ÇESİAD’tan Arge-İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama eğitimi

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD) üyelerine Arge İnovasyon ve Endüstriyel uygulama destek programı eğitimi verildi

Çerkezköy 9.10.2012 19:35:00 0
ÇESİAD’tan Arge-İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama eğitimi

 ÇESİAD EĞİTİM SALONU’NDA DÜZENLENDİ

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği Eğitim Salonu’nda önceki gün saat 19.30’da düzenlenen seminere ÇESİAD üyeleri, üye adayları, firma sahipleri ve yöneticiler katılırken, kobi uzmanları Özkan Tatlı ve Gülden Uslu seminere katılanları bilgilendirdi.

 

“KAVRAMLARIN İYİ ANLAŞILMASI GEREKİYOR”

Araştırma, Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programının amacından bahseden Kobi Uzmanı Özkan Tatlı “Programın amacı bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip küçük ve orta ölçekli işletmeler ile girişimcilerin geliştirilmesi, yeni ürün, yeni süreç, bilgi hizmet üretilmesi ve ticarileştirilmesi için araştırma, geliştirme, inovasyon ve endüstriyel uygulama projelerinin desteklenmesidir. Programdan yararlanmak isteyen işletmeler ve girişimciler tarafından, öncelikle Arge, inovasyon ve endüstriyel uygulama kavramlarının iyi anlaşılması gerekmektedir” diye konuştu.

 

“SONUÇLARI İFADE EDER”

Arge’nin tanımından bahseden Tatlı “ Arge, kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bunun yeni süreç, sistem ve uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için, sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmaları, çevre uyumlu ürün tasarımı veya yazılım faaliyetleri ile alanında bilimsel ve teknolojik gelişme sağlayan, bilimsel ve teknolojik bir belirsizliğe odaklanan, çıktıları özgün, deneysel, bilimsel ve teknik içerik taşıyan faaliyetlerdir. İnovasyon ise sosyal ve ekonomik ihtiyaçlara cevap verebilen, mevcut pazarlara başarıyla sunulabilecek ya da yeni pazarlar yaratabilecek; yeni bir ürün, hizmet, uygulama, yöntem veya iş modeli fikri ile oluşturulan süreçler ve sonuçlarını ifade eder” dedi. Endüstriyel Uygulama Programı kapsamında sunulacak projenin prototip geliştirme aşaması sonrasında ürünün ticarileştirilmesi amacıyla hazırlanması gerektiğini ifade eden Tatlı “Arge ve inovasyon projesi kamu kaynakları ile desteklenerek başarıyla tamamlanmış ve patent belgesi ile korunan, doktora çalışması neticesinde ortaya çıkan yeni bir ürün veya süreçlerin pazara uygun biçim de ticarileştirilmesi faaliyetleridir” dedi.

 

EN ÇOK 24 AY

Proje süresi, destek türü, üst limit ve oranlar hakkında bilgeler veren Gülden Uslu “Ar-Ge ve İnovasyon Programı’nda proje süresi en az 12 ay, en fazla ise 24 aydır. Kurul kararı ile 12 aya kadar ek süre verilebilir. Arge ve İnovasyon Programı için belirlenen destek üst limitleri proje bazlı olup, işletmelerin her yeni projesinde destek üst limiti yeniden başlatılır. İşletmenin aynı anda sadece bir Ar-Ge ve İnovasyon Projesi desteklenir. İşletme, projesini tamamlaması halinde yeni bir proje sunabilir. Ancak, iki projesi arka arkaya başarısız tamamlanan işletmenin bu program kapsamında yeni başvurusu alınmaz. Ar-Ge ve İnovasyon Programı kapsamında, kurul kararı ile proje giderlerine geri ödemeli veya geri ödemesiz destekler verilir. Program kapsamında desteklenecek projelerin destek türü, destek üst limiti ve destek oranlarına ilişkin tablo aşağıda verilmektedir” dedi.

 

“KOSGEB’E BAŞVURABİLİRLER”

Arge inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programından yararlanabilmenin koşullarını açıklayan Uslu “İşletme ve girişimcilerin programdan yararlanmak için ilgili Hizmet Merkezine proje başvurusu yapmaları, proje başvurusu yapan işletmelerin KOSGEB Veri Tabanında kayıtlı ve aktif durumda olmaları esastır. Projesi kabul edilen girişimcinin ise işletmesini kurmasını müteakip KOSGEB veri tabanına kayıt olması gerekir. KOSGEB veri tabanına kayıt ile ilgili işlemler www.kosgeb.gov.tr internet adresinde açıklanmaktadır. Ar-Ge ve İnovasyon Programı Proje Başvuru Formu/ Endüstriyel Uygulama Programı Proje Başvuru Formu ve ekleri, her sayfası işletme yetkilisi tarafından kaşelenmiş ve imzalanmış olarak KOSGEB Hizmet Merkezine sunulmalıdır” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10