Kaçak kurbanlıklara geçit yok

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, Anadolu’dan Trakya’ya hayvan geçişleri ile ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, Anadolu

Çerkezköy 3.10.2012 20:47:00 0
Kaçak kurbanlıklara geçit yok

 Çerkezköy Haber - Çerkezköy İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, hayvan sevkleri ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI

Dün saat 14.00’da Çerkezköy Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürü Kenan Erez, Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, belde zabıta ekipleri, Çerkezköy merkez, belde ve köy muhtarları katıldı. Toplantıda konuşan Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, İstanbul’da hayvan sevkiyatlarına yönelik düzenlenen toplantıda Trakya’yı da ilgilendiren önemli kararların alındığını söyledi.

 

HAYVAN GELSİN AMA KONTROLLÜ GELSİN

Trakya bölgesinin 2010 yılı Mayıs ayından beri şap hastalığından ari bölge olduğunu ifade eden Demirbağ, “Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü Trakya bölgesini şap hastalığından ari bölge ilan etti. Bu, bölgemiz ve ülkemiz için gurur verici bir olay” dedi. İstanbul’daki toplantıda alınan karar doğrultusunda Anadolu’dan Trakya’ya kaçak getirilen hayvanların en yakın mezbahanede kesileceğini vurgulayan Demirbağ, herkesin bakanlığın koyduğu kurallara uyması gerektiğini ifade etti. Demirbağ, kesim olayının biraz daha caydırıcı olacağını ifade etti. Toplantıda söz alan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak da diğer ülkelerden ithal edilen hayvanlara karşı olduğunu belirterek “Anadolu’dan hayvan gelsin ama kontrollü gelsin” dedi. İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimi Evrim Karaoğlu da katılımcıları, kontrollü hayvan sevkıyatlarının nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirdi.

 

YASAK DEĞİL, KONTROLLÜ GEÇİŞ

Bunun bir yasak değil kontrollü geçiş olduğunu vurgulayan Karaoğlu “2010 yılında zor bir şekilde arilik statüsünü aldık. Bu statüyü almak zor ama bunu korumak daha da zor” dedi. Şap hastalığına karşı sadece aşılamanın yeterli olmadığını ifade eden Karaoğlu “Şap hastalığı hızla kendini adapte edebiliyor. Avrupa Ülkeleri şap hastalığı ile 50 yıl mücadele etti. Şap hastalığı ile mücadele etmenin en önemli yolu geçişlerin ve hayvan sevkıyatlarının kontrollü olmasından geçiyor” diye konuştu.

 

ÖZEL İZİN BELGESİ GEREKİYOR

Anadolu’dan hayvan sevkıyatı yapılabilmesi için bakanlık tarafından bazı şartların konulduğunu belirten Karaoğlu “Anadolu’dan gelecek hayvanların 3 ay aynı işletmede bulunmuş olmaları gerekiyor. Hayvanını Anadolu’dan Trakya’ya getirmek isteyen besiciler bağlı bulundukları Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne müracaat edecekler. Yetkililer gelip test yapacak. Hayvanlarda hastalık yoksa ve 10 kilometrelik çaptaki alanda da şap hastalığına rastlanmamışsa özel izin veriliyor” dedi.

 

ÇERKEZKÖY KRİTİK BİR NOKTA

Hayvanın sapasağlam olmasının sağlıklı olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Veteriner hekim Evrim Karaoğlu “Çerkezköy kritik bir nokta. Bu nedenle çok daha dikkatli olunmalı. Bizim aşılarımızda yüzde yüze yakın bir başarımız var” ifadesini kullandı. Veteriner Hekim İbrahim Karagöz de, 81 ilde sadece Trakya’ya hayvan sevkleri ile görevlendirilen veteriner hekimlerin bulunduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl 8 bin hayvanın kontrollü olarak Trakya’ya geçiş yaptığını, bu yıl 25 bin hayvanın kontrollü geçiş yapacağını ifade eden Karagöz “Şap hastalığı bakteriyel bir hastalık değil, virütik bir hastalık. Anadolu’dan buraya hayvanlarını getirecek olan yetiştiriciler Mart ayında müracaatlarını yapsınlar” dedi.

 

HERKES KURALLARA UYMALI

Çerkezköy’ün hayvan hareketlerinin geçişi noktasında sınır bölge olduğunu vurgulayan Karagöz, “Biz ilçedeki denetimlerde yumruk da yedik, tehdit de aldık. Her şeye göğüs gerdik. Onlarca hayvanı geri gönderdik. Bundan gurur duymuyoruz. Herkes kurallara uymalı” diye konuştu. Şap hastalığının birçok hastalığı da beraberinde getirdiğini vurgulayan İbrahim Karagöz “Verem hastalığı iyi huylu bir kanserdir. İnsanı öldürmez ama yıllarca süründürür. Amacımız sadece kurban Bayramında kontrollü geçiş sağlamak değil. Kimyasal maddeler için kontrol noktası olduğu gibi hayvan sevkıyatları için de köprülerde 12 ay kontrol noktası oluşturulmalı” dedi.

 

HAYVAN BAŞI 363 TL CEZA

Yurt içinde canlı hayvan sevkıyatının yapılabilmesi için veteriner raporunun olması gerektiğini söyleyen Karagöz, Trakya’ya hayvan sevkıyatı ile ilgili özel bir evrakın daha alınması gerektiğini belirtti. Karagöz, Anadolu’dan kaçak getirilen hayvanlar için hayvan başına 363 TL ceza uygulanacağını, sevkıyatın yapıldığı kamyona ayrı ceza uygulanacağını, kaçak hayvanların en yakın mezbahanede kesileceğini ve kesim masraflarının da hayvanları kaçak getiren kişiler tarafından karşılanacağını vurguladı.

 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10