“Büyükşehirin yolu belde ve köyleri kapatmak değil”

Tekirdağ’ın Büyükşehir, Kapaklı’nın da ilçe olmasının öngören Büyükşehir Yasa Tasarısı’nı değerlendiren CHP’li İl Genel Meclisi Başkan Vekili Sami İkizler ve İl Genel Mec

Çerkezköy 12.10.2012 19:57:00 0
“Büyükşehirin yolu belde ve köyleri kapatmak değil”

 CHP Tekirdağ İl Genel Meclisi Başkan Vekili Sami İkizler, CHP’li İl Genel Meclis Üyesi M.Zeki Gürcün ve AK Partili İl Genel Meclis Üyesi Ercan Çorbacı, Tekirdağ’ın Büyükşehir, Kapaklı’nın da ilçe olmasının öngören Büyükşehir Yasa Tasarısı’nı değerlendirdi.

 

FAYDALI OLACAK

Kapaklı’da yaşayan biri olarak Kapaklı’nın ilçe olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Sami İkizler, “Şuanda kayıtlara göre 65 bin nüfusu bulunan, Karaağaç ve köylerle birlikte nüfusu 80 bini bulan Kapaklı’da 80 bin nüfusun yerinde hizmet alabilmesi açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Kamu kurumlarının da Kapaklı’ya gelmesi ile birlikte vatandaşlar, kamu işleri için Çerkezköy’e gitmek zorunda kalmayacak” dedi.

 

KAPAKLI HAK ETTİĞİ DEĞERİ ALDI

Bu kadar yoğun bir nüfusun Çerkezköy’e bağlanmasının doğru olmayacağını ifade eden İkizler “Kapaklı hak ettiği değeri aldı” dedi. Büyükşehir Yasa Tasarısı’nın TBMM’den geçmesi durumunda il genel meclisinin kaldırılacağını söyleyen Sami İkizler “Köylerin altyapı, yol, kanalizasyon gibi hizmetleri büyükşehire geçecek. Genel bütçe gelirlerinin yüzde 60’ı eşit olarak 29 büyükşehire aktarılacak. Kalan yüzde 40 da nüfus yoğunluğuna göre dağıtılacak. Özel idarenin bütçesinin 36 milyon TL, yatırım bütçesinin de 16 milyon TL olduğunu düşünürsek devasa bir yatırım bütçesi olacak. Kısa sürede köylerin altyapı sorunları ortadan kalkacak. Yeni tasarıya göre bütçenin yüzde 10’unun 10 yıl boyunca altyapı yatırımlarına harcanması zorunluluğu geliyor” diye konuştu.

 

GÜCÜ DAHA DA ARTACAK

Kamuoyunda Kapaklı’nın ilçe olması ile birlikte Çerkezköy’ün gücünün zayıflayacağı şeklinde bir anlayışın olduğunu belirten ve bunun doğru olmadığını savunan İkizler “Yan yana olan iki ilçenin birlikte ses çıkarması gücünü daha da artırır. Bu, bazı taleplerin ortak kullanılması anlamına da gelecek. Bölgenin gelişmesi açısından da 2 yakın ilçenin olması çok önemli” dedi.

 

MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

CHP’li il Genel Meclis Üyesi M.Zeki Gürcün de henüz yasanın resmi gazetede yayınlanmadığını belirterek “Netleşince konuşmak daha doğru olur. Ama Tekirdağ’ın büyükşehir olmasını destekliyoruz, memnuniyetle karşılıyoruz. Tekirdağ vergide 7. sırada olmasına rağmen hak ettiği hizmeti alamıyordu. Toplanan verginin yüzde 6’sının burada kalacak olması büyük bir imkan. Kaynak açısından faydalı olacak. O nedenle herkesin desteklediği gibi biz de büyükşehiri destekliyoruz” ifadesini kullandı. 

 

GİZLİ ŞEKİLDE YÜRÜTÜLDÜ

Büyükşehir Yasa Tasarısı çalışmalarının hükümet tarafından gizli bir şekilde yürütüldüğünü, tartışmaya açılmadığını, üniversitelerin, diğer siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların görüşlerinin alınmadığını söyleyen Zeki Gürcün “AK Parti bunu kendi tabanından bile sakladı. Bu, o kadar gizli yapılacak bir şey değil. Buradaki insanlara da danışılarak yapılması gerekiyordu. Yasa tasarısı Bakanlar Kurulu tarafından imzalandıktan sonra muhalefetin ve toplumun haberi oldu” diye konuştu.

 

AKSAKLIKLARI KALDIRMAK YERİNE KAPATMAYI SEÇTİLER

Cumhuriyet Halk Partisi’nin talebi ile alt komisyon kurulduğunu ve yasa tasarısının alt komisyonda da değerlendirileceğini ifade eden Gürcün, yasa tasarısının bazı olumsuzluklar da getirdiğini söyledi. Demokrasilerde temelin ‘yerinden yönetim’ olduğunu söyleyen Gürcün “Kaynak yetersizliği, denetim mekanizmalarının sağlıklı çalıştırılamaması gibi nedenlerden dolayı yerinde hizmet verilemeyince belde ve köyleri kapatma mantığına gidildi. Oysaki aksaklıkları gidererek halkın kendi kendini yönetmesinin önünü açmak gerekiyordu. Demokratik toplumlarda yerinden yönetim esastır” ifadelerini kullandı.

 

İLÇE OLMAYI HAK EDİYORDU

Kızılpınar ve Veliköy’ün Çerkezköy’e bağlanmasıyla birlikte, oradaki vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarındaki işlerini halledebilmek için Çerkezköy’e gelmek zorunda kalacağını belirten CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Zeki Gürcün, “Beldeleri kapatmak yerine sorunları ortadan kaldırmak gerekiyordu ama kestirmeden kapatma yapıldı” dedi. Kapaklı’nın ilçe statüsüne alınacak olmasını da değerlendiren Gürcün “Kapaklı ilçe olmayı hak ediyordu. Biz Kapaklı’daki devlet hastanesinin acilini açtırabilmek için defalarca imza topladık ama açılmadı. Şimdi bu yapılanma ile birlikte Kapaklı’ya hastane ve diğer kamu kurumları gelecek. Kapaklı’nın devletten alacağı yatırım artacak” diye konuştu.

 

BÜYÜKŞEHİRİN YOLU BELDE VE KÖYLERİ KAPATMAK OLMAMALI

Yasa tasarısına göre vali başkanlığında Yatırım İzleme Koordinasyonu Kurulu’nun kurulacağını ve bunun da yerel yönetimin aleyhinde olduğunu belirten Gürcün “Bu kurumun kaldırılacağı bilgisini aldık” dedi. Belde ve köylerin tüzel kişiliklerinin kaldırılmasının yerinde bir davranış olmadığını söyleyen Gürcün, “Köyler mahalleye dönüştürülüyor. Meralar hariç tüm mal varlığı büyükşehire geçecek. Belde ve köylerin tüzel kişiliklerinin korunması gerektiğini savunuyoruz. Büyükşehir olmanın yolu belde ve köyleri kapatmak olmamalı” ifadelerini kullandı.

 

HERKESE HAYIRLI OLUR

AK Partili İl Genel Meclis Üyesi Ercan Çorbacı da Kapaklı’nın ilçe olması ile birlikte Çerkezköy siyasetinin zayıfladığını ve ikiye bölündüğünü iddia ederek “Kapaklı ilçesi herkese hayırlı olsun. Kapaklı Çerkezköy’e bağlansaydı ilçe merkezinde 400 bin nüfusa ulaşacaktık. Daha önceki beyanlarım Kapaklı’nın ilçe olmaması ve kapatılarak Çerkezköy’e bağlanması yönündeydi. Ama hükümetin verdiği karar herkese hayırlı olur. Kapaklı İlçe Oluyor platformu gerçekten ciddi bir emek sarf etti. Kendilerini de tebrik ediyorum” diye konuştu.

“KÖYLERE HİZMET DEVAM EDECEKTİR”

Kapaklı’ya bağlanan beş köyün merkezden gerekli hizmeti fazlasıyla alacağını söyleyen Çorbacı “ Köylerimize verilen hizmet çok daha kaliteli olacaktır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan Hallaçlı’yı örnek olarak gösterebiliriz. İl Genel Meclisi olarak görev devam edene kadar ve süremiz bitene kadar köylere hizmetlerimiz devam edecektir. Tekirdağ Büyükşehir olduktan sonra merkezde toplanan vergilerin yüzde 6’i büyükşehir bütçesine katkı olarak kalacaktır. Kapaklı’yı, Çerkezköy’ü ve Saray’ı AK Partili belediyelere teslim etmenin yollarını arayacağız. Bu nedenle de elimizden gelenin fazlasını yapacağız” dedi.

 

Haber / Gülveren VATANSEVERFaik Onur KAYA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10