Doğalgazda dışa bağımlılığa son

Türkiye’nin en çok ithal ettiği ürünlerin başında gelen petrol ve doğalgazda yüzümüzü güldürecek gelişmeler yaşandı. Uluslararası dev şirketlerle yapılan petrol sondajlarının ardında

17.09.2012 20:49:00 0
Doğalgazda dışa bağımlılığa son

 Çerkezköy Haber -  Istranca'da gaz keşfinin ardından rezerv çalışması yapılmaya başlanacak. Rezerv çalışmalarının 6 ile 12 ay arasında süreceğini ifade eden yetkililer tarafından, "Artık kuyunun nihai üretilebilir rezervi ortaya çıkacak. Ondan sonra kesin rezervler üzerine konuşulacak. Bölgede yeni sondajlar yapılacak" değerlendirmesi yapıldı.

 

3 BİN 600 METREDE ULAŞILDI

Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşıladığı ürünlerin başında doğalgaz gelmesine rağmen, ülkemizdeki üretim tüketimi karşılayamadığı için doğal gazda dışa bağımlı durumdayız. Fakat Karadeniz’de yapılan petrol çalışmalarında bu bağımlılığı azaltacak somut ve büyük bir adım atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, "Bulana kadar sabırla aramaya devam edeceğiz" dediği denizlerdeki petrol çalışmalarında önemli aşama kaydedildi. Uluslararası dev şirketlerle yapılan sondajların ardından, TPAO Istranca'da 3 bin 600 metrede doğalgaza ulaştı. Doğalgaz yakılarak sondaj kuyusunda rezerv varlığı kesinleştirdi.

 

POTANSİYEL TEST EDİLDİ

Jüpiter platformu ile başlanan sondajda 3 bin 900 metreye inilmesi hedeflenirken, 3 bin 600

metrede belirlenen gaz emareleri değerlendirilmeye alındı. TPAO sondaj başlarken yaptığı açıklamada Karadeniz'de derin denizde açılan kuyulardan alınan verilere göre petrol ve doğal gazın daha derinlerde ve daha yaşlı birimlerde olabileceği sonucuna ulaşıldığını belirtti. Açıklamada "Ancak, daha yüksek basınca sahip olan rezervuar seviyelerinin sondajı çok daha zor olacaktır. Derin denizde ikinci bir kampanya başlatmadan önce bu jeolojik oluşumların potansiyeli Istranca-1 kuyusunda test edilecektir" bilgisi verilmişti.

 

Haber / Pınar KORKMAZ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10