“LİMANDA GÖZ GÖRE GÖRE CİNAYET İŞLENDİ”

Çerkezköy Haber - CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Tekirdağ Limanı'nda meydana gelen kaza ile ilgili olarak parlamentoda bir basın toplantısı düzenledi.

Tekirdağ 30.05.2012 21:11:00 0
“LİMANDA GÖZ GÖRE GÖRE CİNAYET İŞLENDİ”

 Çerkezköy Haber - CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Tekirdağ Limanı'nda meydana gelen kaza ile ilgili olarak parlamentoda bir basın toplantısı düzenledi.   

 

BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

 

Tekirdağ’da 27 Mayıs Pazar günü sabaha karşı 04:00 sıralarında feribottan inen arabanın denize düşmesi ve dört kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen Emre Köprülü “Gelin evinden yükledikleri çeyizleri kızları ve oğullarıyla beraber taşıyan iki aile toplamda dört kişi denize uçan bir otomobilin içinde boğularak can verdiler. Genç çiftin anne babalarını kurtarmaya çalışırkenki feryatlarını hepimiz dinledik. Şimdi bu olayın adı her ne kadar kaza olarak anılsa da bu göz göre göre gelen bir cinayettir" dedi.

 

“KAZADA 2 KURUM DA SORUMLUDUR”

 

Sabaha karşı 4'te havanın henüz karanlık olduğunu ve limanın tam aydınlatılmadığını ifade eden Köprülü, limanda aracın gideceği yönü gösteren, uyarı işareti taşıyan hiçbir levhanın, hiçbir görevlinin bulunmadığını, limanda çalışan görevlilerin neredeyse tamamının kısa zamanlı taşeron işçi olduğunu belirterek “Tekirdağ limanı Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne bağlı ve onun mülkiyetinde olan bir limandır. Limanın işletme hakkı 1997 yılından beridir özel bir şirketteydi. Ancak enteresandır Özelleştirme Yüksek Kurulu 2 Mart 2012 tarih 2012/34 sayılı kararı ile bu işin düzgün yapılmadığını ve kurum tarafından daha iyi yapılacağını gerekçe göstererek 1997 yılından beri işletmekte olan özel şirketle olan sözleşmesini limanda feshetmiş. Ve 13 Mart 2012 tarihinden beri de liman 2,5 aydır Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından işletilmektedir. Yani limanın işletilmesinde herhangi bir başka bir kurum ya da şirket yok. Şimdi limanın sahibi Türkiye Denizcilik İşletmeleri ama denizcilik işletmelerinin faaliyetlerine izin veren ruhsat veren, denetim ve kontrollerini yaparak uygundur diyen yani limandaki can ve mal güvenliğini sağlayıp yerinde olup olmadığını denetleyen bir kurum da var. O da Tekirdağ Liman Başkanlığı. Yani olayda iki tane kurum var, biri başbakanlık Özelleştirme Dairesi'ne bağlı Türkiye Denizcilik İşletmeleri, diğeri de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı liman başkanlığı. Bu iki kurum da kazadan sorumludur” dedi.

 

“SONUCUN AYNI OLMASINDAN KORKUYORUM”

 

Feribottan inen bir aracın şayet ilk kez o limana geliyorsa ve sağa dönüleceğini bilmiyorsa 10 metre sonra denize uçacağını belirten Köprülü 22 Temmuz 2004'te Sakarya Pamukova'da meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasını da anımsatarak “O zaman Ulaştırma Bakanı "müfettiş gönderdik, olayı araştırıyoruz" açıklamasını yapmıştı. Bu kazayla ilgili dosya Ocak 2012'de zamanaşımına uğradı” dedi. Ulaştırma Bakanı'na "bu durumun bir siyasi karşılığı olarak ne yapılacağı" sorusunu sorduğunu belirten Emre Köprülü, Tekirdağ'da meydana gelen kazayla ilgili olarak da aynı açıklamanın yapıldığını ve "sonucun aynı olmasından korktuğunu ifade etti.

 

“HİÇBİR SORUMLULUK HİSSETMİYOR MUSUNUZ?”

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, " Ulaştırma Bakanı'nın uzmanlık alanı denizcilik. 7 sene İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde İDO Genel Müdürlüğü yaptı. Tekirdağ'a yanaşan her bir feribottan devlet 300 dolar para alıyor. 300 dolar yaklaşık 600 Türk lirası yapar. Her bir kamyondan ekstra olarak 30 lira para alıyor. Limandan bu hükümet bu kadar para kazanıyor. Ancak bu kadar para kazandığı yere 100 liraya bir tabela dikmek kimsenin aklına gelmiyor. Ve oraya 100 liraya dikilmeyen bir tabela yüzünden 4 vatandaşımız orada can veriyor. Bakana bir kez daha soruyorum. Olay bu kadar netken hiçbir sorumluluk hissetmiyor musunuz?" dedi.

 
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10