Kentsel Dönüşüm ertelendi

İmar planı ile ilgili dilekçelerin görüşülmek üzere İmar Komisyonu’na havale edildiği Kapaklı Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, Atık Su Arıtma Tesisi projesi kapsamında Kanaliza

Çerkezköy 3.10.2012 20:47:00 0
Kentsel Dönüşüm ertelendi

 Çerkezköy Haber- Belediye Başkanı İrfan Mandalı başkanlığında dün saat 14.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen Kapaklı Belediyesi, Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 1. oturumuna belde halkı büyük ilgi gösterdi.

 

4 DİLEKÇE GÜNDEME EKLENDİ

Meclis üyelerinin eksiksiz olarak katıldığı toplantıda saygı duruşunda bulunulmasının ardından meclise sunulan 4 dilekçenin gündem maddelerine eklenmesi oybirliği ile kabul edildi. Şahin Acar adlı vatandaşın, 1629 ada 4 parselde bulunan 938 metrekarelik hissesine karşılık belediye yerlerinden herhangi biri ile takas edilmesi ya da hisse bedelinin tespit edilerek tarafına ödenmesi talebi oybirliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi.    

 

KAPAKLI’NIN PAYINA 80 BİN TL DÜŞTÜ

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde Fen İşleri Müdürlüğü’nün dilekçesi görüşüldü. 2013 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenen Atık Su Arıtma Tesisi projesi kapsamında Kanalizasyon ve Kolektör Hattı Projelendirmesi için İller Bankası’ndan kredi kullanılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Proje bedelinin yüzde 50’lik kısmı İller Bankası tarafından karşılanıyor. Kalan yüzde 50’lik kısımdan beldemizin payına 80 bin TL düştü. Çalışmalara bir an önce başlanılabilmesi için proje bedellerinin yatırılması, bunun için de İller Bankası’ndan kredi kullanılması gerekiyor” dedi. İlgili gündem maddesi görüşülmek üzere oybirliği ile Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

 

TÜRKİYE’DE İNCELENECEK BELEDİYE Mİ YOK?

İlgili gündem maddesinin görüşülmesinin ardından Mahalli İdarelere Hizmet Derneği tarafından 17-24 Kasım tarihleri arasında Budapeşte’ye yapılacak olan Tetkik ve İnceleme gezisine belediye çalışanları Seyit Ahmet Akkuş, Olcay Burak, Gökçe ve Özer Celayer’in gitmesi, meclis üyeleri Halil Uğur, Nedim Yılancı ve Ruhi Özden’in red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Kapaklı Belediyesi kadar yurt dışı gezisi düzenleyen başka bir belediye daha olmadığını belirten CHP’li Meclis Üyesi Nedim Yılancı, “Ülkemizde tetkik ve incelemesi yapılabilecek çok sayıda başarılı belediye var. Neden bu tür geziler için sürekli yabancı ülkeler tercih ediliyor” diye tepki gösterdi.

 

KOMİSYON KARARLARI KABUL EDİLDİ

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde bir önceki toplantıda İmar Komisyonu’na havale edilen, İmar Planı ile ilgili dilekçeler görüşüldü. 7 Dilekçeye ilişkin İmar Komisyonun aldığı kararların tamamı meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi.

 

MECLİS YİNE 2’YE BÖLÜNDÜ

İmar Komisyonu kararlarının görüşülüp karara bağlanmasının ardından merakla beklenen Kentsel Dönüşüm Programı’na ilişkin gündem maddesinin görüşülmesine geçildi. Büyük tartışmalara neden olan gündem maddesi ile ilgili komisyonun aldığı tavsiye kararı meclisi yine ikiye böldü. Komisyonun gündem maddesi ile alakalı tavsiye kararı ise şöyle: “1. etapta halihazır harita yapımı, plan ön çalışma, jeolojik etüt çalışmaları tamamlanıp Nazım Plan yapımı aşamasında imar planı revizyonu ile çözülemeyecek yerler tespit edilerek gerekli görülürse kentsel dönüşüm alanları belirlenmesine, ihaleyi alan firmanın ilk etapta kentsel dönüşüme uygun gördüğü bir alanda avan proje hazırlayarak, meclise sunmasına karar verildi.” 

 

İHALEYE FESAT KARIŞTIRMIŞ OLURUZ

İlgili gündem maddesi hakkında bu şekilde alınacak bir kararın yanlış olacağını belirten Kapaklı Belediyesi İmar İşleri Müdürü Halil İbrahim Erkan, “Böyle karar alırsak ihaleye fesat karıştırmış oluruz. Çünkü biz bu kararı daha önce aldık ve ihaleyi gerçekleştirdik” dedi.

 

NEYİN OYLAMASINI YAPACAĞIZ

İmar komisyonu tarafından sunulan tavsiye kararının, bir önceki toplantıda görüşülen meclis kararı ile alakalı olmadığını belirten CHP’li meclis üyesi Nedim Yılancı, “Komisyon kararı ile meclis tarafından komisyona gönderilen konu birbiri ile örtüşmüyor. Biz neyin oylamasını yapacağız” ifadelerini kullandı.

 

UCU AÇIK BİR KARAR  ALDIK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın ‘Kentsel dönüşümü engelleyen haindir’ sözüne vurgu yapan AK Partili Meclis Üyesi Hasan Acar da ‘Vatandaşı mağdur eden haindir’ diyerek, “İnsanımız Kentsel Dönüşüm’ü bilmiyor. Halkın kentsel dönüşümü öğrenebilmesi için ucu açık bir karar aldık” dedi. Hasan Acar’ın açıklamalarına tepki gösteren Nedim Yılancı, “Hasan Acar’ın, Belediye Başkanı’na mı yoksa tribünlere mi oynadığını anlayamadım” şeklinde konuştu.

 

BAŞKANIN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK

Meclisin ucu açık bir karar alamayacağını ifade eden, AK Partili Meclis Üyesi Ali Doğuş ise, “Meclisin aldığı kararlar net olmalıdır. Atatürk Mahallesi’ni kendi kafasına göre Kentsel Dönüşüm Programına dahil eden Başkan, halkın tepkisini görünce geri adım atarak yine kendi kafasına göre mahalleyi programdan çıkardı. Belediye Başkanının böyle bir yetkisi yoktur. Bu yetki yalnız ve yalnız meclise aittir” dedi. Doğuş’un konuşması salonda bulunan vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı.

 

VAZGEÇMİŞ DEĞİLİZ

Belediye olarak Kentsel Dönüşüm’den vazgeçmediklerini belirten İrfan Mandalı, “Halkımız konu hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Bu nedenle konuyu daha sonra tekrar gündeme getirmek üzere şimdilik ertelemeyi, bu süreçte de gerek vatandaşa gerekse meclis üyelerine Kentsel Dönüşüm hakkında bilgilendirmede bulunmayı amaçladık” dedi.

 

KOMİSYON KARARI YAPBOZA DÖNDÜ

Toplantının devamında slâytta gösterilen komisyonun Kentsel Dönüşüme ilişkin tavsiye kararı, meclis üyelerinin müdahaleleri ile değiştirilerek yeniden oylamaya sunuldu. Meclis üyelerinin müdahalelerinin ardından Komisyonun tavsiye kararının son şekli şöyle oldu: “Kentsel Dönüşüm için Belediye Meclisinden talep edilen yerlerin belirlenmesinden önce 1. etapta hâlihazır harita yapımı, plan ön araştırma, jeolojik etüt çalışmaları tamamlanıp, Nazım Uygulama İmar Planı Revizyonu çalışmalarının tamamlanmasının beklenmesine karar verildi.” İlgili gündem maddesi meclis üyeleri Nedim Yılancı ve Ayhan Arslan’ın red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

 

DİLEKÇELER KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

Kentsel Dönüşüm ile ilgili gündem maddesinin karara bağlanmasının ardından devam eden toplantıda imar planı ile ilgili tüm dilekçeler görüşülmek üzere İmar Komisyonu’na havale edildi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10