Kurban kesecekler dikkat!

Çerkezköy Belediye Zabıta Müdürü Yusuf Kenan Erez, Kurban Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı tarafından alınan kararları açıkladı.

Çerkezköy 11.10.2012 20:03:00 0
Kurban kesecekler dikkat!

 UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçesinde kurban keseceklerin uyması gereken kurallarla ilgili açıklama yapan Erez “Kesim yeri beton, beton asfalt gibi sızdırmaz malzemeden olacak. Çıkan kanın toprağa dağılmasını önlemek üzere hemen toprakla kapatılacak, gerektiğinde kireçlenecek. Kurbandan çıkan kullanılmayacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konacak, gerektiğinde ikinci torba kullanılacak. Torbanın ağzı iyice kapatılıp bağlanacak ve bayram süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilecek” dedi.

 

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUNMAYACAK

Kurban kesimi esnasında çıkan diğer atık ve artıkların da mutlaka toplanıp dayanıklı ve ağzı kapalı poşetler içinde belediye temizlik ekiplerine teslim edilmesi gerektiğini ifade eden Erez “Kesim sonunda kesim mahalli, kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmayacak. Kan izi kalmayacak şekilde temizlenecek ve gerektiğinde kireçlenecek. Kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmasına engel olunacak ve çevre kirliliğine neden olunmayacak” ifadelerini kullandı.

 

KURBAN ALIRKEN DİKKAT

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda da bilgi veren Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürü Yusuf Kenan Erez “Hayvanların sağlıklı besili olmasına dikkat edilmeli. Hayvanların menşe şahadetnamesi/veteriner sağlık raporunun ve aşı kaydının bulunması gerekiyor. Hayvanların kulaklarında küpe olmalı. Büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportları, küçükbaş hayvanların yanında da nakil belgeleri olmalı. Sığırların 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Anadolu’dan Trakya’ya sevkler sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın belirlediği şartların yerine getirilmesi halinde yapılabilecek. İstanbul’un Anadolu yakasına kurbanlık hayvan sevkleri 10 Ekim’den itibaren başladı” dedi.

KURBAN KESİM YERLERİ

Kurban kesim yerleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yusuf Kenan Erez, “Vatandaşlarımız kurbanlarını şehir ve kasabalarda mezbaha ve kombinalar ile kurban komisyonlarının belirlediği kurban kesim yerlerinde kesebilir. Köyler ile önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde vatandaşlar kendi bahçesinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kurbanlarını kesebilirler. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurban kesilmeyecek. Kurban kesildikten sonra halk ve hayvan sağlığı açısından kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacak, köpeklere verilmeyecek ve hayvanların çıkaramayacağı şekilde çukura gömülerek imha edilecek” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Cem BÜLBÜL  


0282 726 91 91
0282 747 65 10