“Uzaklaştırmaya karşı çıkanlar da sorumlu tutulacak”

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Rahmi Yılmaz, sahibi olduğu Yurt Turizm ofisinde yaptığı basın açıklamasında Genel Sekreter Selma Uğurlu hakkında Bakanlık müfettişleri taraf?

Çerkezköy 29.07.2012 22:04:00 0
“Uzaklaştırmaya karşı çıkanlar da sorumlu tutulacak”
HEM SANIK HEM SAVCI
Çerkezköy Haber- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin inceleme raporlarında ÇTSO Genel Sekreteri Selma Uğurlu’nun kendisi ile ilgili davalarda kurum adına mahkemeye yazılar yazdığını ve gelen yazılara kurum adına cevap verdiğini belirten Rahmi Yılmaz “ Bir şahsın kendi davasında hem sanık hem de savcı olması kabul edilemez. Oda yönetimi bu duruma göz yumuyor. Devlet idaresinde, hakkında açılmış dava bulunan bir memur, dava sona erinceye kadar açığa alınır. Yönetim kurulu arkadaşlarım Gürkan Kesim, Kadir Uz ve Salih Yılmaz ile birlikte Selma Uğurlu’nun, hakkındaki davalar sonuçlanıncaya kadar açığa alınmasını talep ettik” dedi.
KARŞI ÇIKANLAR DA SORUMLU TUTULACAK
Genel sekreterin açığa alınmaması halinde doğacak zararlardan Selma Uğurlu’nun, onu görevden uzaklaştırmayan yönetim kurulu üyelerinin de sorumlu tutulacağını ifade eden Yılmaz, “Yönetim Kurulu’nda muhtemel değişiklikler olabilir. Bu durumda genel sekreterin odaya verdiği zararlara karşı tazminat talebinde bulunulursa, kendisinin görevden uzaklaştırılmasına karşı çıkan yönetim kurulu üyeleri de bundan sorumlu tutulacaktır” diye konuştu.
HAKKINDA 9 DAVA AÇILDI
Genel Sekreter Selma Uğurlu hakkında açılan davalarla ilgili bilgilendirmede bulunan Yılmaz, Uğurlu’nun kapasite, ekspertiz ve bilirkişi raporu talebinde bulunanlardan 902 bin TL fazla ücret tahsil ettiğini belirterek, “Sondaj yöntemi ile incelenen firmaların 20’sinin 2005-2008 dönemindeki munzam aidatlarına ilişkin matrah toplamlarının olması gerekenden 2 milyon 258 bin 729,48 TL az olduğunu ve 4 bin 471 üyesi bulunan odamızın tüm üyeleri dikkate alındığında ortaya çıkacak meblağın çok daha yüksek olacağı gördük. Bu nedenle kendisi her hesap dönemi için bir kez olmak üzere toplam 4 kez yargılanacak. 2006-2008 yılları arasında da 4 bin 545 faaliyet belgesi düzenlenmesine rağmen bunlardan bin 661’inin tahsil edilmediği ve 48 bin 837 TL’lik belge bedelinin oda veznesine yatırılmadığını tespit ettik. Bu nedenle de her bir dönem için bir kez olmak üzere toplam 4 kez yargılanacak” dedi.  
AYDA BİN 859 TL FAZLA MAAŞ ALDI
ÇTSO’nun 2006-2011 dönemi hesap ve işlemlerinin incelenmesi sonucu bakanlık müfettişleri tarafından düzenlenen teftiş raporunun 14 Mayıs 2012 tarihinde oda yönetimine ulaştığını belirten Yılmaz “Rapora göre Selma Uğurlu’nun aldığı izinlere ait bilgi ve belgelerin, mal beyanının, adli sicil belgesinin ve sağlık raporunun bulunmadığı anlaşıldı. Öğrenim belgesinin tasdiksiz olduğu görüldü. Uğurlu’nun aylıklarının hesaplanması sonucu özel hizmet tazminatının devlet memurlarına ödenen miktarın iki katını geçemeyeceği hükmüne rağmen beş katı olarak hesaplanması nedeniyle yanlış hesaplandığı tespit edildi. Selma Uğurlu’nun ek göstergesi, devlet memurlarına uygulanan en yüksek gösterge rakamı (Başbakanlık müsteşarı için 8 bin TL ) geçmemek üzere tespit edilmesi gerekirken 9 bin 500 TL olarak belirlenmiş. Hatalı hesaplama sonucu 2008 Kasım ayından bu yana ayda bin 859, 13 TL fazladan maaş almış” dedi. 
MEVZUATA AYKIRI ALINAN ÜCRETLER İADE EDİLECEK
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin tüm bu konular hakkında bilgi sahibi olduğunu söyleyen Rahmi Yılmaz, “Hesapların, İnceleme Komisyonu öncülüğü ve Meclis denetiminde oda personeli tarafından 2006-2011 dönemini kapsayacak şekilde çalışma yapılmasına karar verildi. Çalışma neticesinde hatalı, eksik tahakkuk ettirilen ya da hiç tahakkuk ettirilmediği belirlenen aidatların, ilgili üyelerden tahsil edilmesine karar verildi. Kendisinden fazla aidat alınan üyelere de, ödedikleri fazla tutarın yasal faizi ile birlikte geri ödenmesine karar verildi. Bu çalışmalardan Bakanlığın bilgilendirilmemesi halinde Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte meclis üyeleri de sorumlu tutulacak” dedi. Rahmi Yılmaz, “Raporda mevzuata aykırı olarak toplanan ve oda kayıtlarına geçirilen bu ücretlerin, ilgili oda üyelerine iade edilmesi gerektiği belirtildi” diye konuştu.    
Haber / Ahmet KARDEŞ
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10