“Adaletsiz ve yanlış bir uygulamadır”

Çerkezköy Haber - Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 29 Mayıs tarihinde yaptığı basın duyurusu ile Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanını kaldırdığını ve Ã

Bölgede Gündem 14.06.2012 22:50:00 0
“Adaletsiz ve yanlış bir uygulamadır”
Çerkezköy Haber - Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 29 Mayıs tarihinde yaptığı basın duyurusu ile Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanını kaldırdığını ve üniversite yerleştirme sınavına giren öğrencilerin ham puanına sadece Orta Öğretim Başarı Puanı eklenmesi ile ilgili yeni bir düzenleme yaptığını anımsatan Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, konuyla ilgili açıklama yaptı.
ÖSYM’NİN UYGULAMASINI ELEŞTİRDİ
“Uygulamada ÖSYS’ye başvuran her aday için; adayın mezun olduğu okul, mezuniyet yılı, diploma notu ve okul başarısı kullanılarak bir Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplanıyordu. Daha sonra bu hesaplama sonrası çıkan puana adayın sınavda aldığı puan ekleniyordu” diyen Köprülü, sınavlara bu kadar az bir zaman kalmış iken ÖSYM’nin bu değerlendirme metodunu değiştirerek sadece adayların orta öğretim notlarının değerlendirmeye alınacağını ve bu değerlendirme sonrasında adayın sınavda alacağı puana ekleneceğini duyurduğunu söyledi.
SINAV MOTİVASYONUNU BOZACAK
Bu düzenlemenin son derece adaletsiz ve yanlış bir uygulama olduğunu savunan Köprülü “Üniversite yerleştirme sınavlarına bu kadar kısa bir zaman kala böyle bir değişikliğin yapılması sınava giren tüm öğrencilerin sınav için motivasyonlarını bozacak ve tabi ki kafa karışıklığına sebebiyet verecektir. Böyle bir değişiklik eğer yapılacaksa bile şimdi değil bir sonra ki yıl yürürlüğe sokulabilir. Değerlendirme metodunun değiştirilmesi özellikle eğitim ve öğretimi zor olan ve hatta yabancı dilde eğitim yapan okullardaki öğrencilerin, okul sınavları diğer lise ve lise türlerine göre zor olduğundan dolayı diploma notları düşük gelebileceğinden ötürü aleyhlerine adaletsiz bir düzenleme olmuştur. Hatta sınav değerlendirmesinin şeklini değiştirmek bir kazanılmış hak ihlalidir. Bu sistemin yaratacağı bir diğer sıkıntıda gelecekte orta öğretimde sırf diploma notunu yükseltmek için birçok öğrencinin okul değiştirmesine başka okullara geçmesine sebep verecektir” dedi.
UYGULAMADAN DERHAL VAZGEÇİLMELİDİR”
Bu düzenlemenin hakkaniyete uygun olmayan sınava ve sonuçlarına açık bir müdahale olduğunu savunan Köprülü “ÖSYM’nin kararı ve bu kararın sebebi olan kamuoyunda 4+4+4 yasası olarak bilinen yasanın içerisinde yer alan bu düzenlemeden derhal vazgeçilmelidir. Devlet ya da devleti yönetenler adaleti ve yurttaşlar arasında eşitliği sağlamakla görevlidirler. Yarışta son dakika kural değiştirmek adil bir davranış değildir. Bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir” diye konuştu.
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10