Bayram değil, ‘Maskeli Balo’

Çerkezköy Lions Kulübü, 24 Temmuz Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramı dolayısıyla Turkuaz Restaurant’ta gerçekleşen toplantıda, Tekirdağ, Çorlu ve Çerkezköy’de görev yap

Çerkezköy 25.07.2012 21:14:00 0
Bayram değil, ‘Maskeli Balo’

Çerkezköy Haber- Basında Sansürün Kaldırılışı'nın 104. yıldönümü nedeniyle Çerkezköy Lions Kulübü tarafından Turkuaz Restaurant'ta basın mensuplarına iftar yemeği verildi.

YOLUNUZ UZUN VE GÜZEL BİR YOL
İftar yemeği öncesi düzenlenen toplantıda konuşan Çerkezköy Lions Kulübü Üyesi Ahmet Gayretli, Türkiye’de gazetecilerin çok zor şartlar altında çalıştığına dikkat çekerek, gazetecilerin ne zaman, nerede ve nasıl olursa olsun olayları objektif bir şekilde kamuoyuna aktarması gerektiğini belirterek, “Bu yolda gazetecilere sansür uygulanması kadar yanlış bir şey olamaz” dedi. Gayretli konuşmasının ardından toplantıya katılan gazetecilerin ve Lions Kulübü üyelerinin tek tek isimlerini okuyarak tanıttı. Tanıtımın ardından lions üyelerine seslenen Gayretli, “Yolunuz uzun ve güzel bir yol. Hizmetler bu güzelliklerle gelmeye devam edecek” dedi.
BİNE YAKIN FOTOĞRAFLA SUNUM YAPILDI
Gayretli’nin konuşmasının ardından katılımcılara bine yakın fotoğraf karesi ile hazırlanan Lions Kulübü’nün tanıtım filmi izletildi. Tanıtım filminde Lions Kulübü’nün faaliyetleri anlatıldı. Dünya ve Türk Lionsları'nın eğitim ve sağlık başta olmak üzere birçok alandaki hizmetlerinin anlatıldığı sunumda, Türk Lionsu'nun, Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde modern dünyaya entegre olabilecek bir gençlik yetiştirmeyi amaçladığı belirtildi. Türk halkının yüzde 25’inin göz sağlığı konusunda bilinçlendirildiği ifade edilen sunumda, Türk Lionsları'nın okullar, derslikler ve çok amaçlı salonlar inşa ettiği kaydedildi. Lions'ların eğitim programlarının her geçen gün artarak devam ettiği açıklanan sunumda, Türkiye’de her ay 100 bin TL burs verildiği, hastaneler ve sağlık kuruluşları yaptırıldığı, bu sağlık kuruluşlarının donanımlarının da lionslar tarafından karşılandığı belirtildi.
KARANLIĞIN ŞÖVALYELERİ İŞ BAŞINDA
Kızılay ve ilgili sağlık kuruluşları işbirliği ile yılda ortalama 8 bin ünite kanın toplandığı belirtilen tanıtım filminde ayrıca, “Uyuşturucu ile mücadele de Türk Lionsu'nun en önemli görevlerindendir. Bir diğer adı da Karanlığın Şövalyeleri olan Türk Lionsu göz vakıfları ile birlikte hizmet ediyor. 15 vakıf Türk Lionsu'nun desteği ile kuruldu. Türk Lionsu, Dünya Lionsu'nu da harekete geçirerek, afet bölgelerine de hizmet götürülmesini sağladı. İnsanlar ağaçlandırma, erozyon, park ve bahçeler gibi konularda bilinçlendirildi. Çünkü biliyorlar ki gelecek nesillere bırakılabilecek en büyük miras ‘Temiz Çevre’dir. Gençlerimiz geleceğimiz, yaşlılarımız ise geçmişimizdir. Bütünlük yaşam yolunu birleştiren bir yapılaşmadır. Türk Lionsları dil, din, ırk ayrımı yapmadan çalışmalarını sürdürüyor” denildi.  
SANSÜR GAZETE SAHİBİNDEN BAŞLAR
Kamuoyunun Lions Kulübü’nün ne olduğunu, ne iş yaptığını bilmediğini ve merak ettiğini belirten Devrim Gazetesi Muhabiri Erdal Özcan, insanların toplantının başında gösterilen tanıtım filmini izlemeleri gerektiğini ifade etti. Lions Kulübü’nün çok güçlü bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyleyen Özcan, “Ben bugünün basın bayramı olduğunu söyleyemem. Sansür kalktı diyemem. Sansür gazete sahibinden başlar. Çünkü gazetecinin haberine ilk müdahale buradan gelir. Yazdığı haberlerden dolayı yıllardır hapis yatan arkadaşlarımız var. Gazetecilerin toplumdan bu şekilde dışlanması öncelikle toplumun kendisine zarar verir” dedi.
DOĞRULARI SÖYLEMEKTEN KORKMAYIN
Bugün bir gazetecinin, herhangi bir Emniyet Müdürlüğü’nde kaç aracı olduğunu öğrenmesi için 40 takla atmak zorunda kaldığını belirten Özcan, “Bir hastanede yaralının durumu hakkında bilgi almak için göbeğimiz çatlıyor. Bilgiye erişmede önümüze hep engeller konuluyor. Bu da bir sansürdür. Bugün belediye aleyhine haber yaparsan kötü çocuk, lehine haber yaparsan iyi çocuk oluyorsun. Ulu Önder Mustafa Kemal, ‘Doğruları söylemekten korkmayın’ diyor. Doğruları yazan gazeteciler ya susturuluyor ya da cezaevine gönderiliyor” diye konuştu.
ÖZGÜR BASINDAN SÖZ EDİLEMEZ
Lions’un Törel İlkelerini okuduğunu ve ülkesini seven herkesin bu ilkeleri benimsemesi gerektiğini ifade eden Radyo Gündem Haber Müdürü Zaim Erken, “Çaba ve çalışmalarımla başarıya ulaşmayı istemek, hakkım olan karşılığı aramak fakat öz saygımı yitirebileceğim haksız yarar sağlayan ya da kuşku uyandıran işlerden elde edebileceğim başarıyı kabul etmemek. Bunlardan bazılarıdır” dedi. Ülkede bazı basın kuruluşlarının yardakçı ve yandaşçı bir hal aldığını kaydeden Erken, özgür bir basından söz edilebilmesi için öncelikle tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini, aksi takdirde sansürsüz basından söz edilemeyeceğini ifade etti.
DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY YEREL BASIN
Türkiye’de birçok şeyin değiştiğini belirten Gazeteci Şaban Kardeş de, değişmeyen ve değişmemekte ısrar eden tek şeyin yerel basın olduğunu ifade etti. Basının özgür olmadığını söyleyen Gazeteci Kardeş, “Karşınızdaki ne kadar güçlü olursa olsun siz haberinizi yazarsınız. Akabinde size karşı zulüm başlar. Gazeteciler bugün zulüm altında, ateş altında ve demir parmaklıklar ardındadır” dedi. Gazetecilerin, toplumun aydınlanmasında rol üstlenen, bu iş için yüreğini ortaya koyan insanlar olduğunu kaydeden Kardeş, “Maalesef bölgemizde bu sayı çok az. Mesleki dayanışmanın bölge bazında gerçekleşmesi gerekir” dedi.
NAMUSUNUZA SAHİP ÇIKIN
Gazetecilerin söylediklerinin olduğu kadar yazdıklarının da anlaşılması gerektiğini belirten Şaban Kardeş, “Biz yazarken cüzdanımızla değil vicdanımızla yazıyoruz. Kalem bizim namusumuzdur. Namusunuza sahip çıkın” diye konuştu.
KİMİ KANDIRIYORUZ?
Bir gazetecinin yazdığı haberden dolayı ertesi gün emniyete çağrıldığı ya da yazdığı bir haber için yıllarca tutuklu kaldığı bir ülkede basın özgürlüğünden ve sansürün kaldırılmış olmasından söz edilemeyeceğini ifade eden Gazeteci Kardeş, “Bugün 24 Temmuz Basın Bayramı adı altında toplandık. Bu ülkede 19 Mayıs Ulusal Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları bile yasaklandı. Kimi kandırıyoruz arkadaşlar. Bu bir bayram değil olsa olsa bir maskeli balodur” dedi.    
BASIN BAYRAMI DEĞİL BASIN GÜNÜ
Toplantıdan dolayı Lions Kulübü yetkililerine teşekkür eden Gazeteci Sanatçı Nijat Ayvaz, “Bugün burada sizin sayenizde uzun zamandır göremediğim gazeteci dostlarımla bir araya geldim. Basının sorunları saymakla bitmez. Bugün basın bayramı diye anılıyor. Benim bildiğim bayramlarda insanlar konfeti atar. Güler eğlenir. Bizim ne gülecek ne de eğlenecek bir halimiz var. Dolayısıyla bu güne Basın bayramı değil, basın günü denmesinin daha doğru olacağına inanıyorum” diye konuştu.
BİZDE Mİ BİR EKSİKLİK VAR?
Bugün birçok gazetecinin haberlerinden dolayı, öğretmenlerin, profesörlerin ve aydınların ise düşüncelerinden dolayı Silivri Cezaevi’nde olduğuna değinen Ayvaz, “Onlar Silivri’de, bizler ise buradayız. Bazen düşünüyorum da acaba biz neden buradayız? Bizde mi bir eksiklik var?” dedi.
250’DEN FAZLA OKUL YAPTIRDIK
Gazetecilerin konuşmalarının ardından Lions Kulübü üyeleri de 24 Temmuz Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramı hakkında görüşlerini dile getirdi. Tanıtımın Lions Kulübü’nün bir eksikliği olduğunu söyleyen Lions Kulübü Genel Yönetmeni Hamza Kurtay, “Biz tanıtıma önem vermiyoruz. Çünkü sağ elin verdiğini sol el bilmemeli prensibi ile çalışıyoruz. Kulübümüz hakkında fazla bir bilgiye sahip değilsiniz. Tanıtım filminde de izlediğiniz gibi kulübümüz eğitim alanında birçok yatırım yaptı. Türkiye’de 250’nin üzerinde okul yaptırdık. Bu kadar okul yaptıran başka bir kuruluş yok” dedi.
BM’DE KÜRSÜSÜ OLAN TEK KULÜBÜZ
Lionsların, dünyanın 208 ülkesinde mevcut olduğunu kaydeden Kurtay, “Dünyanın yüzde 90’ında 45 bin kulüp ve yaklaşık 1 milyon 500 bin üye ile faaliyet gösteriyoruz. Birleşmiş Milletler’de kürsüsü olan tek kulüp biziz. Ülkemizde basın zaman zaman sekteye uğratılmıştır. Biz Lionslar olarak her yerde özveri ile koşturan gazetecilerimizin basın gününü kutluyoruz” dedi. 
KATILIM BELGELERİ VERİLDİ
Konuşmaların ardından toplantıya katılan gazetecilere katılım sertifikaları verildi. Gecenin sonunda ise hep birlikte iftar yemeği yendi. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Turkuaz Restaurant’ta gerçekleşen toplantı ve iftar yemeğine Türkiye Lions Kulübü Genel Yönetmeni Hamza Kurtay ve Çerkezköy Lions Kulübü Üyesi Ahmet Gayretli’nin yanı sıra Türkiye Lions Kulübü Genel Yönetmen Danışmanı Nurhan Özbaba, Türkiye Lions Kulübü Tekirdağ 1. Başkanı Bülent Filiz, Silivri, Avcılar, Çorlu ve Çerkezköy Kulüp başkanları, sekreterleri ve üyeleri, Tekirdağ Merkez, Çorlu ve Çerkezköy’de görev yapan basın mensupları katıldı. 
 
 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10