Sevincimiz kursağımızda kaldı

Yağacak ilk yağmurla beraber ekim yapmaya başlayacak olan çiftçiler, kendilerine traktörün en çok lazım olduğu bu dönemde, mazota yapılan zam ile şok oldu. Çiftçilerin işlerinin adeta kasıtlı olarak d

Çerkezköy 26.09.2012 20:41:00 0
Sevincimiz kursağımızda kaldı

 Çerkezköy Haber- Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, çiftçilerin iklim koşulları yüzünden bu yıl zor bir süreçten geçtiğini belirterek, “Kuraklığın üstüne bir de mazota yapılan zam çiftçiyi canından bezdirdi” dedi.

 

ADETA KASITLI YAPILIYOR

Tarım ve çiftçiliğin insanlık için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Şehirlere toplanan insanların olmazsa olmazı, yeme ve içme ihtiyacıdır. Çiftçiler olmadan insanların yeme ve içme ihtiyacını karşılaması imkansız. Bir insan karnını doyurmadan, ekmek-aş yemeden yaşama şansı bulamaz. Ama ne yazık ki ülkemizde çiftçilerin kıymeti bilinmiyor. Ekim arifesinde olan çiftçilere, traktörün en çok lazım olduğu şu günlerde mazota yapılan zam herkesi korkuttu. Zaten zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren çiftçilerimizin, işleri yapılan zamlarla adeta kasıtlı olarak durdurulmaya çalışılıyor” dedi.

 

FAZLASIYLA GERİ ALIYORLAR

Hükümetin iktidara gelmeden önce balıkçılara ve çiftçilere mazotta ÖTV’yi kaldırma sözü verdiğini anımsatan Toprak, “Balıkçılara verilen söz gerçekleştirildi. Ama biz hala verilen sözün tutulmasını bekliyoruz. Balıkçılar mazotu 2 TL’ye alıyorsa, biz 4 TL’ye alıyoruz. Verilen sözün tutulmamasının yanında bir de ekim yapılacağı anda mazota zam yapılıyor. Buğday ve ayçiçeği alım fiyatlarındaki 3 kuruşluk artışla biraz olsun yüzü gülen çiftçimizin,  yapılan zamlarla sevinci kursağında kaldı. Verdiklerini fazlasıyla geri alıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

ÇİFTÇİLER KORKUYOR

Çiftçilerin yağan ilk yağmurla ekim yapmaya başlayacağını belirten Hasan Toprak, “Çiftçiler ekim yapacakları yerleri belirledi. Yağan ilk yağmurla beraber tohumlar ekilecek. Bu yıl hem yaşanan kuraklık hem de motorine yapılan zam ile ekim yapılan alanda da azalma olurken, Çerkezköy’de toplam 80 bin dekar yer ekilecek. Türk çiftçisinin üretimini sürdürebilmesi için acilen indirimli tarım mazotu uygulamasına geçilerek, ÖTV ve KDV indirimine gidilmesi gerekiyor. Girdilerin yükselmesi çiftçileri korkutuyor" diye konuştu.

 

HAYVANCILIĞI DA ETKİLEDİ

Mazota yapılan zammın ardından gübre, tohum ve ilaca zammında kapıda olduğunu ifade eden Toprak, “Çiftçilere bütün girdiler gelecek. Tüm çiftçiler şok olmuş durumda. Tüm bu zorluklara rağmen ayakta durmaya çalışıyoruz. Bu durum hayvancılığı da etkiledi. Hayvan sayılarında geçen yıla oranla yüzde 10’luk bir azalma oldu” dedi. 

 

Haber / Pınar KORKMAZ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10