İhracat yüzde 5.5 düştü

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Temmuz ayı ihracat rakamlarını Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda açıkladı. Buna göre, Temmuz ayında t

Çerkezköy 2.08.2012 11:15:00 0
İhracat yüzde 5.5 düştü

Çerkezköy Haber- Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, Temmuz ayında toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,5 düşerek 10 milyar 849 milyon dolar oldu.
EN FAZLA İHRACATI OTOMOTİV SEKTÖRÜ GERÇEKLEŞTİRDİ
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran ayı ihracat rakamlarını dün saat 10.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda açıkladı. Buna göre, Temmuz ayında toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,50 düşerek 10 milyar 849 milyon dolara geriledi. Son 12 ay açısından değerlendirildiğinde ise toplam ihracat bir önceki 12 aylık döneme oranla yüzde 12,30 yükselerek, 142 milyar 680 milyon 785 bin dolara çıktı. Toplam ihracat 2012 Ocak-Temmuz döneminde 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,04 artışla, 85 milyar 221 milyon 804 bin dolara çıktı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yıl temmuz ayında en fazla ihracatı 1 milyar 465 milyon 96 bin dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi.
İLK SIRADA ALMANYA VAR
TİM verilerine göre, temmuz ayında ihracatta ilk üç sırayı geçen ay olduğu gibi Almanya, Irak ve İngiltere aldı. İhracat Almanya'ya 1 milyar 15 milyon 60 bin dolar, Irak'a 913 milyon 253 bin 94 dolar, İngiltere'ye 618 milyon 790 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen ay en fazla ihracatı 1 milyar 465 milyon 96 bin dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Türkiye ihracatından yüzde 13,50 pay alan otomotiv endüstrisinin geçen aydaki ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 22,33 oranında azaldı. Bu sektörü 1 milyar 413 milyon 890 bin dolarlık ihracat ile hazır giyim ve konfeksiyon izlerken, sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azaldı. Geçen ay çelik sektörü 1 milyar 260 milyon 18 bin dolarlık, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 1 milyar 300 milyon 135 bin dolarlık, elektrik elektronik ve makine bilişim sektörü 870 milyon 931 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
215 FİRMA ÜRETİM YAPMAKTA
Toplantıda konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, Çerkezköy’ün sanayileşme modellerinin ilk uygulama alanlarından biri olduğunu belirterek “İlçenin İstanbul’a yakınlığı, demir yolu, hava yolu, deniz yolu ve karayolu gibi geniş ulaşım noktaları ile İstanbul sanayisinin gelişme alanı olma özelliği ilgi odağı olmasının nedenlerinden biridir. Bölgemizde bulunan organize sanayi bölgesi 1234 hektar alanı ile Türkiye’nin büyük ve köklü organize sanayi bölgelerinden biridir. Doluluk oranı yüzde 85’dir. Bu parsellerde 215 firma üretim yapmakta 33 firma ise üretime geçme aşamasındadır. Bu firmalarımızın içinde 30 tanesi yabancı yatırı
mcılara aittir” dedi.
5 KITAYA İHRACAT YAPIYORUZ
Belde belediyelere bağlı sanayi bölgelerinden de bahseden Tever, “Veliköy ıslah organize sanayi bölgemiz 450 hektar büyüklüğünde olup 80 firmamız üretim yapmaktadır. Karaağaç sanayi bölgesi 660 hektar büyüklüğünde olup 19 firma üretim yapmaktadır. Veliköy beldemize bağlı olan bir başka bölgemiz olan Yalı Boyu, 35 hektar büyüklüğünde olup bu bölgede 19 firmamız üretim yapmaktadır. Bölgemizden 5 kıtaya ihracat yapılmaktadır. İstanbul Sanayi Odası’nın her sene açıkladığı Türkiye’nin ilk 500 ve ikinci 500 sıralamasında 2011 senesine ait ilk 500’de 23 firma, ikinci 500’de 20 firmamız yer almaktadır. İhracatçılar meclisinin her sene açıkladığı 1000 ihracatçı firmalar içerisinde 2010’da 24 firmamız yer alırken, 2011 senesine ait ilk 1000 ihracatçı firma içinde 29 firmamız yer almaktadır” diye konuştu.
HAYIRLI OLSUN
Bölge nüfusunun 200 bin civarında olduğunu belirten Başkan Tever, “Çalışan sayımız 70 bin civarında. İşlem hacmimiz ise 20 milyar dolar civarındadır. Türkiye’nin tükettiği enerjinin yüzde 1’i doğalgazın ise yüzde 2’si bölgemiz tarafından tüketilmektedir. İlimizde çalışan sigortalı kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde 32.08’dir. Çerkezköy’ün 2023 vizyonunda nüfusunun 500 bin civarında çalışan sayısının 180 bin civarında ihracatımızın da 10 milyar dolar civarında olması tahmin edilmektedir” dedi ve Temmuz ayı ihracat rakamlarının Türkiye’ye hayırlı olmasını temenni etti.
YÜREKTEN İNANIYORUZ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Türkiye ekonomisinin büyümede iyi bir performans sergileyeceğine inandıklarını belirterek, “Türkiye ekonomisinin yüzde 4?lük büyüme rakamını aşacağını düşünüyoruz” dedi. Türkiye ekonomisinin büyümeye, üretmeye, yeni istihdam sahaları açmaya devam ettiğini söyleyen Büyükekşi, “Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 3,2 büyüdü. Küresel ekonomideki durgunluk ortamına rağmen bu rakamın yakalanmasını çok önemli. 55 bin dinamik ihracatçı olarak buna yürekten inanıyoruz” dedi.
REKABETİ DESTEKLİYORUZ
Gelişmiş ekonomilerin kriz yaşadığı bir ortamda Türkiye ekonomisinin oldukça başarılı bir tablo çizdiğini dile getiren Büyükekşi, “Türkiye 2010 yılında en fazla doğrudan yabancı sermaye çeken ülkeler arasında 29. sıradaydı. 2011 yılında 6 basamak birden yükseldi. Bankacılık sektörüne olan ilgiyi olumlu buluyoruz. Bankacılık sistemine yeni giren oyuncuların sektördeki rekabeti daha da arttıracağına inanıyoruz. Bu rekabetten en fazla faydayı, Türk sanayicisi, ihracatçısı ve Türk tüketicisi görecektir. Rekabeti her zaman destekliyoruz” dedi.
 
TÜRK LİRASI’NIN AŞIRI DEĞERLENMESİ ÖNLENMELİ
Mayıs ayında kaydedilen yüksek sanayi üretimine rağmen, yılın üçüncü çeyreğinde de bu eğilimin devam edeceğini düşündüklerini belirten Büyükekşi, “Böyle bir ortamda Türk Lirası’nın yeniden değerlenme sürecine girmesi, zor bir dönemde rekabet gücümüzü yeniden erozyona uğratabilir. Bu nedenle Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesinin önlenmesine yönelik adımları bir an önce atmasını bekliyoruz” dedi. 2012 yılında yüzde 4,5-5 aralığında beklenen büyümenin, yaklaşık 2,5-3 puanının ihracattan geleceğini kaydeden Büyükekşi, “İhracatın büyümeye katkısını sürdürebilmesi için, Türk Lirası’nın değeri büyük bir önem arz ediyor. Küresel ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak dünya genelinde faizlerde ve getirilerde yeni bir düşüş yaşanıyor. Bu süreçte Türkiye’de faizlerin göreli olarak yüksek kalması nedeniyle, dünya ile getiri farkları açılıyor. Türkiye’deki yüksek faiz Türkiye’yi bir çekim merkezi yapıyor. Buna bağlı olarak da son dönemde, aylık cari açıktan daha fazla sermaye girişi yaşanıyor. 2011 yılı Temmuz ayından itibaren sermaye girişinin hızlanması ile birlikte Türk Lirası da değerlenmeye başladı. Ancak buna rağmen Merkez Bankası, Türk Lirası’nın yılbaşından bu yana sepet kurda yüzde 10 değerlenmesine kayıtsız kaldı. Oysa ekonomi olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Keza, dünya ekonomisi ve ticaretindeki yavaşlama sürüyor” dedi.
MERKEZ BANKASINI PROAKTİF DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ
2012 yılbaşından itibaren Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesi nedeniyle karlılık düzeyinin düşmeye başladığını ve 2010 Kasım – 2012 Temmuz tarihleri arasında sepet kurun yüzde 18 arttığını bildiren Büyükekşi, “Yani kur artışı, üretim maliyetlerindeki artışı ancak karşılayabildi, rekabetçiliğe ilave bir katkı yapmadı” dedi. Sepet kurun değerinin 2 liranın altına gerilemesinin, bundan sonra karlılığın azalması bir yana, müşteri ve pazar kayıplarına da neden olacağını aktaran Büyükekşi, Merkez Bankası’nın, enflasyonla mücadele için tekrar döviz kurlarını baskı altında tutma yoluna gidebileceğini dile getirdi. Büyükekşi, “Merkez Bankası’nın sıkılaştırma programı çerçevesinde, kredi büyümesini yüzde 14 ile sınırlamasını ihracata dayalı büyüme hedefi ile uyumlu bulmuyoruz. Son dönemde Merkez Bankası’nın aşırı ihtiyatlı davrandığını görüyor ve Merkez Bankası’nı proaktif davranmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
AVRUPA’DA CİDDİ BİR KRİZ VAR
Avrupa’da ciddi bir kriz olduğunu söyleyen Büyükekşi, Türkiye’nin, Avrupa’daki ekonomik zayıflamanın bir kaç yıl daha devam edeceği varsayımına göre yeniden pozisyon alması gerektiğini ifade etti. ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 1,5 ile kriz sonrası en düşük büyüme hızını gördüğünü, Çin ekonomisindeki büyümenin ise 8 çeyrektir düştüğünü anımsatan Büyükekşi, bütün ülke ekonomilerinde geleceğe yönelik bir karamsarlığın hakim olduğunu dile getirdi. Bu yılın ilk altı ayında ihracatın Çin’de yüzde 9,2, Meksika’da yüzde 7,7, Japonya’da yüzde 4,3, geçen yılın ihracat artış rekortmeni Hindistan’da yüzde 1,7, Güney Kore’de yüzde 0,6 artarken, Brezilya ve Çek Cumhuriyeti’nin ihracatının aynı kaldığını söyleyen Büyükekşi, Türkiye’nin ise ilk altı aylık ihracat artışının yüzde 13,4 olduğunu kaydetti.
AB’YE İHRACATIMIZ YÜZDE 21 GERİLEDİ
Temmuz ayında İtalya’ya olan ihracatın yüzde 35, Fransa’ya yüzde 21, Almanya’ya yüzde 20, İngiltere’ye ise yüzde 16 oranında düşüş gösterdiğini belirten Büyükekşi, “AB ülkelerine ihracatımız Temmuz ayında yüzde 21 geriledi. İlk 7 aydaki gerileme ise yüzde 10 oldu. Biz AB’deki gerilemeye rağmen yeni pazarlarla bu düşüşü telafi ediyoruz. Bölgesel olarak baktığımızda Temmuz ayında Kuzey Amerika’ya ihracatımız yüzde 24, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ihracatımız yüzde 17, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 9 artış gösterdi. Tabloya ülkeler bazında baktığımızda ise, Temmuz ayında en fazla ihracat artışı yüzde 156 ile Libya’ya yapıldı. Suriye’ye ihracatımız yüzde 83, Kenya’ya yüzde 56, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 33, Mısır’a yüzde 13 geriledi” dedi.
REKOR KIRACAĞIZ
Son dönemde Avrupa Birliği’nin, Serbest Ticaret Anlaşmalarına ayrı bir önem vermeye başladığının anımsatan Büyükekşi, avronun önümüzdeki dönemde düşüşüne devam etmesiyle birlikte, tüm Avrupa’nın ihracatta Türkiye’nin önemli rakibi haline geleceğini ifade etti. Suriye’de tanık olunan insanlık dramının yürekleri sızlattığını söyleyen Büyükekşi, “Burada akan kanın bir an evvel durmasını diliyoruz. Bu gerilim ve çatışmalar Suriye’nin yanında buradan 11 ülkeye yapılan ihracatı da sıkıntıya sokuyor” dedi. Toplantıda daha sonra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın gönderdiği mesaj okundu. Çağlayan, mesajında ihracatın önündeki engellerin kalkması için bu yola baş koydukları belirterek, “Türkiye’nin geleceği daha fazla yatırım ve daha fazla ihracattan geçiyor. İhracatımızı 150 milyar dolara çıkaracağız ve rekor kıracağız” dedi.
ÖDÜLLER VERİLDİ
 
 
Programın sonunda en fazla ihracat yapan Eda Dış Ticaret Tekstil Paz. A.Ş., Eksun Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş., Intersource Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi ve Ticaret A.Ş., Vatan Kablo Metal Endüstri ve Ticaret A.Ş. ve Ego Elektrikli Aletler Sanayi A.Ş. firmaları ile Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay’a plaket verildi. Toplantının ardından TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, ulusal kanallarla röportaj yaptı. Programa Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, AK Parti Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut, Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy, TİM Yönetim Kurulu üyeleri, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mehmet Özdoğan, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, ÇTSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri, Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanı Abdulkayyum Karayel, Çerkezköy Vergi Dairesi Müdürü Hacı Şimşek, kamu kurumu temsilcileri ve çok sayıda iş adamı katıldı.
Haber / Ahmet KARDEŞ   

0282 726 91 91
0282 747 65 10