Bakanlık’tan evden çalışmalar için taslak

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde işyeri yerine doğrudan evlerinde çalışan insanların sayısında hızla artış olacağı öngörülüyor. Bu nedenle uzaktan çalışma olar

Bölgede Gündem 1.08.2012 01:29:00 0
Bakanlık’tan evden çalışmalar için taslak

NORMAL SÖZLEŞME İMZALANACAK

"4857 Sayılı İş Kanunu İle Diğer bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağı" taşeron işçilik, kiralık işçilik ve uzaktan çalışma alanlarında bir dizi değişiklik getirecek. Taslak, sosyal taraflarla görüşüldükten sonra son şekli verilip Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Yeni düzenlemede uzaktan çalışmanın tanımı genişletilerek, "İşverenin belirlediği mal veya hizmeti üretmek amacıyla, işçinin işyeri ve işverenin denetimi dışında, iş edimini yerine getirdiği yazılı sözleşmeye dayalı iş ilişkisi" şekline dönüştürüldü. Mevcut yasada uzaktan çalışmalarda "kısmi süreli sözleşme" yapılması yer alıyor. Dolayısıyla taslak yasalaştığı takdirde evinden çalışanlar kısmi değil, normal sözleşmelere imza atacak.
İŞVEREN SORUMLU TUTULACAK
Taslak, evinden ya da dışarıdan çalıştırılan işçilerin iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda işverenlere ciddi sorumluluk yüklüyor. Buna göre işverenler, işçinin yürütmekte olduğu işle ilgili iş sağlığı ve güvenliği konusunda önlem almak zorunda olacak. Ayrıca çalışma şartları ile ilgili işçiyi bilgilendirecek. Dolayısıyla örneğin evinden çalışan bir işçinin evindeki tüpün, güvenlik önlemlerindeki yetersizlik nedeniyle patlaması ya da üretilen iş nedeniyle işçinin kanser ve benzeri hastalıklara yakalanması gibi durumlarda işveren sorumlu tutulabilecek.
RİSKLER HESAPLANACAK
İşyeri ya da işçinin çalıştığı evindeki iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili risk değerlendirmesi, 'işyerlerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin, işçilere, işyerine ve çevresine verebileceği zararların ve bunlara karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla yapılması gerekli çalışmalar’ olarak ifade ediliyor. İşverenler, riski bu tanıma göre değerlendirip önlemi alacaklar. İşverenler, bunun için üstlendikleri maliyeti hiçbir şekilde işçilere yükleyemeyecekler.
HAFTADA 20 SAAT
Mevcut düzenlemede hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılıyor. Dolayısıyla çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanıyor. Yeni düzenlemede ise işçilerin evlerinden çalıştıkları gün ve saatler işveren tarafından onaylanan günlük puantaj cetvellerine kaydedilecek. İşin emsal işçi tarafından yapılabileceği süreye ilişkin bir hesaplamanın sözleşmeye eklenmesi zorunlu olacak.
 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10