Çerkezköy'de ENGEL kalmadı

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Eğitim-Öğretim ve Yaşam Evi’nin temel atma töreni dün saat 14.30’da yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Çerkezköy 12.10.2012 19:57:00 0
Çerkezköy

 DERNEĞİMİZ 7 YIL ÖNCE KURULDU

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Eğitim-Öğretim ve Yaşam Evi’nin temel atma töreni, Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Barbaros Caddesi üzerindeki eski dernek binası alanında gerçekleştirildi. Törende konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, “Derneğimizi 7 yıl önce Erna Center’de 3 arkadaş birlikte kurduk. Engelli raporları hazırlayarak başladığımız faaliyetler kapsamında 700’ü aşkın üye sayısına ulaştık. Her geçen gün çalışmalarımız kapsamında takdir topladık. Yeni binamız da başarılı faaliyetlerimizin bir göstergesidir” diye konuştu.

 

TÜRKİYE’DE BİR ÖRNEĞİ YOK

Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’e desteklerinden dolayı teşekkür eden Çetinkaya, “Erna Center’den ayrıldıktan sonra Başkanımız dernek binamız için bize bu alanı tahsis etti. Bugün de yine belediyemizin destekleri ile aynı alanda Türkiye’de daha önce örneği görülmemiş bir tesis yapılarak bir ilke imza atılıyor” dedi. Dernek olarak engellilerden oluşan folklor, tiyatro ve koro ekipleri kurduklarını söyleyen Çetinkaya, “Farklı meşguliyetlerle birçok sıkıntıyı aştık. Yeni binamızla bu tür çalışmaları daha sağlıklı bir şekilde yürütebileceğiz” şeklinde konuştu. 

 

ENGELLİYİ DÜŞÜNMEYENE İSKAN YOK

Çerkezköy Belediye Meclisi’nce alınan kararlar doğrultusunda bundan sonra yapılacak olan mesken ve işyerlerinin engellilere göre dizayn edilmemesi durumunda iskan alamayacağını kaydeden Hayrettin Çetinkaya, “Minibüs ve halk otobüsleri de engelli vatandaşların daha rahat edebilecekleri şekilde tasarlanacak” dedi. Desteklerinden dolayı Ali Ertem ve tüm Çerkezköy Belediyesi çalışanlarına teşekkür eden Çetinkaya, yeni tesisin tüm engellilere hayırlı olmasını temenni etti.   

 

1963’TE DERNEK STATÜSÜ KAZANDI

Türkiye Sakatlar Derneği’nin 1960 yılında İstanbul’da kurulduğunu belirten Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, “Derneğimiz, 1963 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kamuya yararlı dernek statüsü kazandı. Uzun yıllar kıt olanaklara rağmen tüm engellilere hizmet sunarak onların sorunlarını ortadan kaldırmak için çaba gösterdi. Yıllar içinde çeşitli il ve ilçelerde şubeler açarak çalışma alanını genişletti” dedi.  

 

108 ZİHİNSEL ENGELLİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Çorlu’da 2000 yılında hazine tarafından verilen arazide Türkiye Sakatlar Derneği olarak bir Zihinsel Engelliler Okulu yaptıklarını ifade eden Şükrü Boyraz, okulun şuanda 108 öğrenciye eğitim verdiğini kaydetti. 

 

ANLATIRKEN AĞZINDAN BAL AKIYOR

Geçen yıl Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’i ziyarete geldiğini anımsatan Genel Başkan Boyraz, “Önemli olan bir ülkede yasaların çıkması değil, çıkan yasaları uygulayabilecek devlet adamlarının olmasıdır. Ali Ertem engelli kardeşlerimiz için çıkarılan kanunlara Çerkezköy’de harfiyen uyulması konusunda çok titiz davranıyor” ifadelerini kullandı.

 

VİP HİZMETİ VERECEĞİZ

Hayırsever vatandaşların bağışları ile hazineden 3 dönüm arazi aldıklarını ve 500 yataklı bir Huzur Evi inşasına başladıklarını kaydeden Şükrü Boyraz, “Huzur Evimiz sıradan bir huzur evi olmayacak. VİP hizmeti sunulacak. Hedefimiz Türkiye’nin her yerinde benzer bir tesis yapabilmektir” dedi.

 

KOLUMUZU BACAĞIMIZI KAYBEDEBİLİRİZ, AMA DİNİMİZİ KAYBETMEDİK

‘Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır’ diyen Genel Başkan Şükrü Boyraz, özverili devlet adamlarının olmaması halinde işlerinin çok zor olacağını ifade etti. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 13’ünün engelli olduğuna dikkat çeken Boyraz, “Gerek sosyal, gerek eğitim gerekse istihdam alanlarında engelli vatandaşlara rastlayamıyoruz. Çünkü şehirler dizayn edilirken engelli vatandaşlarımız hesaba katılmamış, dolayısıyla da evlerine hapsolmuşlar. Adeta dışarı çıkmaları yasaklanmıştır. Bizler kolumuzu bacağımızı gözümüzü kaybetmiş olabiliriz fakat dinimizi kaybetmedik” dedi ve ‘Neden ibadethaneler bize yasak?’ ‘Neden eğitim yuvaları bize yasak?’ diyerek serzenişte bulundu.

 

BAŞKANINIZA SAHİP ÇIKIN

Son yıllarda engelliler adına birçok olumlu gelişme yaşandığına dikkat çeken Şükrü Boyraz, “Bugün buraya temel atmaya diye geldik ama neredeyse bina tamamlanmış. Siz Çerkezköylülerden tek bir isteğim var. Belediye başkanınıza sahip çıkın. Çünkü bu memleketin Ali Ertem gibi düzgün insanlara ihtiyacı var” ifadelerini kullandı. Engelli vatandaşlara verdiği destekten dolayı Ali Ertem’e teşekkür eden Şükrü Boyraz konuşmasının sonunda yeni engelliler binasının bir an önce tamamlanmasını ve açılışını da hep birlikte yapmayı temenni etti.

 

EN ANLAMLISI BU OLDU

Çalışma hayatı süresince birçok açılış yaptığını, birçok temel atma töreni düzenlediğini söyleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, “Bu çalışma şimdiye kadar yapılanların en anlamlısı ve en duygusalı olsa gerek. Engelli kardeşlerimizin gündelik yaşamlarında faydalanabilecekleri bir bina yapacağız. Şimdiye kadar yaptığımız tüm çalışmalarda Belediye Meclis üyelerim ve belediye çalışanlarımla engelli kardeşlerimiz için pozitif ayrımcılık yapıyorduk, yapmaya da devam edeceğiz” dedi. 

 

GÖZLERİ ARKADA KALMAYACAK

Türkiye’de 9 milyona yakın engelli vatandaşın bulunduğunu söyleyen Ali Ertem, “Çerkezköy’de de 13 bine yakın engelli kardeşimiz var. Bu kardeşlerimizin toplum içine karışması ve Çerkezköy’e katkı sağlayabilmeleri adına gayret göstermeye devam edeceğiz” diye konuştu. Bugüne dek engelliler için birçok çalışma yapıldığına dikkat çeken Ertem, “Bizimkisi konsept olarak diğerlerinden farklı. İlçe dışına çıkmak isteyen aileler, engelli yakınlarını bu yeni binaya bırakıp, gözleri arkada kalmadan gönül rahatlığı ile gidebilecekler” şeklinde konuştu. 

 

TEKERLEKLİ SANDALYE İHTİYACINI GİDERDİK

Belediye Başkanlığı döneminde yapılan çalışmalardan da bahseden Ertem, “100’ün üstünde akülü, 400’ün üzerinde de manuel olmak üzere toplamda 500’den fazla tekerlekli sandalye dağıttık. Uzun zamandır tekerlekli sandalye talebi almıyoruz. Sanırım ilçemizdeki tüm ihtiyacı karşıladık. Devletin engelli vatandaşların hizmeti ile ilgilenen bakıcılara verdiği maaş var. Belediye olarak biz de bu vatandaşlarımıza 6 yıldır ayrıca maaş ödüyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

ÇOK DAHA FAZLA ONURLU VE GURURLUYUM

Engelli vatandaşların ihtiyaçlarını kendilerinin karşılayabileceği bir tesisin yapımına imza atmaktan dolayı her zamankinden çok daha fazla onurlu ve gururlu olduğunu belirten Ali Ertem, “Şube başkanımız Hayrettin Çetinkaya oldukça aktif. Kendisi ile birlikte engelli kardeşlerimizin rahatı için çalışmaya devam edeceğiz. İnsanın her türlü engeli olabilir. Ama kimsenin anlayış engelli ya da kalp engelli olmamasını temenni ediyorum” dedi ve tesisin kazasız belasız tamamlanmasını temenni etti. Konuşmasının ardından Ali Ertem’e TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. 

 

TÜM İHTİYAÇLAR KARŞILANABİLECEK

Ali Ertem’in konuşmasının ardından, Hayrettin Çetinkaya tarafından yapımı devam eden yeni binanın özellikleri ile ilgili bilgi verdi. Tesisin, engelli vatandaşların tüm sıkıntılarını giderecek şekilde planlandığını ifade eden Çetinkaya, “Fizik Tedavi Havuzu ihtiyacı olan kardeşlerimizin ilçe dışına gitmelerine gerek kalmasın diye 2. bodrum katta Fizik Tedavi Havuzu yapılacak. 2. bodrum katta ayrıca Masaj Salonu, Tuvalet, Duş Yeri, Soyunma Odası, Spor Odası ve Sauna da bulunacak” dedi. 

 

YAPIM MALİYETİ DÜKKANLAR SATILARAK KARŞILANACAK

Birinci bodrum katta 95 metrekare salon, toplantı salonu, sahne hazırlık odası ve merkezi ısıtma odasının olacağını söyleyen Çetinkaya, “Zemin katta ise 4 dükkân olacak. Dükkânlardan 2’sinin satışı ile binanın yapım maliyeti karşılanacak. 1 ya da 2 dükkân ise derneğimize hibe edilecek. Zemin katta ayrıca yemekhane, lokal ve idare merkezi odası yer alacak. Binanın 2. katında bilgisayar odası, enstrüman odası, biçki dikiş odası, okuma yazma odası, ahşap boya odası, iş üretme odası ve İŞKUR odası olacak” dedi. 3. katta 10 yatak odası olacağını belirten Çetinkaya, binanın 33 metrekare de terasının bulunacağını söyledi.

 

HAYIRLI BİR İŞ İÇİN EL ELE VERİLMİŞ

Çerkezköy Belediyesi ile Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi’nin hayırlı bir iş için el ele verdiğini söyleyen Çerkezköy Kaymakam Vekili ve Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik de, “Yapılan çalışmalar neticesinde engellilerimiz için engel kalmayacak” dedi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

Tören sonunda katılımcılara yemek ikramında bulunuldu. Temel Atma Töreni’ne Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz ve TSD Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya’nın yanı sıra, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Tekirdağ İl Genel Meclisi Başkanvekili Sami İkizler, İl Genel Meclis Üyeleri Hasan Karaca ve M. Zeki Gürcün, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez, Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz ve eşi Müjgan Karagöz, Çerkezköy Nüfus Müdürü Gülhan Yelek, Özel Çerkezköy Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ahmet Türker, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, Toplum Ağız, Diş Sağlığı ve Eğitim Derneği Kurucu Başkan Yardımcısı Ayşe Doğan, Çerkezköy Spor Kulübü Başkanı Ahmet Korkmaz, Türk İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş, AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Can Danyeli, Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Demet Eroğlu, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Ertan Selvili, CHP İlçe eski Başkanı Vahap Akay, AK Parti İlçe Yönetimi, CHP İlçe Yönetimi, engelli vatandaşlar ve aileleri ve Çerkezköylüler katıldı.    

 

Haber / Ahmet KARDEŞ - Asım YAVUZ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10