AFAD, İTFAİYECİLERLE “ACİL DURUM” TOPLANTISI YAPTI

Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Tekirdağ ve beldelerindeki tüm itfaiye teşkilatlarına koordinasyon ve eğitim toplantısı düzenlendi. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konf

Tekirdağ 30.05.2012 21:22:00 0
AFAD, İTFAİYECİLERLE “ACİL DURUM” TOPLANTISI YAPTI

 Çerkezköy Haber – Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Tekirdağ ve beldelerindeki tüm itfaiye teşkilatlarına koordinasyon ve eğitim toplantısı düzenledi. Toplantı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Önceki gün saat 14.00’da düzenlenen toplantıya Tekirdağ Vali Yardımcısı Mehmet Turan Çuhadar, AFAD İl Müdürü Recep Erol, ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi Amiri Cemalettin Budak, Tekirdağ’daki merkez ilçe ve belde belediyelerin itfaiye mensupları katıldı.

TOPLANTI ÖĞLE YEMEĞİ İLE BAŞLADI
Davetliler program öncesi Turkuaz Restaurant’ta öğle yemeğine katıldı. Yemeğin ardından konferans salonuna geçildi. Açılış konuşmasında Tekirdağ AFAD Müdürü Recep Erol, programa ev sahipliği yapan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi yönetimine ve toplantıya katılan davetlilere teşekkür etti. Bu gibi toplantıların devam edeceğini ifade eden Erol “Toplantıdaki amacımız, bölgedeki teşkilatların birbirini tanımaları, faaliyetlerini nasıl bir ortam içinde yürüttükleri hakkında bilgi toplamaları ve fikir alışverişinde bulunmalarıdır.  Kendi aralarında sevk, idare ve koordinasyonlarını nasıl sağlayacakları, afet durumlarında birbirlerinden nasıl yardım isteyecekleri konuşulacak” dedi.
24 SAAT HAZIR OLUNMASI İSTENDİ
İtfaiyeciliğin Türkiye’nin en önemli meslek gruplarından biri olduğunu ifade eden Erol “İtfaiyeciler sadece yangında değil, trafik kazalarında, boğulmalarda, çatıda kalan hayvanların kurtarılmasında ve daha birçok konuda varlar. İtfaiye ve itfaiyeci çok önemli konulardır. Bu algının kavranması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Erol, tüm teşkilatların araç, gereç, ekipman ve personelini 24 saat hazır tutması gerektiği konusunda da rutin uyarıda bulunarak “Belki bir yıl belki de beş yıl bir şey yapamayız. Ancak beş dakika sonra bir şey olursa varlığımız biter. Bu yüzden koordinasyona, hazırlığa devam etmek gerekir. Personeli eğitimli, deneyimli ve bilinçli bir hale getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
İTFAİYE ATIL BİR TEŞKİLAT DEĞİLDİR
AFAD İl Müdürü Recep Erol’un konuşmasının ardından Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mehmet Özdoğan da konuşma yaptı. İtfaiye ekiplerinin yangın ve acil durumlarda her zaman hazır olması gerektiğini dile getiren Özdoğan “Zorda kalana ilk yardım eden sizlersiniz. Bu yüzden işiniz gerçekten zor. Sizlere belki yılda bir saat iş düşüyor ama sizlerin bu gibi konulara her zaman hazır olmanız gerekiyor. Maalesef toplum sizi atıl bir teşkilat olarak biliyor. Bunu hep birlikte yıkmamız lazım” dedi.
“AFET YOKTUR, HAZIRLIKSIZ TOPLUM VARDIR”
Tekirdağ Vali Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Turan Çuhadar da itfaiye teşkilatının önemine değinerek “Afet yoktur. Afetlere hazırlıksız toplumlar vardır. Önemli olan evde, işyerlerinde ve sanayi bölgelerinde afetlere hazırlıklı olmaktır” dedi. Konuşmasının devamında itfaiyecilere ruhsat konusunda bilgilendirmede bulunan Çuhadır “Sizlere bina kontrolü ile alakalı talep geldiğinde binanın yangına müsait bir ortamı varsa sonuna kadar zorlayın. Çünkü önleyici yönde tedbir almak, hadiseye müdahale etmekten daha önemlidir. Afet konusunda sıkıntı yaratacak konuları üst makamlara mutlaka iletin” ifadesini kullandı. 
İTFAİYECİLİK MEVZUATI TAM OTURMAMIŞ
Mevzuatların tam anlamıyla oluşmadığı için bazı zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi Amiri Cemalettin Budak da “İtfaiyecilik mevzuatı tam olarak oturmadı. Güzel çalışmalar oluyor ancak ben itfaiyeciliğin standartlarının, kurallarının bizlere sorularak oluşturulmasını isterim.” diyerek Hakkâri’den Edirne’ye tek tip bir itfaiyeciği gerçekleştirmek gerektiğine dikkat çekti.
11 KÖYDE GÖNÜLLÜ İTFAİYE KURULDU
Polis, itfaiyeci ve sağlık koordinasyonu olmadan başarılı bir operasyonun olamayacağını ifade eden Budak “Bu üç faktör oluşmadığı takdirde büyük bir yangında başarılı olmak imkânsızdır. Faaliyette bulunan tüm birimler ile birlikte her türlü temel ve uzman eğitimi verebiliriz. Gönüllülük çalışması kapsamında 11 köyde gönüllü itfaiye kurduk. Bu gibi çalışmalarla Tekirdağ’ın köylerinde de gönüllü itfaiyeciliği yaygınlaştırabiliriz. Almanya Berlin’de halkın dörtte biri gönüllü itfaiyecidir” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından teşkilat mensuplarına teknik konularda eğitim verildi.
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10