivite yapılması, obezitenin önlenmesi için sağlıklı beslenme kadar önemlidir. Obezite (şişmanlık) sadece ağır cüsse demek değildir. Obezite ile birlikte vücudun içyapısı ve dolayısıyla iç dengesi ve işleyişinde de anormallikler meydana gelir. Solunum yolu ile ilgili sorunlar oluşur. Bunlar astım, solunum zorluğu, kas-iskelet rahatsızlıkları, eklem kireçlenmesi, felç, karaciğer yağlanması, safra kesesi hastalıkları, kalp hastalığı, hipertansiyon, şeker hastalığı ve bazı kanser türü rahatsızlıklardır. Obeziteyi önlemek için sağlıklı beslenme ile düzenli fiziksel aktivite alışkanlıkları kazanmak hiçbir zaman için geç değildir. Yeter ki sağlığımıza sahip çıkmayı bilelim”

MUCİZE DİYET DİYE BİR ŞEY YOK

Türkiye’de yazılı ve görsel medyada birçok diyet önerilerinin sunulduğunu da hatırlatan Doç. Dr. Murat Yılmaz, “Bu tür önerilere kulak asmamak gerekir. Önemli olan kilo vermek değil, verilen kilonun kalıcı olmasını sağlamaktır” dedi. Obezite tedavi çeşitlerinden de bahseden Yılmaz, “En önemli tedavi şekilleri diyet ve egzersizdir. Diğer tedavi çeşitleri ise davranış değişiklikleri ve ilaç tedavisidir. Hiç kimse ‘diyet de yapıyorum, egzersiz de yapıyorum ama kilo veremiyorum diyemez’ dedi. Mucize diyet diye bir şeyin olmadığını ifade eden Yılmaz, “Bir ayda 8–10 kilo vermek bir başarı değildir. Çünkü hızlı kilo veren kişiler aç kalmış demektir. Ayrıca hızlı kilo vermek çok tehlikelidir. Birçok kişi hızlı kilo verdiği için böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetmiştir. Aç kalınarak diyet yapılmaz. Öğünler azaltılmalı. 2 ayda 20 kilo veren bir kişi daha sonra bu kiloları çok daha hızlı bir şekilde geri alacaktır. Yapılması gereken, diyetisyen ve psikiyatr kontrolünde diyet yapmak ve ayda ortalama 3–4 kilo vermektir” tembihinde bulundu.

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10