Daha iyi eğitim için ne yapılmalı?

Çerkezköy 3 Nolu Eğitim Bölgesi Danışma Kurulu Toplantısı dün saat 14.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi’nde gerçekleştirildi.

Çerkezköy 13.09.2012 06:33:00 0
Daha iyi eğitim için ne yapılmalı?
TOPLANTIYA TÜRK BAŞKANLIK ETTİ
 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi Müdürü Mustafa Türk başkanlığında gerçekleşen toplantı, danışma kurulu ve çalışma alanları hakkında üyelerin bilgilendirilmesinin ardından örgün ve yaygın eğitimin bölgenin istek ve ihtiyaçlarına istihdam durumuna ve özelliklerine göre ilgili kurumlarla iş birliği yaparak yönlendirilmesi planlanması ve yürütülmesi konusu görüşüldü.

 

3 TOPLANTI YAPILACAK

Yeni eğitim-öğretim yılına heyecan ve şevk ile başladıklarını belirten Mustafa Türk, “1. dönem başı, 2. dönem başı ve yılsonu olmak üzere 3 toplantı düzenleyeceğiz. Hep birlikte Çerkezköy’de eğitim-öğretimin daha düzgün yürümesi için neler yapılabileceğine dair fikir alışverişinde bulunacak ve çözüm yolları üreteceğiz” dedi.
 

YER İSTEDİ

Toplantıda, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nin derslik ve atölye ihtiyacının olduğunu belirten HEM Müdürü Şenol Sinan Ekinci, “Bazı kurslarımızı yoğun talebe rağmen yeterli derslik ve atölyemiz olmaması nedeni ile açamadık” dedi ve bölgedeki diğer kurum ve kuruluşların kullanmadıkları birimleri Halk Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis etmelerini istedi.   
 

800 OKUMA-YAZMA BİLMEYEN VATANDAŞ VAR

İlçe merkezinde akşam kurslarının düzenlenebilmesi amacı ile bir okulun da düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Ekinci, “TÜİK verilerine göre ilçemizde 800’e yakın okuma-yazma bilmeyen vatandaş var. Bu vatandaşların tespiti ve merkezimize yönlendirilmesi konusunda destek istiyoruz. Bunun yanında sanayi kuruluşlarından istihdama yönelik kurs talebinde bulunmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 

ORTAK BİR ZEMİN OLUŞTURULMALI

Eğitimcilerin tek görevinin öğrencileri akademik bilgilerle donatmak değil, aynı zamanda onları sosyal hayata da hazırlamak olduğunu kaydeden Ekinci, “Sosyal aktivitelere yönelik kurslarımızla gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı hedefliyoruz” dedi. Açık lise kursları hakkında da bilgi veren Ş. Sinan Ekinci, “Kurs açabilmemiz için yeterli sayıda talep olması gerekiyor. Kursiyerlerin kimi derslerin akşam, kimi gündüz, kimi hafta sonu, kimi de hafta içi olmasını istiyor. Kursu açabilmemiz için, talepleri ortak bir zeminde buluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.
 

İLK SIRADAYIZ

Açık liseye kayıtlı öğrenci sayısının 2 bin 100 olduğunu ve daha da artacağını söyleyen Mustafa Türk, “Açık Lise öğrenci sayısı bakımından Tekirdağ genelinde ilk sıradayız. Açık lise kayıtları esnasında vatandaşlar kurs talebinde de bulunuyor. Bu sırada hangi derslerden hangi zaman diliminde kurs almak istediklerine ilişkin anket yapılabilir. Böylece hangi kursun daha fazla talep göreceği tespit edilebilir” dedi. 
 

HASSASİYET GÖSTERİLMELİ

İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin akşam saatlerinden sonra, farklı amaçlarla okul bahçesine gelen kişilere yönelik daha geniş tedbir alması gerektiğini söyleyen Raif Dinçkök İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Mervan Yıldız, “Devriyeler sıklaştırılmalı. Okul çıkışı saatlerinde servis araçlarının da sıkça geçmesi ve trafik akışının yoğunlaşması nedeni ile öğrenciler büyük tehlike altında kalıyor. Yetkililer okul giriş-çıkış saatlerinde bu konuda ayrı bir hassasiyet göstermeli” diye konuştu.
 

ÇERKEZKÖY GERİ KALMIŞ

Bazı okul servislerinin kafalarına göre ücret tarifesi uyguladıklarına ve ailelerin mağdur edildiklerine dikkat çeken Eğitim-Sen Çerkezköy Temsilcisi H. Yelda Yavuz, “Servis ücretlerine bir sınırlandırılma getirilmeli. Aynı okula iki çocuğunu gönderen aileler için servis ücreti ayrı bir yük oluyor” dedi. Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Müdürü Tuğrul Selimoğlu ise Çerkezköy’ün, ilköğretim okullarının çevre düzenlemelerinin yapılması konusunda yetersiz kaldığını, belediyenin bu konuda daha aktif olması gerektiğini ifade etti. 
 

OKULLAR BİRBİRİ İLE YARIŞTIRILMAMALI

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde eğitimde kalitenin yükseltilebilmesi için yapılabilecek çalışmalar hakkındaki gündem maddesi görüşüldü. Öğrencilerin başarısızlığının nedenlerini en iyi öğretmenlerinin bileceğini söyleyen Şenol Sinan Ekinci, “Sorunun en iyi çözümünü de yine sorunu en iyi bilenler yani öğretmenler bilir. Öğretmenlerimiz öğrencilerin başarısızlık nedenlerini ve konuyla ilgili çözüm yollarını doküman halinde ilgili müdürüne ulaştırabilir” dedi. Okulların birbiri ile yarıştırılması taraftarı olmadığını söyleyen Ekinci, “Kimi okulun maddi durumu iyidir. Her türlü donanıma ve imkana sahiptir. Kimisi ise zor şartlar altında hizmet veriyordur. Bu okulların birbiri ile yarıştırılması adil olmaz. Bunun yerine her okul kendi seviyesini belirlemeli ve nasıl daha da ileriye gidebileceği konusunda çalışmalar yapmalıdır” dedi.  
 

ÖĞRENCİLERİN İNGİLİZCEYE İLGİSİ ARTTI

Okulların kendilerini geliştirmesi anlamında çalışmalar yapması gerektiğini söyleyen ÇTSO Müdürü Mustafa Türk, “Geçen yıl Almanya’dan 18 öğrenci Türkiye’ye geldi. Bunlardan 6’sı öğrencilerimizin evinde kaldı ve okulumuzda derslere girdi. Bu olaydan sonra öğrencilerin yabancı dile olan ilgisi ortaya çıktı. 12 öğretmenimiz dil kursuna kayıt olurken okulumuz 10. sınıfları için yabancı dil dersi koyduk” dedi. Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Müdürü Tuğrul Selimoğlu da mekatronik ve endüstriyel örgü bölümünden 15 öğrencinin Avusturya’ya, 15 öğrencinin de Danimarka’ya gönderileceğini söyledi. Bu yıl 2 öğrenciyi Amerika’ya gönderdiklerini ifade eden Selimoğlu, “Bu 2 kişilik Amerika gezisi kontenjanı için öğrenciler yarış içine girdi” dedi.
 

ÇOCUKLAR İÇİN KÖTÜ ÖRNEK

Eğitim kurumları dışında bölgenin eğitime ayrılacak tüm potansiyel kaynaklarının seferber edilmesi hakkında konuşan HEM Müdürü Ş. Sinan Ekinci, “Kapaklı, Kızılpınar ve Veliköy’de merkezimize tahsis edilen atölyeler var. Buralarda halka çeşitli kurslar veriyor ve ürünlerini sergileyebilecekleri için ortam hazırlıyoruz” dedi. ÇTSO Lisesi arkasında Lions kulübüne tahsis edilen fakat kullanılmayan alanda birilerinin içki içtiğini ve içki şişelerini de pencerenin önüne dizdiğini, oluşan manzaranın çocuklar için olumsuz örnek oluşturduğunu söyleyen Mustafa Türk, “Bu binada gerekli tedbirler alınmalı ya da eğitim için tahsis edilmeli” dedi.   
 

SAĞLIK RAPORLARINI ÖĞRETMENLER DÜZENLEMESİN

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde ise Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği sağlanarak öğrencilerin sağlık konusunda bilinçlendirilmesi konusu görüşüldü. Öğretmenler tarafından düzenlenen öğrenci sağlık raporlarının, uzmanlar tarafından yapılacak muayenelerin ardından yine uzmanlar tarafından doldurulması gerektiği ifade edildi. Öğrenci sağlığını olumsuz etkileyen bir diğer faktörün de dengesiz beslenme olduğuna dikkat çekilen toplantıda, dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda seminerler düzenlenmesi gerektiği kaydedildi. 
 

AİLELER EĞİTİLMELİ

Toplantının son gündem maddesinde ise eğitim ortamlarında şiddetin önlenmesi ve azalması, çocuk ve gençlerin risk faktörlerinden korunması için yapılacak çalışmalar görüşüldü. Konuyla ilgili konuşan HEM Müdürü Ekinci, “Ağaç yaşken eğilir. Eğitimciler olarak işe aileleri eğitmek ile başlamalıyız. Sivrisineklerle uğraşmaktansa bataklığı kurutma politikası izlemeliyiz” dedi.
 

OKUL MÜDÜRLERİ VE EĞİTİMCİLER KATILDI 
Toplantıya, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Hikmet İşcan, Fevzipaşa İlkokulu Müdürü Musa Dinç, Nurullah Narin Ortaokulu Müdürü Yılmaz Kırmızıgül, Yanıkağıl Ortaokulu Müdürü Ercan Küçük, Bahçeağıl Ortaokulu Müdürü M. Süreyya Ödemiş, Özel İdare İlkokulu Müdürü Esat Aktaş, Raif Dinçkök Ortaokulu Müdürü Mervan Yıldız, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Taha Aslanlı, Pakize Narin Anadolu Lisesi Müdürü Hakan Bağcı, Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Vedat Canmemiş, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdür Şenol Sinan Ekinci, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Müdürü Tuğrul Selimoğlu, Halit Narin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdür vekili Fahri Candaş, Mevlana İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Mehmet Erçin, Cumhuriyet İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Nurettin Oylum, Eğitimsen Temsilcisi H. Yelda Yavuz, Eğitim-iş Çerkezköy Başkanı Sertay Yayla, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi Rehber Öğretmeni Huriye Özhan ve yerel basın kuruluşu temsilcileri katıldı. 

 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10