İhracata Hazırlık süreci anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu tarafından düzenlenen ve 2 gün süren “İhracata Hazırlık ÇalıÅ?

Çerkezköy 10.10.2012 19:41:00 0
İhracata Hazırlık süreci anlatıldı

 Çerkezköy Haber – Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu tarafından 2 günlük İhracata hazırlık Çalıştayı düzenlendi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayın dünkü bölümünde Eğitmen Mustafa Caner Sevimli katılımcıları bilgilendirdi. 

 

“İHRACATÇI OLMAK İÇİN SERTİFİKA GEREKMİYOR”

En geniş anlamda ihracatın bir ülke sınırları içerisinde serbest dolaşımda bulunan malların ve hizmetlerin başka ülkelere satılması ve gönderilmesi anlamına geldiğini belirten Eğitmen Mustafa Caner Sevimli “Dar anlamda ise ihracat,  yabancılara ya da Türkiye dışında yerleşik Türklere yapılan mal satışlarını ve söz konusu malların bu amaçla yurtdışına gönderilmesini ifade etmektedir. Gerçek ya da tüzel kişi, tacirler ile esnaf ve sanatkarlar; vergi mükellefi olmaları ve ilgili ihracatçı birliğine üye olmaları koşulu ile ihracatçı olabilir. İhracatçı olmak için herhangi bir belge veya izin sertifikası sahibi olmak gerekmiyor” diye konuştu.

 

DIŞ TİCARETTE RİSKLER

Dış ticarette risklerin önemli olduğunu ifade eden Sevimli “Dış ticarette risk, ihraç ithal edilecek malın üretiminden, alıcıya teslimi ve bedelin tahsiline kadar geçen tüm aşamalarında ve bu süreçteki tüm unsurların ve oyuncuların içinde olabileceği her türlü aksaklık, eksiklik, yanlışlık, hasar, kayıp, zarar ve benzeri diğer olası sorunların her biridir. Dış Ticarette üretim ve malın teminine, numunenin hazırlanması ve gönderilmesine, satış sözleşmesinin hazırlanmasına, alıcının seçimine, bankacının ve nakliyecinin seçimine, ödeme ve teslim şeklinin seçimine, satış fiyatı, kur ve faiz ilişkisine, dokümantasyon hazırlanmasına, reklamasyon ihtimaline, gümrük müşavirinin seçimine, danışılacak kişilerin ve terminolojinin seçimine dikkat edilmelidir” dedi.

 

GÜMRÜĞE YATIRILDIĞI TARİH FİİLİ TARİHTİR

Sevimli “İthalat işlemi, gümrük ve kambiyo rejimine göre malın bedeli ve varsa gümrük vergileri ödenmekle tamamlanır. Bir malın ithalinin tabi olduğu esaslar her yıl ilan edilen ithalat rejimine göre belirlenir. Yurt dışından gelen eşyanın, ithalatçı firma tarafından ilgili gümrük idaresine Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine göre gümrük beyanında bulunması ile birlikte varsa Ticaret Politikası Önlemleri uygulanır, Gümrük işlemlerinin tamamlanması sonucunda gümrük vergilerinin ödenmesini müteakip ithalat tamamlanır. İlgili gümrükte ithalat işlemleri tamamlandıktan sonra gümrük gelirleri tahsil edilir ve ithalat fiili olarak sonuçlanır. İthalat vergilerinin gümrüğe yatırıldığı tarih fiili tarih olarak kabul edilir” dedi.

 

“500 BİN TL SERMAYE İLE KURULUR”

Sektörel dış ticaret şirketleri hakkında da bilgiler veren Sevimli “Normal yörelerde, aynı üretim dalında faaliyette bulunan, asgari 10 KOBİ’nin bir araya gelmesiyle en az 500 bin TL sermayeli anonim şirket olarak kurulur. Köylerde aynı veya farklı üretim dalında faaliyette bulunan ve bu yörelerde yerleşik asgari 5 KOBİ’nin en az 250 bin TL sermayeli anonim şirket olarak kurulur. Aynı üretim dalında faaliyet gösteren Üretici Dernekleri ve Üretici Birlikleri tarafından anonim şirket şeklinde ve en az 500 bin TL sermaye ile kurulur. Ödenmiş sermayeleri en az 2 milyon TL olan ve bir önceki takvim yılında gümrük beyannamesi bazında; en az 100 milyon dolar veya eş değerdeki ihracatı gerçekleştiren anonim şirketlere, her yılın Ocak ayının son gününe kadar başvurulması kaydıyla DTSŞ unvanı verilebilir” dedi.

 

“1987 YILINDA KURULMUŞTUR”

İhracatın finansmanı olan Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Türk Eximbank’ın 21 Ağustos 1987 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 87/11914 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulduğunu söyleyen Sevimli “Türk Eximbank'ın temel amacı; ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması ve girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması, ihracatçılar ile yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence kazandırılması, yurt dışında yapılacak yatırımlar ile ihracat maksadına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesidir” dedi.

 

TRANSİT REJİMİ NEDİR ?

Transit Rejiminin, ithalat vergileri ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmayan serbest dolaşıma girmemiş eşya ile ihracatla ilgili gümrük işlemleri tamamlanmış eşyanın, gümrük gözetimi altında Türkiye Gümrük Bölgesi içinde bir noktadan diğerine taşınması, transit rejimi hükümlerine tabi olması anlamına geldiğini belirten Sevimli “Transit olarak geçen taşıt ve serbest dolaşıma girmemiş eşya transit geçişler dolayısıyla gümrük vergilerine tabi tutulmaz. Ancak, transit eşyasına ilişkin olarak yapılan hizmet ve denetlemenin gerektirdiği masraflarla, yükleme, boşaltma, mühürleme, antrepo veya depolarda muhafaza gibi hizmetler karşılığı ücret alınır” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10