YUNANİSTAN, TÜRKİYE SINIRINA TEL ÖRGÜ ÇEKİYOR

Yunanistan ülkesinden kaçak geçişleri engellemek için Edirne'deki 12 km kara sınırına 1.5 metre yüksekliğindeki beton zemin üzerine tel örgü örüyor. İş makineleriyle çalışmalara başlanması

Bölgede Gündem 7.06.2012 09:35:00 0
YUNANİSTAN, TÜRKİYE SINIRINA TEL ÖRGÜ ÇEKİYOR
Çerkezköy Haber - Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan, Türkiye’ye kaçak olarak girenlerin daha sonra insan tacirlerinin organizasyonu ile Avrupa ülkelerine gitmede geçiş noktası olarak kullandıkları Türk- Yunan sınırında iş makineleri ile tel örgü örmek için çalışmalara başladı. Yunanistan’ın Türkiye sınırındaki Karaağaç Mahallesi’nin sıfır noktasındaki Türk ve Yunan askeri kulelerinin hemen dibinde yaklaşık iki hafta önce keşif çalışmaları yapan Yunanistan, geçen hafta iş makineleri ile 1.5 metre yüksekliğindeki beton zemin üzerine tel örgü örmek için inşaat çalışmalarına başladı. Yunanistan’ın kendi topraklarında başladığı tel örgü ile kaçak geçişlere engel olmak istiyor.
Yunanistan’ın egemen bir ülke olarak topraklarına dilediğini yapabileceğini ifade eden Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne’nin Yunanistan ile 190 kilometrelik Meriç Nehri sınır ve 13 kilometrelik Karaağaç bölgesindeki kara sınırı olduğunu söyledi. Sınıra çit örmenin pratikte kaçak geçişleri engellemeyeceğini belirten Sözer, şunları kaydetti:
"Edirne'nin Yunanistan ile 190 km, Meriç Nehri sınırı ve 13 km Karaağaç bölgesinde kara sınırı vardır. Kara hududundan geçmenin daha kolay olduğunu düşünen kaçaklar daha çok kara hududunu yani Karaağaç Mahallesi’ni kullanmakla beraber Meriç Nehri’nden de Yunanistan’a geçmek istiyorlar. Türkiye ve Edirne kaçaklarla ciddi bir mücadele içerisindedir. Ancak Yunanistan, Karaağaç bölgesindeki kara hududuna çit gibi fiziki engel yaparak bu göçü engelleyeceğini iddia etmektedir. Yunanistan egemen bir ülkedir, topraklarında ne yapacağına karışamayız ama sorunun çözümü Karaağaç bölgesinde çit fiziki engel yaparak, kaçak göçmenlerin Yunanistan'a geçişini önlemek pratikte çok mümkün değildir. Çünkü bunun dışında 190 kilometrelik nehir hududundan Yunanistan’a geçme imkânı mevcuttur. Yunanistan Karaağaç'ın 13 kilometrelik kara hududunun 12 kilometrelik kısmında çit çalışmalarına başlamıştır. Sınıra sıfır noktasında, 1,5 metre beton zemin üzerine çit yapmak üzere çalışıyor."
BİR YILDA 22 BİN KAÇAK YAKALANDI
Vali Sözer, Türkiye’nin kaçaklarla mücadele konusunda görevlerini yerini getirdiğini ve sınır bölgesinden geçiş yapmak isteyen 22 bin 600 kaçağın güvenlik güçleri tarafından yakalandığını ifade etti. Askeri yasak bölgede çiftçilik yapanlar, Yunanistan’ın yaklaşık 20 gündür bu bölgede çalışmalar yaptığını söyledi.
Avrupa Birliği ülkelerinin Türk- Yunan sınırından kaçakların geçiş noktalarında yaptığı mücadelenin etkin sonuçlarının alınmaması üzerine yaklaşık iki yıl önce Avrupa Birliği desteği ile Avrupa Dış Sınırlar Ajansı (FRONTEX) görevlileri işbaşı yapmıştı. Ancak FRONTEX görevlilerin denetiminden etkin sonuç alınmadığını düşünen Yunanistan, Türkiye ile arasındaki 12 kilometrelik kara sınırına çit çekmeye başladı. Meriç Nehri’nin iki ülke arasında sınırını oluşturduğu bölgeye ise nehrin zaman zaman taşması ve akıntılarla değişmesi nedeniyle yaklaşık 190 km.lik bölüme tel örgü çekilmesi düşünülmüyor. Pazarkule Gümrük Kapısı’nın bulunduğu Yunanistan'ın Evros kentine bağlı Kastanes Köyü’nden başlayacak tel örgüler Oristiada ile Dimetoka bölgesine kadar devam edecek.

0282 726 91 91
0282 747 65 10