Sağlık için 4 kilometre yürüdüler

3-4 Ekim tarihlerinde kutlanan Dünya Yürüyüş Günü kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğiyle Çerkezköy’de yürüyüş düzenl

Çerkezköy 3.10.2012 20:47:00 0
Sağlık için 4 kilometre yürüdüler

 YÜRÜYÜŞ DÜZENLEDİ

Tepe Emlak Konutlarında gerçekleşen yürüyüşe Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, İlçe Tarım Müdürü Recep Demirbağ, İlçe Sağlık Grup Başkanı Olcay Palak, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, Lions Kulübü Çerkezköy Şube Başkanı Halit Çoruh, İlçe Sağlık Müdürlüğü Personeli ile vatandaşlar katıldı.

 

PANKART TAŞIDILAR

Tepe Emlak Konutları Piknik Alanı önünden başlayan ve yaklaşık 100 kişinin katıldığı halk yürüyüşünde, doktorlar ellerinde “Obeziteye Hayır”, “Obeziteye Dikkat Et. Sağlık İçin Hareket Et”, “Sağlıklı Olmak İçin Yürüyorum”, “Sağlıklı Yaşam Harekettir”, “Yürüyelim Be Ya” yazılı pankartlar taşıdı.

 

DÖRDÜNCÜ SIRADA YER ALIYOR

Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi hekimlerinden Nurcihan Başkent, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kronik hastalıklarının ortak risk faktörlerinden birisi olarak fiziksel inaktivitenin, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığını belirtti. Dünya genelinde ölümlerin yüzde 6’sının fiziksel hareket yetersizliği ile ilişkili olduğunu belirten Başkent “Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin diyabetin, yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir” dedi.

 

KADINLARDA YÜZDE 41, ERKEKLERDE YÜZDE 21

Bakanlıkça gerçekleştirilen “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin yüzde 71.9’unun hareketsiz yaşadığını belirten Başkent “Yine Bakanlığımız tarafından 2011’de yapılan kronik hastalıklar risk faktörleri araştırmasına göre ülke genelinde kadınların yüzde 87’si, erkeklerin ise yüzde 77’sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığı belirlenmiştir. Obezite tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olup nüfusun yüzde 30’unu etkileyen bir sorundur. Bu rakam kadınlarda yüzde 41, erkeklerde ise yüzde 21’dir” diye konuştu.

 

“KADINLARDA VE ÇOCUKLARDA ARTIŞ GÖSTERİYOR”

Obezite nüfusun Güneydoğu Anadolu’da yüzde 23’ünü, Kuzeydoğu Anadolu’da yüzde 24’ünü, Ege’de yüzde 28’ini, Akdeniz de yüzde 30’unu, Doğu ve Batı Marmara’da yüzde 31’ini ve Batı Karadeniz’de ise yüzde 31’ini etkileyen bir sorun olduğunu söyleyen Başkent “Bununla birlikte obezitenin özellikle çocuk ve kadınlarda daha fazla artış gösterdiği görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın beş günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir” dedi.

 

“SAATTE BEŞ KİLOMETRE YÜRÜYÜŞ YAPMAK GEREKİYOR”

5-17 yaş grubu için günde en az 60 dakika orta şiddetle fiziksel aktivitenin, kardiovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Başkent “Orta şiddetli fiziksel aktivite, solunum ve kalp atım sayısının normalden daha fazla olduğu, kasların zorlanmaya başladığı, orta dereceli efor gerektiren aktivitelerdir. Bu aktivitelerin şiddetini, kişinin yanındaki ile konuşabildiği ancak şarkı söyleyemediği bir şiddet olarak tanımlayabiliriz. Buna saatte yaklaşık 5 kilometre veya 30 dakika da 2.5 kilometre canlı yürüyüş yapmak örnek olarak gösterilebilir” dedi.

 

 

SAĞLIKLI HAYAT DİLEDİ

Özellikle hareketsiz bir yaşam tarzı olanlar, morbid obezler, kronik hastalığı olanlar, kas ve iskelet hastalıkları gibi rahatsızlıkları olan bireylerin günde 10 bin adım hedefine ulaşmasının zor olduğunu belirten Başkent “Bu doğrultuda bireyler genel sağlık durumlarına göre kendi hedeflerini belirleyebilir veya bir uzmandan destek alabilirler. Toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla buradayız. Katılımınız için teşekkür ediyor, karşılaşacağınız sağlık sorunlarında yanınızda olacağımızı bir kez daha hatırlatarak, sağlıklı bir yaşam diliyorum” dedi.

 

DÖRT KİLOMETRE YÜRÜDÜLER

Başkent’in konuşmasının ardından etkinliğe katılan çok sayıda vatandaş protokol ile birlikte piknik alanında dört kilometre kadar yürüdü. Yürüyüşe katılanlara sağlıklı yaşamın simgelerinden olan elma da dağıtıldı.

 

 

Haber / Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10