Sağlıkta şiddete sert önlem

Sağlık Bakanlığı tarafından, var oluş sebebi sağlığın korunup geliştirilmesi olan, yaşam hakkının kutsallığını savunan, zaman ve mesai kavramı gözetmeksizin hizmet veren sağlık çalÄ?

Çerkezköy 15.08.2012 21:41:00 0
Sağlıkta şiddete sert önlem

Çerkezköy Haber - Hastanelerde alt yapıları oluşturularak aktif hale getirilen Çalışan Hakları ve Güvenliği birimi ile doktorlara uygulanan şiddet olayları kişiselleşmeden kanunlarla çözüme ulaştırılacak.

HİZMET DOKTORUN AYAĞINA GELDİ
Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı tehdit, sözlü taciz veya saldırı durumlarına bir son vermek için Sağlık Bakanlığı, hastanelerde ‘Çalışan Hakları ve Güvenliği’ birimlerini oluşturdu. Sağlık çalışanlarının zor zamanlarda bile hastaları için yapabileceklerinin en iyisini yapmaya çalıştıklarını ifade eden Özel Çerkezköy Hastanesi Müdürü Alper Atasoy, “Aktif bir şekilde çalışmaya başlayan bu birim ile artık sağlık personelimize uygulanan şiddet olaylarına göz yumulmayacak. Bu birimin aktif olmadığı dönemlerde şiddete ya da hakarete maruz kalan doktor, işini bırakıp karakola gitmek, ifade vermek zorundaydı. Yani dava kişiselleşiyordu ve sağlık çalışanın zamanını yiyordu. Bu kapsamda çok büyük bir olay olmadıkça şiddete maruz kalan doktor da herhangi bir işlem yapmıyordu. Artık hizmet doktorun ayağına geldi. Olaylara hastanede olay anında müdahale edilerek yasal işlem başlatılacak.” dedi.
 
DAİMA BAŞIMIZIN TACISINIZ
Hastalarına verilen hizmeti önemsediklerini dile getiren Atasoy, “Biz hastalarımıza en iyi hizmeti en doğru şekilde vermeye çalışıyoruz. Eğer hizmetimiz aksıyorsa hastalarımız şiddete başvurmak yerine Hasta Hakları Birimi’ne başvurup şikayetlerini beyan edebilirler. Biz de eksiklerimizi tekrarlamamak için gerekli önlemleri alırız. Hastalarımız ve yakınları her zaman başımızın tacı olacaklar. Fakat canını dişine takarak çalışan personelimize karşı anlayışlı ve saygılı olunmalıdır.” şeklinde konuştu.
 
ÖNLEMLER KURUMSALLAŞTI
Çalışan Hakları ve Güvenliği birimi oluşturulmadan önce de hastanelerinin bünyesinde bu kuruma benzer çalışmalarının mevcut olduğunu söyleyen Özel Çerkezköy Hastanesi Başhemşiresi ve Kalite Yönetim Direktörü Gülcan Özdemir, “Bu birim ile şiddet olaylarına karşı aldığımız önlemler kurumsallaştı. Çalışan Hakları ve Güvenliği birimi olarak ayda bir kere toplanarak çalışanlarımızın güvenliği, hakları, sorumlulukları, eksiklikleri ve tüm bu durumlar karşısında alınacak önlemler hakkında fikir alışverişi yapıyoruz. Çalışan Güvenliği Birimi’nde Başhekim Yardımcısı, Kalite Yönetim Direktörü, Psikolog yer alıyor. Bu birimin altında faaliyet gösteren Çalışan Güvenliği Komitesi’nde ise Başhekim Yardımcısı, Hastane Müdürü, Başhemşire, Kalite Yönetim Direktörü, Enfeksiyon Kontrol Hekimi, Psikolog, Laboratuar Sorumlusu ve güvenlik personeli yer alıyor.” dedi.
 
 

Haber / Pınar KORKMAZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10