“Belediye kullanım ücreti almaksızın otopark oluşturmakla yükümlü”

Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Yönetimi, Çerkezköy Belediyesi’nin Otopark Parası Toplanması Kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Çerkezköy 20.06.2012 22:35:00 0
“Belediye kullanım ücreti almaksızın otopark oluşturmakla yükümlü”
Çerkezköy Haber - Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Yönetimi, Çerkezköy Belediyesi’nin Otopark Parası Toplanması Kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
BELEDİYENİN KARARINI DEĞERLENDİRDİLER
Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Haziran ayı meclis toplantısında Atatürk Caddesi, Öztrak Caddesi, Uğur Mumcu Caddesi, Barboros Caddesi ve Güveniş Caddesi’nde yol kenarlarına park eden araçlardan belirlenen tarifeye göre otopark parası toplama kararı aldığını anımsatan MHP İlçe Yöneticileri, “3194 sayılı İmar Kanununa dayanılarak hazırlanan Otopark Yönetmeliği, yerleşim yerlerinde araçların yol açtığı trafik sorunlarının çözümü için otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerin neler olduğunu ve otopark ihtiyacının miktar, ölçü gibi şartlarını düzenler. Otopark Yönetmeliği 4. Maddesi “a” bendine göre; “Binayı kullananların otopark ihtiyacının bina içinde veya parselinde karşılanması esastır. Aynı Madde “e” bendine göre; “İmar planları hazırlanırken parselinde otopark tesisi mümkün olmayan yerlerde otopark ihtiyacının karşılanması amacıyla bölge ve genel otopark yerleri belirlenir. Aynı Madde “f” bendine göre; “Parselinde otopark ihtiyacı karşılanamayan durumlarda belediye veya valilikçe bu Yönetmelik hükümlerine göre belirlenecek otopark bedeli alınır. Otopark bedeli alınan parsellerin otopark ihtiyacının belediye veya valilikçe karşılanması zorunludur. Aynı Yönetmelik 9. Maddesine göre; “Bina içinde veya parselinde otopark yapılması mümkün olmayan yapılarda, belediyeler bina otoparkı yerine otopark sorununun nasıl çözümleneceğini, binanın hangi bölge veya genel otoparkından yararlanacağını da bildirmekle ve bu otoparkları tesis etmekle yükümlüdür. Bu durumda bölge veya genel otoparktan yararlananlardan ayrıca kullanım ücreti alınmaz. 7. Maddesine göre de; “Yapılacak yapılara bu yönetmelikte belirtilen esaslara ve belediye meclislerince alınacak kararlara göre bina otopark yerleri ayrılmadıkça yapı ruhsatı, bu otoparklar inşa edilip hazır hale getirilmedikçe de yapı kullanma izni verilemez” ifadeleri yer alıyor” dedi.
BELEDİYE OTOPARK OLUŞTURMAKLA YÜKÜMLÜDÜR
Çerkezköy Belediyesi’nin, Otopark Yönetmeliğinin belirtilen maddeleri gereğini, inşaat sahiplerine ruhsat verirken otopark bedelini tahsil etmek suretiyle uyguladığını ifade eden MHP yöneticileri, bu durumda Belediyenin ayrıca kullanım ücreti almaksızın bölge veya genel otopark oluşturmakla yükümlü olduğunu ifade ederek “Ancak Çerkezköy Belediyesi, otopark hizmetini ücretsiz genel otoparklarla düzenleme zorunluluğu olmasına rağmen yaşanan otopark sorunun, paralı otopark yoluyla çözüleceği yalanıyla vatandaşı kandırmaya çalışmakta ve asli görevini yerine getirmemektedir” açıklamasını yaptı.
BELEDİYENİN OTOPARK OLUŞTURMA ZORUNLULUĞUNA RAĞMEN NEDEN PARALI OTOPARK UYGULAMASINA KARAR VERİLDİ?
Aynı yönetmeliğin 10. Maddesinde “İlçe belediyeleri hesabında toplanan otopark meblağı, yapılacak veya yaptırılacak bölge veya genel otoparkları için kullanılır.” ve 11. Maddesi; “Otopark hesabında toplanan meblağ otopark tesisi dışında başka bir amaçla kullanılamaz” ibaresinin yer aldığını anımsatan MHP İlçe Yönetimi “Çerkezköy Belediyesi yapı ruhsatı verme aşamasında tahsil ettiği otopark bedelleri ile Yönetmelik gereği ilave kullanım ücreti alınmadan bölge ve genel otopark oluşturması zorunluluğuna karşın neden paralı otopark uygulamasına karar vermiştir? Bölge veya genel otopark oluşturulmadığına göre ilçe belediyesi hesabında tutulması gereken otopark bedelleri nerede kullanılmıştır? Denetim görevi olan belediye meclisi oy birliği ile kesin hesapları ve faaliyet raporunu onayladığına göre, meclis üyeleri otopark bedellerinin amacı dışında kullanılmasına göz mü yummaktadır?” dedi.
“RED OYU KULLANMALARI İNANDIRICI DEĞİL”
Otopark parası toplama kararında CHP’li meclis üyelerinin red oyu kullanmasının inandırıcı olmayıp danışıklı dövüş görüntüsü verdiğini ifade eden MHP yöneticileri, belediye meclis üyelerinin görevlerini ihmal ettiğini ve kötüye kullandığını iddia etti.
“SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”
Otopark sorununun yetersiz ve yeteneksiz belediye yöneticilerinin onaylı imar planına rant yaratıp dağıtmak amacıyla yaptıkları uygulamalardan kaynaklandığını iddia eden MHP İlçe Teşkilatı, “Buna en güzel örnek, mevcut belediye başkanının 2004 yılında yönetime gelir gelmez hiçbir önlem almadan kat artırımı kararı almasıdır. Bugün ise kat artırımı kararının getirdiği sorunları çözmek için gözünü vatandaşın cebine dikerek bunu sorumlu belediyecilik anlayışıyla vatandaşa yutturmaya çalışmaktadır. Çerkezköy Belediyesi, İmar Kanunu ve Otopark Yönetmeliği gereği yükümlülüklerini yerine getirmezken, vatandaşları zorlama ile ikna etmek suretiyle otopark parası toplaması, vatandaşlara haksızlığın ötesinde açık bir irtikap suçudur. Adli ve idari makamlar bu açıklamamızı SUÇ DUYURUSU kabul ederek gerekli işlemleri başlatmalıdır. Kaldı ki biz önümüzdeki günlerde ilgili makamlara sorumlular hakkında gerekli işlemlerin başlatılması için başvurumuzu yapacağız” dedi. “Başta alt yapı olmak üzere asıl büyük sorunlar zaman içinde karşımıza çıkacaktır. Hizmet almak için seçtiğiniz insanların yaptıklarına bakın, rantçılara nasıl hizmet ettiklerini görün. Aldıkları kararların bedelini yine sizler ve çocuklarınız ödeyecek” diyen MHP yöneticileri, ödenecek bedelin artmaması için başta Çerkezköy Belediyesi’ni temsil eden AKP, CHP ve DP meclis üyelerine oy vermiş vatandaşlar olmak üzere tüm vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.
Haber / Gülveren VATANSEVER


0282 726 91 91
0282 747 65 10