KENTSEL dönüşüm mü RANTSAL dönüşüm mü?

Kapaklı’da son dönemde tartışılan Kentsel Dönüşümle ilgili vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Çerkezköy 10.09.2012 01:20:00 0
KENTSEL dönüşüm mü RANTSAL dönüşüm mü?
VATANDAŞLAR KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN BİR ARAYA GELDİ
Dün saat 13.00’da Kapaklı Düğün Salonu’nda düzenlenen toplantıya CHP’li Meclis Üyesi Nedim Yılnacı, AK Partili Meclis Üyeleri Salih Bezgin, Ruhi Özden, AK Parti Kapaklı Belde Başkanı Ali Osman Orhan, CHP Kapaklı Belde Başkanı Kenan Seçkin, İl Genel Meclisi Başkan Vekili Sami İkizler, DP Belde başkanı iken partisinden istifa ederek AK Parti’ye geçen Nizamettin Çoban, Tekirdağ Barosu Avukatlarından Engin Özden ve vatandaşlar katıldı.
 

TÜRKİYE’DE RANTSAL DÖNÜŞÜME DÖNÜŞTÜ

Toplantıda konuşan Avukat Engin Özden, yaklaşık bir buçuk yıl önce bir karar alındığını ve halkın bu karardan uygulamaya konulduğunda haberdar olduğunu ifade etti. Türkiye’de kentsel dönüşüm adı altında bir kanun çıkarıldığını ifade eden Özden “Bu kanun kötü binaların, riskli bölgelerin yıkılması için çıkarıldı. Ama Türkiye’de bu uygulama çoğu yerlerde rantsal dönüşüme geçti. Bizim düşüncemiz, bu karar alınırken bölge halkı da söz sahibi olmalı” dedi. Ak Parti Kapaklı Belde Başkanı Ali Osman Orhan da Özden’in siyaset yaptığını savunarak “Siz burada birleşmiş olan AK Parti ve CHP’yi ayırmaya, parçalamaya çalışıyorsunuz” dedi.
 
 

İHALE TESPİTİ YAPTIRABİLİRSİNİZ

Dönüşümlerde rant odaklı değil, çevre odaklı bir politika izlenmesi gerektiğini belirten Özden “Bir buçuk sene önce meclis kentsel dönüşüm gerekiyorsa, imar revizyonları ile düzeltilemiyorsa kentsel dönüşüm yapılsın diye bir karar almış. Bu iyi niyetli karar Kapaklı’nın lehine olabileceği düşüncesi ile oy birliği ile alınmış” diye konuştu. Bunun üzerine belediye Fen İşleri Müdürlüğü tarafından ihale yapıldığını ve 4 milyon 447 bin TL ile bir firmaya ihale edildiğini ifade eden Özden “Bu yapılanların şaibeli olup olmadığının belirlenmesi için mahkemeye başvurup ihalenin tespitini yaptırabilirsiniz. Rakam buna yakınsa problem yok. Ama çok üstlerde bir rakam söz konusu ise gereken yapılır” dedi.
 

TEPPİKİNİZİ VE BASKINIZI GÖSTERİN

Meclisin, kentsel dönüşüm içinde kalan yerlerin tespit edilmesini istediğini belirten Avukat Engin Özden “Top mecliste. Meclis bir karar verecek. Sizler baskı grubusunuz. Kanunlar çerçevesinde her türlü tepkinizi, baskınızı gösterebilirsiniz. Geleceğiniz hangi yönde daha iyi olacaksa o kararı vermeniz, fikirlerinizi söylemeniz lazım. Kendi aranızda bir anlaşmaya varmalısınız. Belediye meclisi ile diyalog kurup olumlu ve olumsuz taraflarını tartışın” dedi.
 
 

KAPAKLI’DA KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ YOK

AK Partili Meclis Üyesi Ruhi Özden de Kapaklı’nın şu anda kentsel dönüşüme ihtiyacını olmadığını belirtirken, AK Partili bir diğer meclis üyesi Salih Bezgin de meclis üyeleri tarafından yaklaşık bir buçuk yıl önce alınan kararla ilgili vatandaşları bilgilendirerek “Biz kentsel dönüşüme evet demedik, imarla ilgili sıkıntıların çözülmesi için evet dedik. Revizyon ile gerekli düzenlemeler yapılsın, kent içinde köhneleşmiş yerlerde imar planı ile çözüm bulunamaması durumunda kentsel dönüşüm yapılsın dedik. Bizim kabul ettiğimiz imar planı ve imar uygulamalarıydı” diye konuştu.
 

İHALENİN BİR AYAĞI EKSİK

Kapaklı Atatürk Mahallesi Muhtarı Bilal Tokuç da alınan kararlardan haberlerinin olmadığını ifade ederek “Bize neden haber verilmedi” sorusunu sordu. Bir buçuk yıl önce meclise kentsel dönüşümle ilgili bir maddenin gelmediğini ifade eden AK Partili Meclis Üyesi Ruhi Özden, kentsel dönüşüm sürecinin iki aylık bir süreç olduğunu belirtirken, CHP’li Meclis Üyesi Nedim Yılancı, “Biz belediye başkanına kentsel dönüşüm yetkisi vermedik. Bizim aldığımız karar başkana ihale yetkisi vermiyor, yerlerin tespiti için yetki veriyor. Ama o, ihale sürecini başlattı. Şimdi başkan apar topar karar almaya çalışıyor. Şuanda ihalenin bir ayağı eksik. Başkan İrfan Mandalı o ayağı tamamlama çabası içerisinde” diye konuştu.
 

VATANDAŞ MAĞDUR OLACAK

Türkiye’de kentsel dönüşümün faydalı olacağı düşüncesinde olduğunu ifade eden Yılancı “Gerekli yerlerde faydalı olur. Ama Kapaklı’da vatandaşlar mağdur olacak. Bizde ömrü tükenmiş bina yok. Sıkıntılar revizyon imar planı ile çözülebilir. Burada kaç hektar alanın bu uygulamaya tabi tutulacağı da belli değil” ifadelerini kullandı.
 
 

İHALEYİ USULSÜZ YAPMIŞ

2009 yerel seçimlerinde AK Parti’den Kapaklı Belediye Başkan Adayı Akın Yılmaz da Kapaklı’da kentsel dönüşüme ihtiyaç olmadığını savunarak “Mecliste alınan karar kentsel dönüşümle ilgili karar değil, imar planı ile düzeltilemeyen yerlerde kentsel dönüşüm yapılabileceği yönünde bir karar. Kapaklı’da yerleşim 2004 yılından itibaren başladı. 2004’te yapılan binaların neyine kentsel dönüşüm yapacaksınız? Hiç kimsenin Kapaklı’da tüyü bitmemiş yetimin hakkını birilerine peşkeş çekmeye hakkı yok. Bu karar meclisten geçse bile valilikten geri döner. İrfan Mandalı kendisini kurtarma çabası içerisinde. Çünkü ihaleyi usulsüz yapmış. Kapaklı’da kentsel dönüşüme ihtiyaç yok. Şu anda belediyelerin imarla ilgili aldıkları kararları valilik durduruyor. Bu da meclisten geçerse Büyükşehir yasa tasarısı çıkana kadar durdurulacaktır” diye konuştu. Yer belirlenmeden ihaleye çıkılamayacağını vurgulayan Yılmaz “İhaleyi alan firma nerede çalışma yapıyor?” dedi. Toplantıda yeniden söz alan AK Partili Meclis Üyesi Ruhi Özden, bir önceki mecliste bu gündem maddesinin 9’a 6 oyla reddedildiğini ifade ederek, Başkan İrfan Mandalı’nın kanuni hakkını kullanıp bu gündem maddesini yeniden meclise getirdiğini söyledi.
 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10