Toplumda zayıf halka kalmayacak

Yargı Reformu Stratejisi Taslağı, 2-3 Nisan tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu’nda dile getirilen görüşler baz alınarak güncellendi ve kamuoyuna sunuldu. Güncellenmi

26.09.2012 20:39:00 0
Toplumda zayıf halka kalmayacak

 Çerkezköy Haber- Adalet Bakanlığı tarafından ilk olarak 2008 yılında yayımlanan Yargı Reformu Stratejisi Taslağı, güncellenerek Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinde geçtiğimiz günlerde kamuoyuna sunuldu.

 

HEDEFLERİN YÜZDE 70’İNE ULAŞILDI

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ilk kez 2008 yılı Mayıs ayında kamuoyuna duyurulan Yargı Reformu Stratejisi Taslağı, sonrasında kamuoyunda uzun tartışmalara neden olmuştu. Bu kapsamda taslak güncellenerek Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlandı. Taslağın giriş metninde, önceden belirlenen hedeflerin yüzde 70'ine ulaşıldığı, ancak değişen koşullar karşısında birtakım güncellemelerin gerektiği ifade edilirken, bu kapsamda Adalet Bakanlığı, 2-3 Nisan tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu’nda dile getirilen görüşleri baz alınarak, taslağın güncellediğini belirtti.

 

‘ADALET’ ÖRGÜTÜ ETKİNLEŞTİRİLDİ

Yapılan güncellemelerle yeniden yayımlanan taslakta, amaç ve hedef sayısı arttırılarak, kapsamı genişletildi ve strateji belgesinin düşünsel arka planında yer alan insan hakları uygulamalarının geliştirilmesi ve ayrı bir disiplin olarak ele alınmasına çalışılması gerektiği belirtildi. Ayrıca ‘Adalet’ örgütünün etkinleştirilmesi adı altında yeni bir amaç öngörülürken, insan kaynakları daha kapsamlı bir anlayışla ele alındı. Hukuk eğitimi ve toplumun bilinç düzeyinin arttırılması için hukuk kliniği uygulamalarının da hayata geçirilmesine yer verildi.

 

SAYDAMLIK ARTIRILDI

Taslakta, Adalet örgütünde saydamlığın arttırılması için adliyelerin faaliyet raporları hazırlaması gibi yeniliklerin öngörülmesinin yanı sıra bazı suç türlerinin soruşturulması ve kovuşturulmasında ölçütlerin ve rehber ilkelerin oluşturulması hedeflendi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ülkemiz hakkında verdiği ihlal kararlarına yol açan uygulama ve mevzuattan kaynaklanan sorunların giderilmesi de ayrı bir hedef olarak öngörüldü.

 

11 AMAÇ 103 YENİ HEDEF

Güncellenmiş Yargı Reformu Stratejisi Taslağı’na 11 amaç başlığı altında 103 yeni hedef eklendi. Bakanlığın amaçları ise şöyle sıralandı: ”Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve saydamlığının güçlendirilmesi; yargının kalitesi, etkililiği ve verimliliğinin arttırılması;

Uyuşmazlıkları önleyici nitelikteki tedbirlerin etkin hale getirilmesi ve alternatif çözüm yollarının geliştirilmesi; adalet alanında uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi, yargının halkla ilişkilerinin geliştirilmesi, adalet örgütünün etkinleştirilmesi, hukuk eğitimi ile meslek öncesi ve meslek içi eğitimin geliştirilmesi; kadınlar, çocuklar ve engellilere yönelik uygulamaların ve adalete erişimin geliştirilmesi; yargısal uygulamalardan ve mevzuattan kaynaklanan insan hakları ihlallerinin önlenmesi ve insan hakları standartlarının güçlendirilmesi; ceza infaz sisteminin geliştirilmesi.”

 

HİZMETLER, DAHA DA HIZLANACAK

Taslakta belirlenen amaçlar arasında özellikle ‘Adalete erişimin geliştirilmesi’ maddesine dikkat çeken Avukat Ahmet Rahman Metin, adalete erişimin son yıllarda UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) ile kolaylaştığını ve artık bu işin daha da hızlandırılmasının amaçlanmasının sevindirici olduğunu ifade etti. UYAP hakkında bilgi veren Av. Metin, “Elektronik imza alt yapısına uygun olarak geliştirilen UYAP ile merkezi bir bilgi sitemi kuruldu ve bu sistemde yargı ve yargı destek birimleri arasında fonksiyonel tam entegrasyon sağlandı. UYAP’ın tam entegrasyonu ve merkezi elektronik ortamda tutulan arşivi sayesinde, doğru ve tutarlı bilgi mevzuatın tanıdığı yetkiler çerçevesinde başta hâkim ve savcılar ile yargı personeli olmak üzere tüm kullanıcıların paylaşımına açıldı” diye konuştu.

 

DAVA BİLGİLERİ KISA MESAJLA TELEFONUNUZDA

Vatandaşların da internet aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını kullanarak UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarının konusunu, değerini, taraflarını, duruşma günlerini, dosyanın hangi aşamada olduğunu, karar verilip verilmediğini, temyizden dönüp dönmediğini görebildiğini kaydeden Av Ahmet Rahman Metin,  “Ancak bu sistemde bilgi güvenliği bakımından vatandaşlara dosyadaki hiçbir belge açılmamaktadır.  Bununla birlikte UYAP SMS Bilgi Sistemi (http://www.sms.uyap.gov.tr/) ile de dava dosyaları ve icra takibi bilgileri de dâhil olmak üzere sistemde yapılan işlemler ile ilgili uyarı, veri ve duyurular, kısa mesaj (SMS) aracılığı ile kullanıcılara sunulabilmektedir. Vatandaşların UYAP SMS bilgi sistemine abone olması için kimlik numarasını yazdıktan sonra “abone” yazarak 4060 göndermesi yeterlidir” açıklamasını yaptı.

 

ZAYIF HALKA KALMAYACAK

Toplumun zayıf halkaları olan kadın, çocuk ve engellilere yönelik uygulamaların geliştirilmesi amacına da değinen Av. Ahmet Rahman Metin, “Devletin ve Adalet’in tüm çabalarına rağmen ne yazık ki hala kadınlar toplumda hak ettikleri yere gelemedi. Kadınlar, maddi güçlerinin olmadıklarını belgelendirmeleri durumunda barodan adli yardım alabiliyorlar. Ayrıca eşleri ile yaşadıkları anlaşmazlıklarda, kanunlar öncelikle kadınların yanında oluyor. Yapılacak yeni düzenlemeler ve bilinçlendirme çalışmaları ile toplumda zayıf halka kalmayacak ve Adalet yerini bulacak”  dedi.

 

Haber / Pınar KORKMAZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10