ÇEVREMİZ BİR MİRAS DEĞİL, ÇOCUKLARIMIZA BIRAKACAĞIMIZ BİR EMANETTİR

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri dolayısıyla Çerkezköy Belediye Binası önünde kurulan stantlarda, vatandaşlara çevre duyarlılığı konusunda bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Me

Çerkezköy 5.06.2012 22:01:00 0
ÇEVREMİZ BİR MİRAS DEĞİL, ÇOCUKLARIMIZA BIRAKACAĞIMIZ BİR EMANETTİR

 Çerkezköy Haber - 5 Haziran Dünya Çevre Günü Çerkezköy’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Belediye Binası önünde yapılan bir dizi etkinliğin ardından, Meclis Toplantı Salonu’nda da çevre konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

VATANDAŞA BİLGİLENDİRME BROŞÜRLERİ DAĞITILDI

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri dün saat 14.00’da belediye binası önünde başladı. Belediyenin anlaşmalı olduğu 5 atık toplama firmasının temsilcileri açtıkları stantlarda vatandaşlara çevre temizliği ile ilgili bilgilendirme broşürleri, atık pil toplama kutusu dağıtırken, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü temsilcileri de, ‘Atıklar ve Geri Kazanım’ ve ‘Hava Kirliliği ve İklim Değişikliği’ konulu bilgilendirme broşürleri dağıttı. Arçelik firması temsilcilerinin vatandaşlara bez torba dağıttığı stantlarda, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü temsilcileri ayrıca Atık Suların değer ölçümlerinin yapıldığı PH Metre cihazı, ses ölçümü amacıyla kullanılan Gürültü Ölçüm Cihazı, atık numunesi almak ve içeriğindeki parametreleri belirlemek amacıyla kullanılan Numune Alma Cihazı hakkında vatandaşı bilgilendirdi.

BELEDİYENİN ÇEVRE YÖNETİMİ ÇALIŞMALARI

Etkinlikler, saat 14.30’da Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen Bilgilendirme Toplantısı ile devam etti. Toplantıda Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce tarafından Çerkezköy Belediyesi Çevre Yönetimi Çalışmaları konulu bir sunum yapıldı. Vatandaşlarda çevre bilincinin gelişmesine katkıda bulunulması ve sorunların çözümünde aktif katılımlarının sağlanmasının, Çerkezköy Belediyesi’nin hedefleri arasında yer aldığını belirten İnce, “Sürdürülebilir gelişme ve kalkınma, daha iyi yaşam kalitesi ve daha yeşil bir gelecek için: Entegre Atık Yönetimi anlayışını benimseyerek çevre kirliliğini oluşmadan önlemeyi ve azaltmayı, faaliyetlerimiz sırasında çevre ve insan sağlığı ile iş sağlığı ve güvenliği açısından oluşacak etkileri en aza indirmeyi, atık oluşumunu kaynağında azaltmayı ve geri kazanımını sağlayacak faaliyetler yürütmeyi, doğal kaynaklar ve enerjinin verimli kullanılmasını sağlamayı, katılımcı ve yenilikçi bir yönetim anlayışıyla sürekli iyileştirmeyi, çevre kirliliğinin önlenmesi ve çevrenin korunması konularında toplumsal farkındalığın arttırılması için eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerini yürütmeyi amaçladık” dedi. 

AMBALAJ ATIKLARI YÖNETİM PLANI ONAYLANDI

Katı atık düzenli depolama tesisi kurulması planlanan alana ilişkin kurum görüşlerinin tamamlandığını kaydeden Gökhan İnce, tesisin Kapaklı ile Büyükyoncalı arasında kalan 42 hektarlık alanda yapılmasının kararlaştırıldığını ifade etti. Çerkezköy İlçe Merkezi’nde oluşan evsel katı atık miktarının günlük 110 ton olduğunu söyleyen İnce, kişi başına oluşan evsel atık miktarının da 1,4 kilogram olduğunu belirtti. Belediyenin hazırladığı ‘Ambalaj Atıkları Yönetim Planı’nın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandığını söyleyen Gökhan İnce, “Ambalaj Atıkları Yönetim Planı kapsamında, lisanslı 5 toplama ayırma firması (Eren Kağıt, Yuni Tekstil Geri Dönüşüm, Doğuş Ticaret, Emre Metal, Arslanlar Geri Dönüşüm) ile sözleşme imzalandı” dedi.

KARBON AYAK İZİ HESAPLAMA ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Gökhan İnce, “Yönetmelikte belirtilen şekilde ölçümlerin yapılabilmesi için gürültü ölçüm cihazı alınacak. Denetimlerin yapılabilmesi için yetki devri alınacak. Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde yapılması planlanan çalışmalar kapsamında atıkların depolanması için yer tespit çalışması yapılmaktadır. Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğinin Önlenmesi Yönetmeliği çerçevesinde denetimlerin yapılabilmesi için yetki devri alınacak. Yapılacak atık su arıtma tesisinin kirlilik yükünü azaltmak amacıyla bitkisel atık yağ üreten işletmelerin kanalizasyona bağlantı noktasında yağ tutucu sistemler kullanmalarını sağlamak için gerekli çalışmalar yapılacak. Belediyemizden kaynaklanan karbon salınımını belirlemek amacıyla da Karbon Ayak İzi hesaplama çalışmaları yapılacak” bilgisini verdi. 

ÇEVRE KONUSUNDA İLK SIRALARDA

Tekirdağ İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ceyhan da, Belediye Başkanı Ali Ertem’in başarılı çalışmalara imza attığına değinerek, “Kurumların ciddi sorunlarına neşter vurulmuş durumda. İlçenin 30 yıllık geleceği ile ilgili planlamaların yapılmış olduğunu gördüm ve büyük mutluluk duydum. Çerkezköy hedeflediği rakamlara göre geride olmasına rağmen, Türkiye’nin birçok il ve ilçesinden oldukça ileri durumda” dedi. Çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür eden Ceyhan, ilçenin Trakya genelinde Çevre konusunda ilk sıralarda yer aldığını ifade etti.

GÜN GEÇMEDEN ÇALIŞMALARA BAŞLAMAK GEREK

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Ali Ertem ise, tüm insanların temiz bir çevrede yaşama hakkına sahip olduklarını belirtti. Çerkezköy’ün havasını soluyan, suyunu içen herkesin, çevre konusunda hassas olması gerektiğini kaydeden Ertem, “Çevreyi kirlettiğimizin farkındayız. Önemli olan bunun sorumluluğunun farkında olmaktır. Gün geçmeden, çalışmalara başlamak gerekir. İnanıyorum ki güzel ortamlarda yaşarsak, birbirimizi daha çok severiz” diye konuştu. Dünya Çevre Günü etkinliklerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Tekirdağ İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ceyhan, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Metin Dönmez, Çorlu Deri Organize Sanayi Bölge Müdürü Erdinç Ferliel, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Şenol Sinan Ekinci, İŞKUR Çerkezköy Şube Müdürü Ercan Sözen, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ayhan Arslan, Özel Çerkezköy Hastanesi Müdürü Alper Atasoy ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Haber / Ahmet KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10