Atlas Sirki’nden Cambazhane Şenliği

Kapaklı Belediyesi kültür etkinlikleri kapsamında beldeye gelecek olan Uluslararası Atlas Sirki, Eski Belediye binası arkasına kurulacak olan dev sirk çadırında 13-14-15-16 Eylül tarihlerinde ve 18.30, 19.30, 20.30 saatler

Çerkezköy 13.09.2012 06:33:00 0
Atlas Sirki’nden Cambazhane Şenliği

BUGÜN KAPAKLI’YA GELİYOR

İp cambazlığı, sihirbazlık, parende bazlık, ateşbazlık gibi “Somut Olmayan Kültürel Miras'' kapsamındaki seyirlik sanatların canlandırıldığı geleneksel sirk gösterisi, ile ilgili açıklama yapan Projenin sanat yönetmeni ve Atlas Gösteri Topluluğunun kurucusu Servet Yalçın “Eski Türk şenliklerinden ve Anadolu uygarlıklarından geleneksel gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. Bu seyirlik sanatlarımızın en önemlilerinden ip cambazlığı, ateşbazlık, parende bazlık, sihirbazlık, madrabazlık ve maskarabazlık gibi bugün unutulmuş olan bu kültürel mirasımız, cambazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu’yu gezerek yaptıkları gösterileriyle yakın zamana kadar yaşamış ve ilerleyen yıllarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır” dedi.
 

KÜLTÜREL KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYOR

Türkiye’nin ilk sirkinin de kurucusu olduğunu söyleyen Tiyatro Sanatçısı Servet Yalçın “Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip cambazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, değişen eğlence anlayışı içinde yok olmaya yüz tutan sanatlarını 1970’li yıllardan itibaren sonlandırmak ve cambazhanelerini birer birer kapatmak zorunda kalmışlardır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan “Cambazhane Şenliği - Seyirlik Sanatları Gösterisi” modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir” dedi.
 
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10