Depremde hayatını kaybedenler anıldı

Şarköy Mürefte beldesinde 9 Ağustos 1912 tarihinde meydana gelen 7.4 şiddetindeki depremde hayatını kaybeden 2 bin 850 kişi için, önceki gün İstanbul Üniversitesi'nden gelen bilim heyeti tarafından anma etkinliÄ?

Şarköy 10.08.2012 21:48:00 0
Depremde hayatını kaybedenler anıldı

Çerkezköy Haber - Etkinlik çerçevesinde bölgede inceleme yapıldı. Şarköy, Mürefte'de meydana gelen depremde 2 bin 850 kişinin ölürken 50 bin insan zarar görmüş ve 28 bin bina yıkılmıştı.

YOĞUN KATILIM OLDU
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tanyolaç, Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Simav Bargu, Mühendislik Bilimleri Bölüm Başkanı ve İstanbul Jeofizik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel, Mühendisleri Grubu Yerbilimleri Komisyon Başkanı Jeofizik Mühendisi Şehmus Yıldırım ve öğretim üyeleri, öğrencilerin de bulunduğu 50 kişilik bilimsel heyet, Şarköy'e bağlı Gaziköy'de, Şarköy Kaymakamı Zekeriya Güney, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok ve köy halkı ile önceki gün bir araya gelerek, 100 yıl önce meydana gelen depremde hayatını yitirenler için anma etkinliği düzenledi.
TRAKYA’NIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ZARAR GÖRDÜ
Etkinlikte Mühendisler Grubu adına konuşan Jeofizik Mühendisi Şehmus Yıldırım “100 yıl önce Şarköy’de 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara Denizi'nin batısındaki kuzey Anadolu fay hattının bir bölümü kırılırken birçok insan hayatını kaybetti. Trakya bölgesinde yapıların büyük çoğunluğunun zarar gördü.” dedi. Yıldırım, Van depreminden sonra yaşanılan acı tecrübeler ışığında, 16 Mayıs’ta Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu önemsediklerini belirterek “Yasa tasarısı üzerine bizim ve diğer meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının eleştiri, endişe ve çekinceleri var. Bakanlık bu kurumlarla istişare etmesinde büyük fayda var” şeklinde konuştu.
HER ZEMİNE BİNA YAPILMAZ
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tanyolaç da, bölgenin deprem açısından önemli bir yer olduğunu belirterek “Milattan Önce 300'lü yıllarından 1912 yılına kadar tespit edilen 94 ağır deprem yaşanmış. Yapılan binaların zemine uygun yapılması lazım. Buna pek uyulmuyor. Her türlü zemine bina yapılır lafını doğru bulmuyorum. Zorunlu olmadıkça çürük zemine bina yapılmamalıdır" dedi.
2 BİN 850 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İstanbul Jeofizik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel ise Şarköy, Mürefte'de meydana gelen depremde 2 bin 850 kişinin öldüğünü, 50 bin insanın zarar gördüğünü, 28 bin bina yıkıldığını anımsatarak “Günümüzde vatandaşların bina almadan önce mutlaka yapı standartlarını sorması gerekiyor. Yapılan binaların bir garanti belgesi olması lazım. Ben Japonya'da çalıştığım bir dönemde deprem meydana geldi. Ben Kelime-i Şehadet getirdim, beni gören Japonlar gülüyordu. İnşallah biz de Japonlar gibi depreme güleceğimiz günlerimiz olur" dedi.
30 YIL ÖNCE DENİZİN İÇİNDEYDİ
1989 yılından bu yana deprem bölgesinde çalıştığını söyleyen Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Simav Bargu, Gölcük depreminden sonra, Gaziköy Fayı olarak geçen fayın adının, batıya Ganos Fayı olarak lanse edildiğini belirterek “Gaziköy Fayı dünya çapında bir faydır. Burası hem arkeolojik hem de deprem açısından önemli bir köy. Mümkünse bu köyü faydan uzak bir yere taşımak lazım. Bu bölge 20-30 bin yıl önce denizin içindeydi” dedi. Kaymakam ve Belediye Başkanının yaptığı konuşmaların ardından, heyet bölgede inceleme ve araştırma yaptı.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10