Balık sezonu açıldı

Tekirdağ Valiliği tarafından Balık Sezonunun açılması ve av yasakları ile ilgili açıklama yapıldı.

Tekirdağ 6.09.2012 19:56:00 0
Balık sezonu açıldı

 Çerkezköy Haber - 2012-2013 yılı balık avcılığı sezonunun 1 Eylül tarihi itibariyle açıldığı belirtilen açıklamada, “Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzce Su ürünleri kaynaklarımızdan ekonomik olarak yararlanmak, üretimi ve su ürünlerinin ihracatını arttırmak üzere, deniz ve iç sularımızdaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması, ekonomik türlerin geliştirilmesi ve su ürünleri kalkınma plan hedeflerine ulaşılmasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar neticesinde 01/09/2012-31/08/2016 tarihleri arasındaki dönemleri kapsayan 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ (No: 2012/65) ve 3/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ (No: 2012/66) 18.08.2012 tarih ve 28388 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır” denildi.

 

AVLANMANIN YASAK OLDUĞU YERLER

3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ kapsamında Bütün sularda; deniz alası, kancalı ahtapot, büyük camgöz (kum) köpek balığı, misk ahtapotu, kırmızı mercan, siyah mercan, güneşlenen köpek balığı, kırmızı yıldız, minare, şeytan minaresi, mersin balıkları, deniz kulağı, triton, deniz kaplumbağaları, pina, mühreler, maya, fok, ot sazanı, deniz atı, deniz çayırları, ticari deniz süngerleri, gümüş sazanı, yunus, yağlı balık ve beni balıklarının avlanmalarının ve toplanmalarının yasal olduğu vurgulanarak “Tekirdağ İli, Altınova açıklarında; belediye kanalizasyon sisteminin bulunduğu alanda, Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisinde; Botaş Doğalgaz Terminali işletme sahası, Trakya Unı-Mar doğalgaz çevrim santralleri ve Bütangaz A.Ş.’ye ait deniz dibi boru hatları ile şamandıra sistemlerinin bulunduğu alanda su ürünleri avcılığı yasaktır” ifadelerine yer verildi.
 

ÖLÇÜM BELGESİ ALIMI ZORUNLU 
Gırgır ağı kullanan balıkçı gemileri için Bakanlık il veya ilçe müdürlüklerinden ağlarının derinliğini gösterir, bir yıl geçerli ölçüm belgesinin alınmasının zorunluluğu olduğu ifade edilerek “Ağ derinliği 164 metreden (90 kulaç) daha fazla olan gırgır ağlarının kullanımı yasaktır. Ancak ton balığı türlerinin [orkinos, yazılı orkinos, gobene (tombik), uzun kanat orkinos (tulina)] avcılığında kullanılan gırgır ağları bu kapsam dışındadır. Karasularımızda; gırgır ağları ile kıyıdan itibaren 24 metre derinlikten sığ sularda avcılık yapılması yasaktır. Fanyalı ve fanyasız, alttan büzülmeyen, mapa ve tel bulunmayan alamana (voli) ağları ile dönem boyu avcılık yapılması serbesttir. Ancak 22 metreden (12 kulaç) daha fazla derinliğe sahip alamana (voli) ağları ile gırgır avcılığının yasak olduğu dönemde, avcılık yapılması yasaktır. Bütün karasularımızda, ığrıp, trata, tarlakoz, manyat ve benzeri kıyı sürütme ağları ile su ürünleri avcılığı ve bu ağlar ile ağları kullanmaya yarayacak donanımların balıkçı gemilerinde bulundurulması yasaktır. Fanyalı ağlarda ağ göz açıklığı 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren 36 mm ve üzeri olarak uygulanacaktır. Denize bırakılan uzatma ağlarının gündüz flâma (şamandıra), gece ise ışıklı şamandıra ile işaretlendirilmesi zorunludur. Çevirme ağları kullanılarak belirli bir alanı kapatmak sureti ile bu ağlara dalarak ve elle çekerek kıyıda dar bir saha içerisine toplamak suretiyle (elleme veya eleme adı verilen yöntemle) su ürünleri avcılığı, Marmara denizi’nde dönem boyunca beyaz kum midyesi ile kara ve kıllı midye istihsali, Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı, zehirleyici, aşındırıcı kimyasal maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu v.b ile su ürünleri avcılığı yapılması, bu maddelerin gemilerde ve av mahallerinde bulundurulması, Tırıvırı-paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, istihsal yerleri civarında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması, Marmara denizinde su ürünleri avcılığında frekans çıkışı 20 Khz (dahil) ve daha aşağı olan sonarların kullanılması, taşıdıkları toksin nedeni ile insan tüketiminde sakınca bulunan Balon balıklarının (Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus ) ve pervane/ay balığının (Mola mola) karaya çıkarılması ve satılması, limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde su ürünleri avcılığı yasaktır” denildi.

 

SU ALTINDA TCARİ AMAÇLA AVCILIK YASAK

Tüp, nargile, maske, zıpkın ile dalış yapılarak, şnorkel ve sualtı tüfekleri kullanılarak su altında ticari amaçla balık avcılığının da yasak olduğunu vurgulanan açıklamada “Dalma yöntemi ile balık dışındaki su ürünleri istihsali yapacak olanların, 2/9/1997 tarihli ve 23098 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Profesyonel Sualtı Adamları Yönetmeliği kapsamında alınmış olan dalış belgesine sahip olmaları zorunludur. Su ürünleri üretiminin ülke çapında kontrolünün sağlanabilmesi için; bunlara ait damızlık, yumurta, larva, yavru ve anaçlarla sulardaki bitkilerin satışı, nakli, istihsal yerlerinde avlanması, toplanması ve her türlü tesislerde kullanılması, sulara bırakılması Bakanlığın iznine bağlıdır. Tüm iç sulardaki ticari avcılığa açık göl ve göletlerde, gırgır ve her türlü trol ağlarının kullanılması, 1 Eylül 2011 tarihinden itibaren Monofilament (tek kat) misina ağlarının kullanılması yasaklanmıştı,1 Eylül 2012 tarihinden itibaren ise Multimonoflament (çok katlı) misina ağlarının kullanılması yasaklanmıştır” denildi. Açıklamada, yeni sezonun balıkçılara ve halka bol ve bereketli olmasını temennisinde bulunulurken, 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’de yer alan kurallara uygun avcılık yapılması istendi.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10